Смачні налисники на Масляну: Рецепти на молоці, кефірі та йогурті з різними начинками

Млинці на Масляну — це смачний звичай, якого дотримуються багато сімей. Начинка для налисників може бути найрізноманітнішою, а подавати їх можна як закуску, основну страву або десерт

Журналіст стрічки новин
Смачні налисники на Масляну: Рецепти на…
Фото: Рixabay

Depo.ua розповість не тільки як приготувати млинці за традиційними рецептами, а й про низькокалорійні страви для тих, хто стежить за фігурою і дотримується принципів правильного харчування. Раніше ми публікували рецепти пиріжків з різною начинкою, від яких будуть у захваті і дорослі, і діти.

Секрети приготування млинців

Приготування млинців

Щоб приготувати смачні млинці, рецепт знати недостатньо. Потрібно також розбиратися в кулінарних тонкощах.

  • Якщо начинка для млинців може бути різноманітна, то борошно краще обирати пшеничне. Комусь більше подобаються млинці без борошна, тому його часто замінюють крохмалем. Також можна використовувати вівсяне або мигдалеве борошно.

  • Щоб налисники вийшли ніжними, борошно потрібно кілька разів просіяти.

  • На воді млинці виходять тонкими, а на молоці (переважно домашньому) — ніжними й ароматними.

  • Тісто на налисники потрібно лити в одну точку, в центр пательні, розливаючи його по всій площі круговими рухами.

  • Щоб не утворювалися грудочки в тісті, потрібно або додавати борошно невеликими порціями, або влити в борошно молоко і розмішувати до потрібної консистенції.

Рецепти смачних млинців на Масляну

Навіть ті, хто стежить за фігурою і часто обмежує себе в їжі, від якої ростуть боки, погодяться, що млинці – це дуже смачно, і хоча б зрідка, але ними поласувати можна. А коли як не на Масляну це робити?!

Класичний рецепт млинців

млинці на молоці

Для багатьох млинці на молоці асоціюються з дитинством: вони виходять м'якими й смачними. Ми також вирішили не відходити від традицій і нагадати, як готуються млинці за класичним рецептом.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 1,5 склянки
  • яйця — 2 шт.
  • олія рослинна — 50 мл
  • молоко — 1 стакан
  • вода — 1 стакан
  • цукор — 1 ст. л.
  • сіль — 1/2 ч. л.
  • вершкове масло — 20 г

Спосіб приготування

  1. Збиваємо яєчні жовтки з сіллю і цукром міксером, поступово додаючи молоко, воду і борошно.

  2. Окремо збиваємо білки, додаємо їх до решти маси, вливаємо 1 ст. л. рослинної олії, ретельно перемішуємо.

  3. Розігріваємо пательню і змащуємо її вершковим маслом.

  4. У центр пательні наливаємо трохи тіста і розподіляємо його до країв. Смажимо млинці на середньому вогні до зарум'янювання з обох сторін.

Млинці з бананом

млинці

Рецепт цієї страви ідентичний класичному, але до всіх інгредієнтів додається бананове пюре. Для його приготування потрібно взяти один середній банан і розім'яти його виделкою. Під час приготування тіста важливо ретельно перемішати всі продукти, щоб розбити грудочки. Цукор можна замінити медом.

Млинці на кефірі

Налисники на кефірі

Рецепт млинців на кефірі також часто має попит на Масляну. Такі налисники виходять ніжними і ажурними.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 2 склянки
  • яйця — 2 шт.
  • олія рослинна — 2 ст. л.
  • кефір — 500 мл
  • вода — 2 склянки
  • цукор — 2 ст. л.
  • сіль — 1/2 ч. л.
  • сода — 1 ч. л.

Рецепт тонких млинців на кефірі

  1. Збиваємо міксером до однорідної маси яйця, сіль і цукор, додаємо кефір, просіяне борошно, воду і соду — знову перемішуємо.

  2. Перед смаженням тісту краще дати настоятися протягом 10-15 хвилин. Смажимо млинці, як завжди, — на сковороді з рослинною олією.

Млинці на крохмалі без борошна

Млинці на крохмалі

Борошно в рецепті можна замінити крохмалем. Налисники, рецепт яких містить цей інгредієнт, виходять тонкими і м'якими, а смаком нітрохи не поступаються приготованим на борошні.

Інгредієнти:

  • молоко — 500 мл
  • крохмаль — 100 г
  • борошно пшеничне — 100 г
  • яйця — 4 шт.
  • олія рослинна — 2 ст. л.
  • сіль — щіпка
  • цукор — 2 ст. л.

Готуємо налисники на крохмалі

  1. У місткість вбиваємо яйця, додаємо сіль, цукор і молоко, ретельно перемішуємо.

  2. У суміш вливаємо молоко і додаємо борошно, перемішуємо і даємо настоятися протягом 15 хвилин.

  3. Додаємо в тісто рослинну олію і готуємо млинці звичним способом.

  4. Щоразу перед тим, як влити нову порцію тіста на пательню, його потрібно перемішувати, оскільки крохмаль швидко осідає.

Млинці на сироватці: рецепт

Налисники на сироватці

Якщо після приготування сиру залишилася сироватка, її можна використовувати як основний інгредієнт для млинців.

Інгредієнти:

  • яйця — 3 шт.
  • борошно пшеничне — 300-400 г
  • цукор — 70-100 г
  • сироватка — 1 л
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • олія рослинна — 3 ст. л.
  • сіль — 1/4 ч. л.

Спосіб приготування

  1. Збийте міксером яйця, цукор і ванільний цукор, влийте сироватку і знову перемішайте.

  2. Додайте до решти інгредієнтів борошно, рослинну олію і сіль, перемішайте, щоб не було грудочок. Смажимо млинці звичайним способом.

Млинці на дріжджах

Млинці на дріжджах

Такі налисники не можна назвати дієтичними, оскільки в рецепт входить і борошно, і дріжджі. Але виходить страва завжди смачною і ситною — в млинці можна додати начинку або подавати без нічого.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 500 г
  • яйця — 3 шт.
  • цукор — 3 ст. л.
  • молоко — 1 л
  • дріжджі — 7 г
  • олія рослинна — 100 г
  • ванілін — 5 г
  • сіль — щіпка

Млинці на дріжджах: рецепт

У тепле молоко додаємо дріжджі і перемішуємо. Далі додаємо яйця, сіль, цукор, ванілін, знову перемішуємо і вводимо борошно. Переконавшись, що немає грудочок, додаємо рослинну олію. Ми залишаємо тісто на 30 хвилин.

Млинці на йогурті: рецепт

Млинці на йогурті

Такі налисники сподобаються тим, хто стежить за фігурою. У рецепті цих млинців цукор замінили медом, а борошно — йогуртом, через що їх тепер можна їсти на сніданок, обід і вечерю, не боячись набрати зайві кілограми.

Складові:

  • яйця — 3 шт.
  • мед — 3 ст. л.
  • йогурт (бажано домашній) — 300 мл
  • кукурудзяний крохмаль — 2 ст. л (або картопляний — 1 ст. л.)
  • сіль — щіпка
  • сода — 0,5 ч. л.

Спосіб приготування

  1. Додаємо в кефір яйця, сіль, мед і ретельно перемішуємо.

  2. Всипаємо крохмаль і соду, знову перемішуємо і залишаємо тісто на 15 хвилин.

  3. Готуємо млинці на змащеній маслом пательні. Тісто виходить дуже рідким, але лякатися не варто — всі пропорції дотримані правильно.

Шоколадні млинці

млинці з какао

Цей солодкий смачний десерт гарантовано сподобається дітям. Адже коли всі звикли до звичайних млинців, незвична страва видасться ще смачнішою.

Інгредієнти: 

  • борошно – 1 склянка
  • молоко тепле – 2 склянки
  • яйце – 1 шт.
  • рослинна олія – 2 ст. л.
  • цукор – 3 ст. л.
  • ванілін – 1 пакетик
  • сіль – дрібка
  • какао порошок – 2 ст. л.

Приготування:

  1. У глибокий посуд покладіть борошно, яйце, олію, сіль, цукор і ваніль. Молоко трохи підігрійте та влийте його до всіх інгредієнтів. Потім тісто добре вимішайте.

  2. Додайте какао-порошок і знову добре перемішайте. Якщо використовувати холодне молоко, то какао може утворити грудочки. Тісто для шоколадних млинців має бути густоти сметани, але не повинно бути надто рідким.

  3. Пательню змастіть олією та поставте на великий вогонь. Смажте шоколадні млинці близько 1,5 хвилин на кожній стороні.

Дієтичні вівсяні млинці: рецепт з бананом і без цукру

Вівсяні млинці

Виявляється, щоб приготувати млинці, не обов'язково додавати в рецепт борошно, яйця і цукор, адже страва виходить смачною і без них. Головне — знати, які продукти потрібні.

Інгредієнти:

  • вода — 3 склянки
  • вівсяні пластівці — 2 склянки
  • сода — 2 щіпки + кілька крапель оцту
  • мед і сіль — на смак

Готуємо вівсяні млинці

  1. Потрібно подрібнити на блендері вівсяні пластівці, додати до них воду і соду, погашену оцтом.

  2. Випікаємо звичайним способом, змастивши попередньо пательню рослинною олією.

Смачні та корисні начинки для млинців

Посмажити млинці — це пів справи. Ще потрібно подумати, чим їх наповнити. Пропонуємо різні варіанти начинок для млинців, які не займуть багато часу в приготуванні.

Сирна начинка для налисників

Сир - відмінна начинка для млинців

Начинка з сиру — одна з найпопулярніших. Готувати її швидко, а на смак виходить відмінною.

Що знадобиться:

  • сир — 0,5 кг
  • сметана — 2 ст. л.
  • жовток — 1 шт.
  • цукор — 3 ст. л.
  • родзинки — 1/2 склянки
  • ваніль — 1 ч. л.
  • масло вершкове — 30 г

Приготування

  1. Протріть сир через сито, додайте сметану і яєчний жовток, ретельно перемішайте.

  2. Додайте цукор, ваніль, родзинки і знову перемішайте.

  3. Помістіть начинку на 1,5-2 години в холодильник, після чого загорніть її в млинці.

Млинці з м'ясом

Млинці з м"ясом

Ситні млинці на молоці або кефірі з м'ясом стануть повноцінним обідом або вечерею для всієї родини.

Що знадобиться:

  • м'ясо — 350 г
  • цибуля — 2 шт.
  • вершкове масло
  • сіль і перець — на смак

Як приготувати

  1. М'ясо відваріть і дрібно наріжте.

  2. Цибулю наріжте та обсмажте з рослинною олією на пательні. Додайте до нього м'ясо, посоліть і поперчіть, після чого обсмажте ще 10 хвилин.

  3. Коли начинка охолоне, викладіть її на млинці і загорніть.

Начинка для млинців зі шпинату

Шпинат - відмінна начинка для млинців

Така страва не може не сподобатися тим, хто стежить за фігурою. Начинка для млинців зі шпинатом виходить дуже легкою, тому цілком заслуговує звання дієтичної.

Що знадобиться:

  • шпинат — 400 г
  • сир — 350 г
  • вершки (або сметана) — 120 мл
  • часник — 2 зубчики
  • сіль – на смак

Як приготувати

  1. Шпинат заливаємо двома склянками окропу і відварюємо протягом п'яти хвилин. Відкидаємо на друшляк, ріжемо шпинат ножицями і видавлюємо з нього воду.

  2. Перекладаємо шпинат в іншу місткість, додаємо до нього вершки або сметану, подрібнений часник і перемішуємо. Далі додаємо сир, солимо і знову перемішуємо.

Начинка для млинців з плавленим сиром

Млинці з плавленим сиром

Ще один вид смачної та ситної начинки для млинців — це плавлений сир Такі налисники можна готувати як на свято, так і кожен день.

Що знадобиться:

  • плавлений сир — 2 шт.
  • яйця — 2 шт.
  • сметана (15%) — 3 ст. л.
  • часник — 2 зубчики
  • сіль, перець — на смак

Приготування

  1. Яйця варимо круто, коли вони охолонуть — відокремлюємо білки від жовтків і натираємо перші на дрібній тертці.

  2. Плавлений сир також натираємо на дрібній тертці, а часник — пропускаємо через прес.

  3. Перемішуємо всі інгредієнти зі сметаною, солимо і перчимо.

Начинка для млинців зі згущенки

сгущене молоко

Солодкі та ніжні млинці зі згущенкою сподобаються як дорослим, так і дітям. Потіште своїх близьких цією смакотою. 

Інгредієнти:

  • згущене молоко – по 2 ст. л. на кожен млинець
  • млинці

Приготування

  1. Коли млинці охолонуть, викладаємо в центр кожного 2 ст. л. вареного згущеного молока. Загортаємо краї конвертиком: з усіх чотирьох сторін до центру.

  2. Після цього трохи обсмажуємо млинець з начинкою в олії, щоб десерт зміг тримати форму, був гарячим і хрустким.

Грибна начинка для млинців

млинці з грибами

Млинці з грибами на Масляну мають не менший попит, аніж з м'ясом. Приготуйте і ви цю смакоту!

Інгредієнти:

  • гриби – 500 г 
  • цибуля – 2 шт.
  • сіль, перець – на смак

Як приготувати

Обсмажте гриби з цибулею, посоліть та поперчіть. Коли гриби охолонують, начиніть ними млинці та загорніть.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme