ТОП-5 смачних та спекотних рецептів аджики

Аджика – смачний та ароматний соус, без якого важко уявити святкове застілля 

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
ТОП-5 смачних та спекотних рецептів аджи…
Фото: Flickr

Depo.ua розповідає про цей соус та ділиться його рецептами.  

Що таке аджика

аджика

З абхазької "аджика" означає "сіль". Але в різних країнах його вживають на позначення популярног грузинського соусу з червоного перця, часника, свіжих та сухих трав. В залежності від регіону, аджика має свої фірмові складові, колір та смак. Її можна готувати лише на основі зелені,  або ж з додаванням помідорів та горіхів. 

Цей соус можна заготовлювати на зиму, аби цілий рік смакувати його з м'ясом та гарнірами. Аджика добре зберігається у банках, а її приготування не займає багато часу. 

ТОП-5 рецептів аджики

аджика

Соус видається одним з найбільш класичних, але його приготуванння відкриває ціле поле для експериментів. 

Простий рецепт аджики

аджика в банці

Класична аджика, в міру гостра, та помірно солодка, 

Складові:

  • помідори – 2 кг
  • болгарський перець червоний – 500 грамів
  • часник – 200 грамів
  • перець чилі – 2 штуки
  • олія рослинні – 50 мл
  • оцет 9% – 20 мілілітрів
  • цукор – 100 грамів
  • сіль – чайна ложка

Приготування:

  1. Червоний болгарський перець нарізаємо довгими смужками, часник очищуємо.
  2. Через м'ясорубку прокручуємо болгарський перець, помідори та перець чилі.
  3. Отриманий соус переливаємо у каструлю: додаємо сіль, цукор та олію і тушкуємо протягом двох годин.
  4. Під кінець додаємо розчавлений часник та оцет. 
  5. Розливаємо по стерилізованих банках та тримаємо догори дриґом у теплому місці протягом п'яти годин.

Класична аджика на зиму "жива"

аджика на зиму

Цей рецепт здивує швидкістю та простотою приготування.

Інгредієнти:

стиглі помідори – 2.5 кг

перець солодкий – 3 штуки

перець гострий – 1 штука

цибуля – 3 штуки

часник – 1 голівка

Оцет – 40 мл

олія – 100 мл

сіль – до смаку

зелень – до смаку

Приготування:

  1. Перекручуємо усе, крім зелені, на м'ясорубці.
  2. Додаємо оцет, олію, сіль та подрібнену зелень.
  3. Розливаємо по стерилізованих банках.

Аджика з яблуками

аджика з яблуками

Класичний смак аджики отримує нове звучання завдяки яблукам.

Складові: 

  • Помідори – 2 кг
  • Болгарський перець – 1800 грамів
  • Цибуля – 300 грамів
  • Яблука – 800 грамів
  • Морква – 500 грамів
  • Перець чилі – 100 грамів
  • Часник – 1.5 голівки
  • Оцет – 8 столових ложок
  • Олія – 150 мл
  • Цукор – 150 грамів
  • Сіль – 30 грамів

  •  

Приготування:

1. Очищуємо часник та цибулю, перець солодкий і нарізаємо усі овочі.

2. Пропускаємо на м'ясорубці.

3. Варимо отриманий соус протягом двох годин.

4. Наприкінці додаємо сіль, цукор, олію та оцет.

5. Розливаємо по стерилізованих банках. 

Аджика дуже гостра

аджика гостра

Цей рецепт – для тих, хто любить погарячіше.

Складові:

  • Помідори – 1 кг
  • Перець солодкий червоний – 1 кг
  • Часник – 7 голівок
  • Перець чилі – 5 штук
  • Сіль – 50 грамів

Приготування:

1. Очистити перець від нутрощів, очистити часник.

2. Пропустити усе крізь м'ясорубку.

3. Дати настоятися аджиці години дві.

4. Розлити по стерилізованих банках.

Аджика з хріном

аджика

Нескладна у приготуванні, проте більш пікантна, ніж класична версія аджики.

Інгредієнти:

  • Помідори стиглі – 3 кг
  • Перець солодкий червоний – 1 кг
  • Перець чилі – 100 грамів
  • Часник – 1.5 голівки
  • Коріння хрону – 250 грамів
  • Олія – 150 мл
  • Оцет (% – 0.5 склянки
  • Цукор – 50 грамів

Приготування:

1. Очищуємо та нарізаємо коріння хрону. Пропускаємо крізь м'ясорубку.

2. Очищуємо та нарізаємо інші овочі і також подрібнюємо їх у м'ясорубці.

3. Переливаємо соус до каструлі і варимо годину, додавши оцет, цукор, сіль та олію.

4. Поки аджика гаряча, розливаємо її у стерилізовані банки.

Смачного!

Фото: Flickr

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme