Рецепт львівського сирника з персиком від Depo.Кухня

Цього разу на Depo.КУХНІ готуємо легендарний смаколик Галичини – ароматний львівський сирник

Рано чи пізно в житті кожної людини настає момент, коли хочеться з'їсти сирника. І не простого, а дуже смачного. Тут в нагоді і стає львівський сирник - легендарний смаколик Галичини.

Але скільки господинь – стільки й рецептів. Тож, ми зробимо невелике відхилення від класичної рецептури і додамо в львівський сирник трохи своїх "фішок". Яких? Дивіться у відеорецепті. 

Відеорецепт львівського сирника

Цього разу на Depo.Кухні будемо "чаклувати" над ароматним сирником з родзинками, лимонною ноткою і персиком. 

Інгредієнти:

  • зображення інгредієнта — Сир (від 9% жирності)
    Сир (від 9% жирності)

    450-500 г.

  • зображення інгредієнта — Масло вершкове
    Масло вершкове

    150 г.

  • зображення інгредієнта — Цукор
    Цукор

    170 г.

  • зображення інгредієнта — Яйця
    Яйця

    5 шт.

  • зображення інгредієнта — Цедра лимону
    Цедра лимону

    з половини лимону

  • зображення інгредієнта — Родзинки
    Родзинки

    100 г.

  • зображення інгредієнта — Манна крупа
    Манна крупа

    1,5 ст.л.

  • зображення інгредієнта — Свіжий персик
    Свіжий персик

    1 шт.

  • зображення інгредієнта — Ванілін
    Ванілін

    дрібка

Для глазурі:

  • зображення інгредієнта — Масло вершкове
    Масло вершкове

    40 г.

  • зображення інгредієнта — Шоколад
    Шоколад

    1 плитка

  • зображення інгредієнта — Вершки
    Вершки

    50 мл.

Приготування:

- Для львівського сирника не підходить мокрий сир. Тож, вибирайте сухий сир, або покладіть мокрий сир у марлю, аби процент вологи зменшився. Далі подрібнюємо сир блендером. Можна протерти і через сито, але у цьому разі багато сиру просто розмажеться по стінках сита. Того краще використовувати блендер;

- В окремій ємності збиваємо жовтки з цукром, додамо сюди манну крупу, порізаний кубиками персик, родзинки, ванільну есенцію, цедру лимона. Все гарно перемішуємо;

- Додаємо в цю масу м'яке вершкове масло і збиваємо ще раз міксером;

- Цю масу з’єднуємо із сиром, і ще раз обережно протягом хвилини збиваємо міксером;

- Далі черга яєчних білків. Збиваємо їх до стану білої піни. Білкова маса має бути схожою на хмаринку;

- Білки викладаємо обережно лопаткою у сирну масу і перемішуємо обережними рухами лопаткою;

- Борти форми для випікання змазуємо вершковим маслом. Дно можна вистелити пергаментом. Якщо використовувати пергамент, то вірогідність того, що сирник не прилипне до форми, збільшується;

- Викладаємо масу у форму (застелену пергаментом). Випікаємо сирник протягом  55 хвилин при температурі 180 °С.

- Готовому сирнику треба дати час охолонути (приблизно 3 години). Прикрашати шоколадною глазур'ю потрібно вже добре охолоджений сирник.  В ідеалі сирник має "настоятись" в холодильнику біля 5 годин – тоді він буде дуже смачним.

Готуємо глазур:

- Розтоплюємо на тихому вогні шоколад;

- У шоколад додаємо шматочок вершкового масла та вершки;

- Все добре перемішуємо. Даємо глазурі 5 хвилин постояти і можна наносити її на охолоджений сирник.

Увага! Витримувати сирник в холодильнику потрібно обов’язково. Тоді він стає більш смачним.

Львівський сирник. Результат

  • 165 гривень

  • 265 ккал/100 г

  • 4-6 годин

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛЬВІВСЬКИЙ СИРНИК 

- Дуже часто туристи вже у перші дні свого перебування у Львові спеціально шукають місця, кондитерські аби скуштувати Львівський сирник. Є популярна версія, що рецепт цього смачного дива належить легендарній галицькій кулінарці Дарії Цвек, яка є автором бестселеру "Солодке печиво" – книгу перевидавали аж дев’ять разів;

- Існує також багато версій, що подібний сирник існував споконвіку. Просто Дарія Цвек удосконалила цей рецепт. Так чи інакше, Львів – це Мекка для гурманів. Гуляючи цим містом, варто обов’язково скуштувати "під каву" цей чудовий смачний десерт;

- Вважається, що той, хто вдало випікає цю райську насолоду – має всі шанси  досягати вершин кулінарної майстерності. 

Особливості приготування

Окрім традиційних родзинок, галичани також кладуть у львівський сирник цедру апельсину, горіхи, зустрічається також львівський сирник з маком. Можна зробити сирник з вишнями. Є також варіант цього сирника у шоколадному тісті.
Для львівського сирника треба брати обов'язково жирний сир. В оригінальному рецепті сирника від Дарії Цвек (кулінарка, яка удосконалила цей рецепт) є ще і варена картопля, з якою збивають сир. Картопля відіграє роль закріплювача і потрібна, в основному, якщо сир зернистий. Тобто, картопля робить сирну масу більш пластичною.
В жодному разі не потрібно різати або намагатись витягти з форми сирник тоді, коли він щойно спечений. Це зіпсує його структуру. Сирник треба витягати з форми після того, як він достатньо охолодився.
Замість шоколаду сирник можна полити карамеллю (за бажанням).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook