Depo.Кухня: Готуємо печиво савоярді

Пропонуємо приготувати історичне печиво - "дамські пальчики", або "печиво будуару"

Depo.Кухня: Готуємо печиво савоярді…

Савоярді – це вишукане хрумке та легке печиво, яке служить основою для знаменитого десерту тірамісу. На перший погляд, печиво дуже просте, але це лише перше враження. Савоярді, (Інші назви: "дамські пальчики", печиво будуару або Неапольське), має давню історію.

За однією з версій, це печиво винайшли в XI столітті, але в деяких джерелах часом його "народження" вважають XV століття. Саме за другою версією, печиво почали випікати при дворі герцогів Савойських. Кухар розробив рецепт з нагоди приїзду короля Франції у графство Савойя. Печиво настільки сподобалось гостям і високоповажним персонам, що незабаром отримало статус "офіційного" десерту.

Буквально за кілька століть рецепт савоярді поширився практично по всій Європі і прийшовся до смаку усім солодкоїжкам. В Америці також знайшлось чимало шанувальників цього печива, тож продавати його почали там приблизно з 1901 року.

"Дамськими пальчиками" печиво називають через продовгувату форму. Полюбляють його саме за легкість та простоту. Савоярді легко просочується кремами та сиропами, перетворюючись на ніжний запашний бісквіт у складі тістечок та тортів.

Згадка про печиво савоярді є і в поемі Джона Кітса "Блазень": "Принеси мені Оттоман те, що збереже мій голос низьким, - сказав імператор, - і кілька дамських пальчиків з хорошим Кендійскім вином".

На Depo.Кухні ми не "вигадували велосипед", адже рецепт савоярді майже не змінився за всі роки. Проте читачам радимо підійти уважно до рецептури та чітко слідувати всім рекомендаціям: ретельно відділяти білки від жовтків та якісно збивати білки. Успіху вам на кухні та не забувайте підтримувати нас лайками.

Як випікати печиво савоярді, дивись у відеорецепті на YouTube-каналі Depo.Кухня

Інгредієнти: 

  • Яйця — зображення інгредієнта
    Яйця

    4 шт.

  • Борошно — зображення інгредієнта
    Борошно

    100 г

  • Цукрова пудра — зображення інгредієнта
    Цукрова пудра

    100 г

  • Олія — зображення інгредієнта
    Олія

    (для змазування деко)

Приготування:

- Беремо яйця. Відділяємо жовтки від білків;

відділяємо білки від жовтків

- Жовтки перетираємо з половиною цукрової пудри до стану пишної маси світлого кольору;

Жовтки перетираємо з половиною цукрової пудри

- Білки в окремій ємності збиваємо міксером до стану стійкої піни. Продовжуючи збивати, додаємо до білків цукрову пудру, яка залишилась, у 3-4 прийоми. Збиваємо до стану жорстких піків;

Білкизбиваємо міксером до стану стійкої піни

- У збиті жовтки додаємо чверть білків і просіяне борошно. Ретельно перемішуємо до однорідності;

- Решту білків охайно вмішуємо в тісто лопаткою, щоб маса не осіла. Працюємо оперативно і обережно;

Ретельно перемішуємо до однорідності

- Перекладаємо тісто в кондитерський мішок з круглою насадкою діаметром біля 10 мм;

- Починаємо відсажувати печиво на деко. Форма – смужки-пальчики. Відстань між печивом має бути не менше 2,5 см. Варто врахувати це, адже печиво під час випікання трохи збільшується у розмірі;

відсажуємо печиво на деко

- Перш ніж ставити печиво у духовку, присипаємо його зверху цукровою пудрою. Вона сформує хрумку шкоринку нашому смаколику;

- Ставимо печиво випікатись у добре розігріту духовку при температурі180 °С на 7-10 хвилин. Потрібно слідкувати за процесом випікання. Коли бачите, що печиво набуло золотистого кольору – потрібно вимикати духовку;

- Готове печиво перекладаємо на решітку для охолодження;

- Використовуємо савоярді для десертів, або смакуємо просто так.

готове печиво савоярді

  • біля 35 шт.

  • 35 гривень

  • 360 Ккал/100 г

  • 30 хв.

Особливості приготування

- На етапі збивання білків для савоярді слідкуйте за тим, аби ємність була суха, щоб ніде не було зайвого жиру. Інакше білки можуть не збитись до стану густої легкої піни;

- Варто також добре просіювати борошно для савоярді. Краще це зробити двічі;

- Савоярді випікається досить швидко. Тому не відходьте далеко від духовки, слідкуйте за тим, аби печиво не пригоріло;

- Савоярді зберігають в щільно закритій скляній банці або коробці як мінімум пару тижнів. Проте печиво туди потрібно складати вже охолодженим, інакше воно відсиріє і втратить хрумкість. Це правило стосується зберігання будьякого печива.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"