DEPO.КУХНЯ: Готуємо картоплю під сиром у духовці

На DEPO.КУХНІ ділимось смачною ідеєю для вечері - запечемо картоплю під сиром, яка смакує ще краще із пікантним соусом 

Наталія Литвинова

Коли мова заходить про запікання картоплі, хтось може махнути рукою та сказати, що нема простішої страви за картоплю чи то в духовці, чи то смажену на сковорідці, або просто варену. Але, враховуючи, що кулінарія - це вишуканий процес, то навіть картопля в духовці може стати особливою за умови, якщо ви вигадаєте свої "фішки" та поставитесь до процесу приготування творчо. 

Запікати можна будь-яку картоплю.  Для молодої, звісно, знадобиться менше часу під час прготування, для тої, яку викопують в серпні та на початку вересня - більше. Дієтологи радять запікати картоплю з овочами та сиром, без м'яса. Також можна запекти картоплю з ледь підсмаженими помідорами та вершковим сиром. Варіантів багато, головне - не боятись експерементів та налаштувати себе на творчий лад. 

Відеорецепт картоплі під сиром

Запікати картоплю за цим рецептом можна як у фользі, так і у керамічній формі. 

Інгредієнти:

  • Картопля

    700 г

  • Часник

    3 зубчика

  • Масло вершкове

    2 ст.л.

  • Сир твердий

    150 г

  • Зелень

    дрібка

Для соусу:

  • Сметана

    100 г

  • Спеція карі

    дрібка

  • Сіль

    за смаком

Приготування:

  •  Спершу ретельно миємо картоплю і рушником обсушуємо. Кидаємо у кип'яток та варимо 15 хвилин разом зі шкіркою. Вона буде недовареною, але така кондиція нам і потрібна;
  • Форму для запікання натираємо вершковим маслом.
  • На сковорідці на рослинній олії до золотистого кольору підсмажуємо дрібно порубаний часник;
  • Картоплю розрізаємо на половинки, закладаємо її у форму зрізами догори, солимо, на верхівки картоплі насипаємо трохи карі;
  • Поливаємо картоплю олією з часником зі сковорідки і ставимо пектись у духовку, розігріту до 200°С спочатку на 10 хвилин;
  • Після того як минули 10 хвилин запікання картоплі у духовці, виймаємо її, кладемо на картоплю зверху пластинки сиру (або натираємо сир на тертушці – можна і так і так) і ставимо знову в духовку на 15 хвилин. Температуру зменшуємо до 180°С.

Поки допікається картопля, готуємо соус:

У сметану додаємо дрібно порубану зелень, сіль та карі – за смаком. Ретельно перемішуємо.

До готової картоплі подаємо соус в окремій ємності для соусу. Також готову страву посипаємо зеленню.

Всім смачного!

Картопля під сиром. Результат

  • 75 гривень

  • 180 Ккал/100 г

  • 45 хвилин

Особливості приготування


  • Картоплю перед приготуванням треба обов’язково помити. Запікати краще зі шкіркою – так вона зберігає більше вітамінів;

  • Для запікання краще підбирати картоплю однакового розміру. Якщо ви плануєте запікати її "половинками", тоді шматки картоплі пропікатимуться рівномірно;

  • Запікати картоплю можна не лише із сиром, а також із беконом, салом, м’ясом. Перед запіканням її можна різати на половинки, кубики, скибки;

  • Важливо дотримуватись співвідношення часу запікання картоплі до температури: якщо температура дорівнює 180 °С, то час запікання не має перевищувати 40 хвилин. Якщо ви печете картоплю при температурі біля 200 °С, то достатньо запікати картоплю півгодини;

  • Аби печена картопля не була сухою, краще запікати її з вершковим маслом. Також завдяки вершковому маслу картопля матиме хрумку шкоринку;

  • Картопля – поживний овоч, тому не варто нею зловживати. Для дорослої людини денна норма картоплі становить 130160 грамiв.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Другі страви