Заготовки з кабачків на зиму: Рецепти консервації
З кабачків можна готувати салати, рагу, млинці, котлети і навіть торти. А ще — консервувати їх на зиму
- Кухня
-
20 червня 2021 17:00
Кабачки на зиму в банках квасять, маринують, солять, готують з них салати, закуски, ікру, а також варення і цукати. Depo.ua розповідає, як зробити заготовки з кабачків на зиму. Також пропонуємо приготувати смачну домашню аджику, без якої важко уявити застілля.
У чому користь кабачків
Кабачок — дієтичний овоч, тому його так люблять ті, хто стежить за фігурою і дотримується правильного харчування. У 100 г кабачків міститься всього 24 калорії, до того ж в них багато легкозасвоюваних вуглеводів. У молодих плодах цукрів досить мало.
Кабачок — джерело калію, який надає сечо-і жовчогінний ефект. Дієтологи рекомендують вживати його при набряках через серцеву недостатність.
Багатий кабачок і на вітаміни В1, В2, а особливо С. У 100 грамах овоча міститься близько 17% добової потреби у цьому вітаміні, тому кабачок є базовою профілактикою простудних захворювань.
Не менш корисне і насіння кабачка: в ньому багато незамінних жирних кислот Омега-3, які позитивно впливають на якість шкіри і волосся.
Як обрати кабачки для консервації
Для консервації краще підходять злегка зеленуваті плоди, а також зеленоплідний різновид кабачка — цукіні. Вони менші за розміром і мають більш ніжну шкурку. Цукіні зустрічаються рідше, ніж кабачки, на ринках, оскільки вони вибагливі у вирощуванні.
Обираючи кабачки для консервації, звертайте увагу на щільність овоча — він повинен бути пружним, гладким, без пошкоджень. У великих плодів будуть великі кісточки, які доведеться вилучити. Плодоніжка овоча повинна бути сухою, без гнилі.
Як правильно стерилізувати банки
Роблячи заготовлення на зиму, важливо правильно стерилізувати банки — від цього залежить не тільки цілісність, але і смак консервації.
-
Налийте в каструлю воду і доведіть до кипіння. Помістіть в воду гвинтові кришки і кип'ятіть протягом трьох хвилин.
-
Банки ретельно вимийте і помістіть в окрему місткість з окропом. На місткість встановіть спеціальне кільце для стерилізації та зверху по черзі ставте банки шийкою вниз і стерилізуйте протягом п'яти хвилин.
-
Банки помістіть в перевернутому вигляді на чистий рушник, щоб стекла вода і вони стали сухими.
Консервація кабачків на зиму: рецепти
Рецептів закруток з кабачків багато, тому нескладно підібрати заготовку за смаком.
Мариновані кабачки
Кабачки за цим рецептом стануть доповненням до інших страв та основним інгредієнтом зимових салатів — ними можна заміняти огірки.
Що знадобиться (інгредієнти на дві літрові банки):
- кабачки — 1-2 кг;
- часник — 6 зубчиків
- оцет — 2 ст. л.
- цукор — 1 ст. л.
- лист хрону, смородини й вишні — по 1 шт.
- сіль — 1 ст. л.
- чорний перець (горошок) — 10 шт.
- вода — 2 л
- гілки і парасольки кропу — по 4 шт.
Як приготувати
-
Кабачки миємо й нарізаємо кружечками по півсантиметра.
-
На дно стерилізованих банок кладемо часник (по два зубчики в кожну банку), перець (по п'ять горошин в кожну банку), кріп (по дві штуки гілок і парасольок в кожну банку).
-
Наповнюємо банку до половини кабачками. Кладемо листя вишні, смородини та хрону і часник. Банку наповнюємо вже доверху кабачками.
-
Готуємо маринад. Доводимо воду до кипіння, додаємо сіль, цукор, коли вони розчиняться, вливаємо оцет і заливаємо овочі в банці. Закорковуємо кришками і чекаємо, поки вони охолонуть.
Кабачкова ікра
Ця популярна закуска стане доповненням раціону в будь-який час року.
Що знадобиться:
- кабачки — 3 кг
- цибуля ріпчаста — 500 г
- морква — 1 кг
- томатний соус — 2-3 ст. л.
- олія рослинна — 130 мл
- цукор — 2 ч. л.
- сіль — 2 ст. л.
- перець чорний (мелений) — 1/4 ч. л.
- спеції — до свого смаку
- оцет — 2 ст. л.
Як приготувати
-
Кабачки миємо, видаляємо насіння і шкірку, нарізаємо. Тремо моркву на тертці, нарізаємо цибулю. У великій каструлі, бажано з товстим дном, розігріваємо олію і обсмажуємо цибулю протягом п'яти-семи хвилин.
-
До цибулі додаємо моркву і обсмажуємо ще п'ять хвилин. Додаємо до овочів кабачки, солимо овочі. Тушкуємо овочі 15-20 хвилин, в ході готування вони помітно зменшаться в розмірі і пустять сік.
-
Овочі перемішуємо і тушкуємо ще 25-30 хвилин, щоб вони повністю розм'якли.
-
З готових овочів за допомогою блендера робимо пюре. Додаємо сіль, спеції, перець, томатний соус.
-
Накриваємо місткість кришкою, доводимо кабачкову ікру до кипіння й тушкуємо ще на повільному вогні 10 хвилин.
-
В кінці додаємо оцет, перемішуємо і розкладаємо ікру в банки.
Кабачкове рагу
Консервація кабачків — це не тільки мариновані овочі або ікра, а й рагу, яке можна подавати взимку до столу як закуску, і як гарнір.
Що знадобиться:
- кабачки — 3 шт.
- цибуля ріпчаста — 5 шт.
- часник — 5 зубчиків
- помідори — 5 шт.
- морква — 3 шт.
- томатний кетчуп — 150 г.
- олія рослинна — 1/2 склянки
- оцет — 1/4 склянки
- сіль — 1 ст. л.
- петрушка — 1 пучок
- вода — 1/2 склянки
Як приготувати
-
Кабачки очистити, нарізати кубиками і помістіть в каструлю.
-
Ріпчасту цибулю порізати і обсмажити до готовності.
-
Помідори наріжте кубиками і перекладіть до кабачків. Додайте до них і цибулю.
-
Моркву натріть на великій тертці і обсмажте на рослинній олії. Перекладіть до решти продуктів.
-
У каструлю з овочами додайте воду, вичавлений часник і порізану зелень. Також додайте, сіль, кетчуп, рослинну олію і оцет.
-
Овочеву масу доведіть до кипіння і на невеликому вогні протушкуйте протягом 30 хвилин.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News