Горіхова паста: У чому її користь і як приготувати вдома з арахісу, фундука та мигдалю

Горіхову пасту можна намащувати на хліб або їсти так. У її складі — багато корисних вітамінів і мікроелементів, а готувати її просто і недовго

Дар'я Самборська

Найчастіше паста робиться з арахісу, але можна також зустріти цей виріб з мигдалю, фундука, кеш'ю чи волоських горіхів. Попри те, що сьогодні горіхову пасту можна придбати практично скрізь, вдома вона виходить набагато смачнішою та кориснішою. Depo.ua розповість, як зробити горіхову пасту вдома, в чому її користь та яка калорійність. Раніше ми ділилися рецептами млинців на молоці, кефірі, йогурті, вівсянці і з різними начинками.

Користь горіхової пасти

Горіхи дуже калорійні, тому й паста з них — не та страва, яку можна багато з'їсти. У ній міститься багато ненасичених жирів, магнію й вітаміну Е, які позитивно впливають на роботу серця і нервової системи. Також горіхова паста — це джерело білка й клітковини, що робить її дуже ситною.

Горіхова паста без добавок не має істотного впливу на рівень глюкози в крові, тому підходить людям з діабетом. Для спортсменів ця страва — відмінне доповнення до раціону, оскільки білок в складі сприяє росту м'язової маси. Вживання горіхової пасти на постійній основі приведе до ладу нервову систему, поліпшить пам'ять та зміцнить імунітет.

Калорійність горіхової пасти

Калорійність кожного виду пасти може відрізнятися залежно від горіхів і добавок. Наводимо приблизну калорійність страв у чистому вигляді.

  • Арахісова має калорійність 588,4 кКал на 100 г: білки — 25, вуглеводи — 20, жири — 50.

  • Мигдальна — 575 кКал: білки — 21, вуглеводи — 21, жири — 49.

  • Горіхова паста з фундука — 628 кКал; білки — 28, вуглеводи — 15, жири — 52.

  • Паста з горіхів кеш'ю — 612 кКал: білки — 18, вуглеводи — 33, жири — 48.

  • Паста з волоських горіхів — 565 кКал: білки — 19 г, вуглеводи-12 г, жири — 49 м

Як і скільки зберігається горіхова паста

Продукт домашнього приготування має довгий термін зберігання (кілька місяців). Пасту можна тримати як у холодильнику, так і просто на полиці.

Варто зазначити, що паста з добавками зберігається довше, а ось та, в якій є сіль або цукор, може з часом зіпсуватися, тому краще їсти її, поки свіжа.

Як приготувати горіхову пасту: рецепти з різних видів горіхів

Найпопулярнішою вважається арахісова паста — її й готувати швидше, і горіхи коштують набагато дешевше. Проте, якщо зайнятися приготуванням пасти з мигдалю, фундука або кеш'ю власноруч – можна навіть заощадити, а вийде не гірше, ніж магазинна. Рецептів горіхової пасти багато — хтось додає мед, цукор, сіль, шоколад або змішує кілька видів горіхів. Кожна виходить по-своєму смачна й ситна.

Арахісова паста: класичний рецепт

Арахісова паста домашнього приготування — найкраща альтернатива покупній, оскільки можна контролювати якість і кількість інгредієнтів.

Перед приготуванням пасти потрібно рівномірно розподілити ядра арахісу на деку та витримати в духовці близько 10 хвилин при температурі 160-170 градусів. Так арахіс набуде золотистого відтінку і стане більш ароматним. Можна готувати пасту і з сирих горіхів.

Як зробити арахісову пасту вдома

  1. В комбайн або блендер помістіть теплий арахіс і подрібніть його до дрібної крихти.

  2. Через дві хвилини знову ввімкніть пристрій на 40 секунд — арахісова крихта стане схожа на мокрий пісок і почне виділяти масло.

  3. Включаємо електроприлад знову на хвилину — арахісове масло зліпить часточки горіхів. Також можуть з'являтися тверді шматочки, що прилипатимуть до стінок блендера. Їх потрібно зібрати і додати до загальної маси.

  4. Знову включаємо блендер на хвилину (на максимальну швидкість), і отримуємо густу кремову текстуру.

