Depo.КУХНЯ: Готуємо імбирний чай з калиною
На DEPO.КУХНІ готуємо надзвичайно корисний імбирно-калиновий чай з травами та медом
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
14 жовтня 2019 17:00
Імбирний корінь називають рогатим (з санскриту "singabera" - рогатий корінь), з давніх часів він широко застосовується в кулінарії і медицині. Через свій солодкуватий та гострий смак він прижився у багатьох кухнях світу у якості чудової спеції. Імбир використовують у свіжому вигляді, також популярним є сухий корінь та мелений.
На DEPO.КУХНІ сьогодні мова піде про імбирно-калиновий чай, користь якого важко переоцінити. Він зміцнює імунітет, усуває головний біль, ломоту у тілі, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, збагачує організм всіма необхідними вітамінами, а при регулярному вживанні підвищує потенцію. Важливо пам’ятати, що імбир - це протизапальний, знеболюючий, спазмолітичний і тонізуючий засіб. Не менш корисною є і калина, яка сприяє нормальному артеріальному тиску, зміцнює судини, а при цукровому діабеті знижує рівень глюкози у крові (корисна тим, хто має діабет I і II типу).
Корінь імбиру можна придбати у будь-якому маркеті, а калини, дбайливо зібраної продавчинями в пучечки, повно на великих ринках та продуктових ярмарках. У чай радимо додати сушене листя м’яти, а коли він настоїться, можна здобрити його медом. З цих простих інгредієнтів і складається наш чарівний "чай-еліксир".
Тож, вперед на кухню, готувати імбирно-калиновий чай разом із Наталією Литвиновою!
ВІДЕОРЕЦЕПТ імбирно-калинового чаю від DEPO.КУХНЯ
Для чаю з розрахунку на 3 чашки нам буде потрібно:
- Імбир
70 г
- Калина
100 г
- М'ята
1 ст.л. (сушена)
- Вода
800 мл
- Мед
1,5 ст.л.
Приготування:
1. Натираємо шматочок імбиру на тертушці;
2. В чашці ложкою розчавлюємо ягоди калини;
3. Закладаємо натертий імбир та розчавлену калину у чайник, додаємо сушену м'яту та заливаємо окропом;
4. Накриваємо ємність кришкою, лишаємо на 15-20 хвилин настоятись. Проціджуємо чай;
5. У теплий чай додаємо мед (за бажанням)
6. Пити - обов'язково!
3 чашки
70 гривень
не більше 28 Ккал/100 г (якщо без меду)
25 хвилин
Особливості приготування
Вибираючи корінь імбиру, варто обирати той, шкірка якого має золотистий колір, гладка і непошкоджена;
Зберігати імбир потрібно на нижніх полицях холодильника. Чим довше імбир лежить у вас в холодильнику, тим менше в ньому користі. Тому ідеальний термін зберігання – не довше семи днів;
Для чаю імбир краще натирати, а не нарізати. Так він буде більш ароматним та насиченим;
Мед не потрібно класти в дуже гарячий чай. При нагріванні меду до 60 °С і вище в ньому утворюється небезпечна токсична речовина - гідроксиметилфурфурол. Ця отрута здатна накопичуватися в печінці і може стати причиною харчового отруєння. Тож, любителі саме гарячих чаїв з медом ризикують отримати онкоутворення в шлунку або кишечнику. Тому мед треба додавати лише в теплий чай.