Рецепт львівського сирника з персиком від Depo.Кухня
Цього разу на Depo.КУХНІ готуємо легендарний смаколик Галичини – ароматний львівський сирник
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
16 квітня 2020 17:00

Рано чи пізно в житті кожної людини настає момент, коли хочеться з'їсти сирника. І не простого, а дуже смачного. Тут в нагоді і стає львівський сирник - легендарний смаколик Галичини.
Але скільки господинь – стільки й рецептів. Тож, ми зробимо невелике відхилення від класичної рецептури і додамо в львівський сирник трохи своїх "фішок". Яких? Дивіться у відеорецепті.
Відеорецепт львівського сирника
Цього разу на Depo.Кухні будемо "чаклувати" над ароматним сирником з родзинками, лимонною ноткою і персиком.
Інгредієнти:
- Сир (від 9% жирності)
450-500 г.
- Масло вершкове
150 г.
- Цукор
170 г.
- Яйця
5 шт.
- Цедра лимону
з половини лимону
- Родзинки
100 г.
- Манна крупа
1,5 ст.л.
- Свіжий персик
1 шт.
- Ванілін
дрібка
Для глазурі:
- Масло вершкове
40 г.
- Шоколад
1 плитка
- Вершки
50 мл.
Приготування:
- Для львівського сирника не підходить мокрий сир. Тож, вибирайте сухий сир, або покладіть мокрий сир у марлю, аби процент вологи зменшився. Далі подрібнюємо сир блендером. Можна протерти і через сито, але у цьому разі багато сиру просто розмажеться по стінках сита. Того краще використовувати блендер;
- В окремій ємності збиваємо жовтки з цукром, додамо сюди манну крупу, порізаний кубиками персик, родзинки, ванільну есенцію, цедру лимона. Все гарно перемішуємо;
- Додаємо в цю масу м'яке вершкове масло і збиваємо ще раз міксером;
- Цю масу з’єднуємо із сиром, і ще раз обережно протягом хвилини збиваємо міксером;
- Далі черга яєчних білків. Збиваємо їх до стану білої піни. Білкова маса має бути схожою на хмаринку;
- Білки викладаємо обережно лопаткою у сирну масу і перемішуємо обережними рухами лопаткою;
- Борти форми для випікання змазуємо вершковим маслом. Дно можна вистелити пергаментом. Якщо використовувати пергамент, то вірогідність того, що сирник не прилипне до форми, збільшується;
- Викладаємо масу у форму (застелену пергаментом). Випікаємо сирник протягом 55 хвилин при температурі 180 °С.
- Готовому сирнику треба дати час охолонути (приблизно 3 години). Прикрашати шоколадною глазур'ю потрібно вже добре охолоджений сирник. В ідеалі сирник має "настоятись" в холодильнику біля 5 годин – тоді він буде дуже смачним.
Готуємо глазур:
- Розтоплюємо на тихому вогні шоколад;
- У шоколад додаємо шматочок вершкового масла та вершки;
- Все добре перемішуємо. Даємо глазурі 5 хвилин постояти і можна наносити її на охолоджений сирник.
Увага! Витримувати сирник в холодильнику потрібно обов’язково. Тоді він стає більш смачним.
Львівський сирник. Результат
165 гривень
265 ккал/100 г
4-6 годин
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛЬВІВСЬКИЙ СИРНИК
- Дуже часто туристи вже у перші дні свого перебування у Львові спеціально шукають місця, кондитерські аби скуштувати Львівський сирник. Є популярна версія, що рецепт цього смачного дива належить легендарній галицькій кулінарці Дарії Цвек, яка є автором бестселеру "Солодке печиво" – книгу перевидавали аж дев’ять разів;
- Існує також багато версій, що подібний сирник існував споконвіку. Просто Дарія Цвек удосконалила цей рецепт. Так чи інакше, Львів – це Мекка для гурманів. Гуляючи цим містом, варто обов’язково скуштувати "під каву" цей чудовий смачний десерт;
- Вважається, що той, хто вдало випікає цю райську насолоду – має всі шанси досягати вершин кулінарної майстерності.
Особливості приготування
Окрім традиційних родзинок, галичани також кладуть у львівський сирник цедру апельсину, горіхи, зустрічається також львівський сирник з маком. Можна зробити сирник з вишнями. Є також варіант цього сирника у шоколадному тісті. Для львівського сирника треба брати обов'язково жирний сир. В оригінальному рецепті сирника від Дарії Цвек (кулінарка, яка удосконалила цей рецепт) є ще і варена картопля, з якою збивають сир. Картопля відіграє роль закріплювача і потрібна, в основному, якщо сир зернистий. Тобто, картопля робить сирну масу більш пластичною. В жодному разі не потрібно різати або намагатись витягти з форми сирник тоді, коли він щойно спечений. Це зіпсує його структуру. Сирник треба витягати з форми після того, як він достатньо охолодився. Замість шоколаду сирник можна полити карамеллю (за бажанням).