Заготовки з кабачків на зиму: Рецепти консервації

З кабачків можна готувати салати, рагу, млинці, котлети і навіть торти. А ще — консервувати їх на зиму

Журналіст стрічки новин
Заготовки з кабачків на зиму: Рецепти ко…
Фото: Рixabay

Кабачки на зиму в банках квасять, маринують, солять, готують з них салати, закуски, ікру, а також варення і цукати. Depo.ua розповідає, як зробити заготовки з кабачків на зиму. Також пропонуємо приготувати смачну домашню аджику, без якої важко уявити застілля.

У чому користь кабачків

Кабачок — дієтичний овоч, тому його так люблять ті, хто стежить за фігурою і дотримується правильного харчування. У 100 г кабачків міститься всього 24 калорії, до того ж в них багато легкозасвоюваних вуглеводів. У молодих плодах цукрів досить мало.

Кабачок — джерело калію, який надає сечо-і жовчогінний ефект. Дієтологи рекомендують вживати його при набряках через серцеву недостатність.

Багатий кабачок і на вітаміни В1, В2, а особливо С. У 100 грамах овоча міститься близько 17% добової потреби у цьому вітаміні, тому кабачок є базовою профілактикою простудних захворювань.

Не менш корисне і насіння кабачка: в ньому багато незамінних жирних кислот Омега-3, які позитивно впливають на якість шкіри і волосся.

Як обрати кабачки для консервації

кабачок

Для консервації краще підходять злегка зеленуваті плоди, а також зеленоплідний різновид кабачка — цукіні. Вони менші за розміром і мають більш ніжну шкурку. Цукіні зустрічаються рідше, ніж кабачки, на ринках, оскільки вони вибагливі у вирощуванні.

Обираючи кабачки для консервації, звертайте увагу на щільність овоча — він повинен бути пружним, гладким, без пошкоджень. У великих плодів будуть великі кісточки, які доведеться вилучити. Плодоніжка овоча повинна бути сухою, без гнилі.

Як правильно стерилізувати банки

Скляна банка

Роблячи заготовлення на зиму, важливо правильно стерилізувати банки — від цього залежить не тільки цілісність, але і смак консервації.

  1. Налийте в каструлю воду і доведіть до кипіння. Помістіть в воду гвинтові кришки і кип'ятіть протягом трьох хвилин.

  2. Банки ретельно вимийте і помістіть в окрему місткість з окропом. На місткість встановіть спеціальне кільце для стерилізації та зверху по черзі ставте банки шийкою вниз і стерилізуйте протягом п'яти хвилин.

  3. Банки помістіть в перевернутому вигляді на чистий рушник, щоб стекла вода і вони стали сухими.

Консервація кабачків на зиму: рецепти

Рецептів закруток з кабачків багато, тому нескладно підібрати заготовку за смаком.

Мариновані кабачки

кабачки мариновані

Кабачки за цим рецептом стануть доповненням до інших страв та основним інгредієнтом зимових салатів — ними можна заміняти огірки.

Що знадобиться (інгредієнти на дві літрові банки):

  • кабачки — 1-2 кг;
  • часник — 6 зубчиків
  • оцет — 2 ст. л.
  • цукор — 1 ст. л.
  • лист хрону, смородини й вишні — по 1 шт.
  • сіль — 1 ст. л.
  • чорний перець (горошок) — 10 шт.
  • вода — 2 л
  • гілки і парасольки кропу — по 4 шт.

Як приготувати

  1. Кабачки миємо й нарізаємо кружечками по півсантиметра.

  2. На дно стерилізованих банок кладемо часник (по два зубчики в кожну банку), перець (по п'ять горошин в кожну банку), кріп (по дві штуки гілок і парасольок в кожну банку).

  3. Наповнюємо банку до половини кабачками. Кладемо листя вишні, смородини та хрону і часник. Банку наповнюємо вже доверху кабачками.

  4. Готуємо маринад. Доводимо воду до кипіння, додаємо сіль, цукор, коли вони розчиняться, вливаємо оцет і заливаємо овочі в банці. Закорковуємо кришками і чекаємо, поки вони охолонуть.

Кабачкова ікра

Ікра кабачкова

Ця популярна закуска стане доповненням раціону в будь-який час року.

Що знадобиться:

  • кабачки — 3 кг
  • цибуля ріпчаста — 500 г
  • морква — 1 кг
  • томатний соус — 2-3 ст. л.
  • олія рослинна — 130 мл
  • цукор — 2 ч. л.
  • сіль — 2 ст. л.
  • перець чорний (мелений) — 1/4 ч. л.
  • спеції — до свого смаку
  • оцет — 2 ст. л.

Як приготувати

  1. Кабачки миємо, видаляємо насіння і шкірку, нарізаємо. Тремо моркву на тертці, нарізаємо цибулю. У великій каструлі, бажано з товстим дном, розігріваємо олію і обсмажуємо цибулю протягом п'яти-семи хвилин.

  2. До цибулі додаємо моркву і обсмажуємо ще п'ять хвилин. Додаємо до овочів кабачки, солимо овочі. Тушкуємо овочі 15-20 хвилин, в ході готування вони помітно зменшаться в розмірі і пустять сік.

  3. Овочі перемішуємо і тушкуємо ще 25-30 хвилин, щоб вони повністю розм'якли.

  4. З готових овочів за допомогою блендера робимо пюре. Додаємо сіль, спеції, перець, томатний соус.

  5. Накриваємо місткість кришкою, доводимо кабачкову ікру до кипіння й тушкуємо ще на повільному вогні 10 хвилин.

  6. В кінці додаємо оцет, перемішуємо і розкладаємо ікру в банки.

Кабачкове рагу

Рагу з кабачків

Консервація кабачків — це не тільки мариновані овочі або ікра, а й рагу, яке можна подавати взимку до столу як закуску, і як гарнір.

Що знадобиться:

  • кабачки — 3 шт.
  • цибуля ріпчаста — 5 шт.
  • часник — 5 зубчиків
  • помідори — 5 шт.
  • морква — 3 шт.
  • томатний кетчуп — 150 г.
  • олія рослинна — 1/2 склянки
  • оцет — 1/4 склянки
  • сіль — 1 ст. л.
  • петрушка — 1 пучок
  • вода — 1/2 склянки

Як приготувати

  1. Кабачки очистити, нарізати кубиками і помістіть в каструлю.

  2. Ріпчасту цибулю порізати і обсмажити до готовності.

  3. Помідори наріжте кубиками і перекладіть до кабачків. Додайте до них і цибулю.

  4. Моркву натріть на великій тертці і обсмажте на рослинній олії. Перекладіть до решти продуктів.

  5. У каструлю з овочами додайте воду, вичавлений часник і порізану зелень. Також додайте, сіль, кетчуп, рослинну олію і оцет.

  6. Овочеву масу доведіть до кипіння і на невеликому вогні протушкуйте протягом 30 хвилин.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme