Depo.Кухня: Готуємо печиво савоярді
Пропонуємо приготувати історичне печиво - "дамські пальчики", або "печиво будуару"
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
6 листопада 2020 17:00

Савоярді – це вишукане хрумке та легке печиво, яке служить основою для знаменитого десерту тірамісу. На перший погляд, печиво дуже просте, але це лише перше враження. Савоярді, (Інші назви: "дамські пальчики", печиво будуару або Неапольське), має давню історію.
За однією з версій, це печиво винайшли в XI столітті, але в деяких джерелах часом його "народження" вважають XV століття. Саме за другою версією, печиво почали випікати при дворі герцогів Савойських. Кухар розробив рецепт з нагоди приїзду короля Франції у графство Савойя. Печиво настільки сподобалось гостям і високоповажним персонам, що незабаром отримало статус "офіційного" десерту.
Буквально за кілька століть рецепт савоярді поширився практично по всій Європі і прийшовся до смаку усім солодкоїжкам. В Америці також знайшлось чимало шанувальників цього печива, тож продавати його почали там приблизно з 1901 року.
"Дамськими пальчиками" печиво називають через продовгувату форму. Полюбляють його саме за легкість та простоту. Савоярді легко просочується кремами та сиропами, перетворюючись на ніжний запашний бісквіт у складі тістечок та тортів.
Згадка про печиво савоярді є і в поемі Джона Кітса "Блазень": "Принеси мені Оттоман те, що збереже мій голос низьким, - сказав імператор, - і кілька дамських пальчиків з хорошим Кендійскім вином".
На Depo.Кухні ми не "вигадували велосипед", адже рецепт савоярді майже не змінився за всі роки. Проте читачам радимо підійти уважно до рецептури та чітко слідувати всім рекомендаціям: ретельно відділяти білки від жовтків та якісно збивати білки. Успіху вам на кухні та не забувайте підтримувати нас лайками.
Як випікати печиво савоярді, дивись у відеорецепті на YouTube-каналі Depo.Кухня
Інгредієнти:
- Яйця
4 шт.
- Борошно
100 г
- Цукрова пудра
100 г
- Олія
(для змазування деко)
Приготування:
- Беремо яйця. Відділяємо жовтки від білків;
- Жовтки перетираємо з половиною цукрової пудри до стану пишної маси світлого кольору;
- Білки в окремій ємності збиваємо міксером до стану стійкої піни. Продовжуючи збивати, додаємо до білків цукрову пудру, яка залишилась, у 3-4 прийоми. Збиваємо до стану жорстких піків;
- У збиті жовтки додаємо чверть білків і просіяне борошно. Ретельно перемішуємо до однорідності;
- Решту білків охайно вмішуємо в тісто лопаткою, щоб маса не осіла. Працюємо оперативно і обережно;
- Перекладаємо тісто в кондитерський мішок з круглою насадкою діаметром біля 10 мм;
- Починаємо відсажувати печиво на деко. Форма – смужки-пальчики. Відстань між печивом має бути не менше 2,5 см. Варто врахувати це, адже печиво під час випікання трохи збільшується у розмірі;
- Перш ніж ставити печиво у духовку, присипаємо його зверху цукровою пудрою. Вона сформує хрумку шкоринку нашому смаколику;
- Ставимо печиво випікатись у добре розігріту духовку при температурі180 °С на 7-10 хвилин. Потрібно слідкувати за процесом випікання. Коли бачите, що печиво набуло золотистого кольору – потрібно вимикати духовку;
- Готове печиво перекладаємо на решітку для охолодження;
- Використовуємо савоярді для десертів, або смакуємо просто так.
біля 35 шт.
35 гривень
360 Ккал/100 г
30 хв.
Особливості приготування
- На етапі збивання білків для савоярді слідкуйте за тим, аби ємність була суха, щоб ніде не було зайвого жиру. Інакше білки можуть не збитись до стану густої легкої піни;
- Варто також добре просіювати борошно для савоярді. Краще це зробити двічі;
- Савоярді випікається досить швидко. Тому не відходьте далеко від духовки, слідкуйте за тим, аби печиво не пригоріло;
- Савоярді зберігають в щільно закритій скляній банці або коробці як мінімум пару тижнів. Проте печиво туди потрібно складати вже охолодженим, інакше воно відсиріє і втратить хрумкість. Це правило стосується зберігання будьякого печива.