  5. Комбайн або блендер може перегріватися. В такому випадку краще відключити прилад, дати йому охолонути і потім продовжити приготування арахісової пасти.

Можна додати в пасту мед, цукор або сіль. Непоганим доповненням буде кленовий сироп або фініки. У такому випадку потрібно влити в пасту трохи рослинної олії і перемішувати суміш в комбайні або блендері протягом двох хвилин.

Шоколадно-горіхова паста

Домашня паста з горіхів і шоколаду — варіант для ласунів.

  1. Сушимо і подрібнюємо арахіс (2 склянки), як в попередньому рецепті класичної пасти.

  2. Додаємо до маси ½ склянки несолодкого порошку какао, ¼ склянки цукрової пудри, стільки ж солі й чайну ложку рослинної олії — знову перемішуємо протягом двох хвилин.

  3. Перекладаємо пасту в герметичну місткість і поміщаємо в холодильник.

Горіхова паста: рецепт з мигдалем

Попри високу вартість мигдалю, паста з нього містить менше насичених жирів і набагато корисніша за арахісову. Готувати її вдома — простіше простого, а їсти — одне задоволення.

Мигдаль потрібно просушити в духовці протягом 10 хвилин, подрібнити в комбайні або блендері і додати трохи рослинної олії. У пасту з мигдалю можна також додати сіль, цукор та інші інгредієнти для посилення смаку.

Фундучна паста: рецепт

Паста з фундука, або урбеч, готується шляхом подрібнення ядер лісового горіха (інші варіанти назви — ліщина або фундук). Горіхи можна використовувати як свіжі, так і ті, що було заготовано на зиму. У класичному рецепті ніяких добавок у пасті нема, проте для смаку можна додавати сіль, цукор, шоколад, мед або сухофрукти.

Спосіб приготування

  1. Обсмажте на сковороді ядра лісового горіха 5-7 хвилин. Важливо обсмажити таким чином, щоб серединка залишилася сирою. Інакше при перемелюванні сушених лісових горіхів утвориться горіхова мука.

  2. Остудіть горіхи і зніміть з них шкірку. Помістіть ядра в комбайн або блендер і подрібніть. Як і до інших видів горіхових паст, до фундучної можна додавати цукор, сіль, какао, мед або сухофрукти. Також смачною буде паста з додаванням насіння соняшника.

Арахісова паста "Нутелла"

Такий продукт важко назвати дієтичним, але смаком домашня "Нутелла" не поступається магазинній. До того ж всі інгредієнти в ній – натуральні.

Складові

  • фундук — 50 г
  • молоко — 180 мл
  • сухе молоко 3 ст. л.
  • цукор — 120 г
  • какао-порошок — 4 ст. л.
  • вершкове масло — 200 г
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • сіль – на смак

Спосіб приготування

  1. У місткості змішайте молоко, цукор, ванільний цукор, сухе молоко і какао-порошок. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.

  2. Подрібніть фундук і додайте його в молочну суміш. Також додайте вершкове масло і розмішайте, щоб воно розчинилося.

  3. Поставте місткість знову на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть ще п'ять хвилин. Суміш повинна загуснути, а по консистенції нагадувати згущене молоко.

Горіхова паста з волоських горіхів

Волоських горіхів у багатьох вдома є вдосталь, тому не зайвим буде урізноманітнити раціон і приготувати смачну пасту. Цю страву можна не лише вживати як намазку на здобу, а й використовувати для заправки салатів. До того ж горіхова паста — відмінний подарунок людям, які віддають перевагу корисним продуктам.

Складові

  • волоські горіхи (очищені) — 200 г
  • сіль — 0,5 ч. л.
  • мед — 4 ст. л.

Горіхова паста з такими пропорціями виходить злегка густуватою. Щоб зробити її рідшою, можна додати чайну ложку рослинної олії.

Спосіб приготування

  1. У блендер або комбайн помістіть горіхи і ретельно подрібніть.

  2. Додайте до отриманої маси мед і сіль, знову подрібніть.

  3. Перекладіть пасту до скляної місткості і зберігайте в холодильнику.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Depo.Кухня