Топ-3 рецепти запашного глінтвейну від Depo.Кухні

Осінь – час зігріватись. Depo.Кухня пропонує читачам рецепти вишуканих ароматних глінтвейнів

Наталія Литвинова

Осінь – час зігріватись. Справа в тому, що ми всі різні і гріють нас так само різні речі. Когось – кохання, когось – теплий матусин светрик, комусь потрібно під плед, а хтось буде щасливий та зігрітий після келишку запашного глінтвейну.

У давнину цей напій називали "Палаюче вино". Згідно історичних довідок, вперше глінтвейн з'явився в скандинавських країнах. Люди шукали способів, як краще зігріти себе і знайшли. Хоча також є версія, що прообраз глінтвейну слід шукати у давніх римлян. Начебто додавати у вино прянощі та спеції придумали саме вони. Процес додавання у вино кориці, гвоздики, лаврового листа і коріандру докладно описаний в книзі рецептів давньоримського кулінара Апіціуса. Спеції в той час були дорогими, тож "божественний напій" смакувати могли геть не всі.

У XVI столітті глінтвейн став доступним для більш широкого кола людей. Довгий час винороби не могли прийняти рішення, які з вин гідні увійти в класичний рецепт глінтвейну. Роздуми тривали до тих пір, поки англієць Роберт Мей не опублікував свій рецепт напою. У ньому для приготування глінтвейну використовувалося червоне вино. З тих пір у глінтвейну з'явилися шанувальники не тільки в Англії, але і в інших країнах Європи. Запрошувати друзів на глінтвейн стало модно.

Що прийнято додавати у глінтвейн

Кардамон, гвоздика, імбир, кориця, аніс, мускатний горіх, запашний перець. Існують також любителі використовувати бадьян в глінтвейні, також галангал. Не варто змішувати всі прянощі одразу. Найкраще поєднання – коли у глінтвейні окрім фруктів (свіжих та сушених) присутні не більше 2-х 3-х видів спецій.

На Depo.Кухні ми маємо чудові рецепти смачних ароматних глінтвейнів. Також є кілька рецептів різдвяних глінтвейнів (дивись відео), але не обов’язково чекати Різдва, аби посмакувати цей напій. Краще втілювати бажання зараз.

Глінтвейн з медом та апельсином

  • Червоне сухе вино

    1 пляшка

  • гвоздика

    7 бутонів

  • Мед

    2-3 ст.л.

  • Яблука

    1 шт.

  • Апельсин

    1 шт.

  • кориця в паличках

    1 паличка

  • бодян

    2 "зірочки"

Як готувати:

  • Яблуко і апельсин нарізаємо скибками, викладаємо у ємність, в якій збираємось варити глінтвейн;
  • Вливаємо сюди вино, додаємо прянощі.
  • Прогрівати на слабкому вогні до температури 80ºС. Ні в якому разі не даємо глінтвейну кипіти!
  • Знімаємо глінтвейн з вогню додаємо мед і перемішуємо;
  • Готовий напій розливаємо в келихи чи склянки і смакуємо.

Глінтвейн з білим вином, ромом і родзинками

  • вино біле сухе

    700 мл

  • Білий ром

    200 мл

  • Лимон

    половинка

  • кориця в паличках

    2 шт.

  • Родзинки

    5 ст.л. (світлі родзинки)

  • Мед

    5 ст.л.

  • гвоздика

    10 шт.

  • Замочуємо родзинки в ромі на півгодини;
  • Лимон нарізаємо тонкими скибками;
  • Змішуємо в каструлі вино, нарізаний на скибки лимон, корицю і гвоздику, ставимо прогріватись на помірному вогоні.
  • Помішуючи, доведіть майже до температури кипіння і відразу зніміть з вогню, додайте мед і перемішайте;
  • Видаліть з майбутнього глінтвейну палички кориці;
  • Розлийте ром по склянках, кинувши в кожен трохи родзинок. Додайте в стакани гаряче вино, подавайте і смакуйте.

Глінтвейн з білим вином, корицею, медом і лимоном

  • вино біле напівсухе

    пляшка

  • Мед

    5 ст.л.

  • Лимон

    4-5 кружалець

  • гвоздика

    6 шт.

  • кориця в паличках

    2 палички

  • Курага

    4-5 шт.

 

Приготування глінтвейну:

  • Налити вино в каструлю, покласти мед, шматочки лимона, курагу, гвоздику і  корицю;
  • Прогріваємо майбутній глінтвейн на помірному вогні біля 10 хвилин, помішуючи;
  • Зняти глінтвейн з вогню, накрити каструлю кришкою, залишити на 7 хвилин настоятись;
  • Розливаємо в склянки, у кожну додаємо по 1 шт. кураги, яка варилась у гілнтвейні;
  • Смакуємо гарячим.

фото: pixabay

Depo.Кухня бажає вам найприємніших переживань, пов'язаних з чим чудовим напоєм. 

Особливості приготування

- Для приготування глінтвейну підходить як червоне вино так і біле. Потрібно тільки запам'ятати, що при нагріванні біле вино більше кислить;

- Глінтвейн потрыбно прогрівати при температурі не більше 70 - 80°С, до зникнення білої пінки. Краще не перевищувати вказану температуру нагрывання;

-Ідеальний вибір для приготування глінтвейну - сухі неміцні вина. Напівсухі вина також підходять, але потрібно стежити, щоб глінтвейн не вийшов надто солодким, враховуючи, що в нього додають мед;

- По можливості проціджуйте глінтвейн через ситечко перед подачею, аби в напої не плавали тверді частки від спецій

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Історія на тарілці