Depo.Кухня: Готуємо вівсяне печиво з шоколадними краплями
У рубриці Depo.Кухня готуємо "печиво солдатів", яке у роки Першої світової війни вводили в раціон армійців
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
13 листопада 2020 16:30
На Depo.Кухні поринемо в світ ароматного вівсяного печива. Його багато хто обожнює, проте не всім відомо, що це печиво має цікаву давню історію, яка бере початок у XIV сторіччі. За однією з версій, це печиво першими почали готувати шотландці, але також є думки, що печиво готували одночасно в різних частинах світу. Перше печиво випікали на розпеченому камінні. Саме такі коржі, випечені грубим способом, вважають "прабатьками" вівсяного печива.
Справді популярним воно стало вже у XIX столітті. А у роки Першої світової війни вівсяне печиво використовували в якості додаткового харчування для солдатів Австралії і Нової Зеландії. Завдяки своїй поживності воно давало енергію на тривалий час, воно могло зберігатись тривалий час.
У наші дні жителі Австралії вважають вівсяне печиво національним продуктом. Австралійське вівсяне печиво має назву анзак. Його склад відрізняється від того печива, яке випікають на наших просторах. Австралійці готують його з вівсяних пластівців, борошна кокосу, кладуть цукор, масло, світлу патоку, соду і кип'ячену воду.
У роки Першої світової війни таке печиво часто посилали своїм близьким. Воно переносило навіть тривалу морське транспортування. Сьогодні печиво анзак виготовляють на кондитерських фабриках, воно стало класикою випічки і досі користується великою популярністю.
Багато хто, особливо в прохолодну пору, полюбляє вранці ласувати вівсяним печивом з какао або кавою. Його часто беруть з собою на роботі офісні працівники у якості смачного перекусу. Ситне, смачне та ароматне – так в трьох словах можна описати цей різновид печива.
На Depo.Кухні ми також зробимо акцент на корисності цього печива. Правда, аби в повній мірі отримати користь від цієї випічки, краще випікати його самим, або купляти у перевірених пекарів або постачальників. На корисність печива дуже впливає якість інгредієнтів, особливу увагу варто приділити вівсяним пластівцям. Краще брати грубі пластівці, а не ті, які швидко розварюються. Саме у таких пластівцях найбільше вітамінів групи В. Також вони містять цинк, магній і залізо. Ще вівсяні пластівці майже повністю складаються з грубих харчових волокон.
Правда, не слід зловживати вівсяним печивом. Налагоджуйте баланс у вживанні корисних смаколиків і організм вам скаже велике "дякую!".
Рецепт вівсяного печива з шоколадними краплями
Інгредієнти:
- вівсяні пластівці
300 г
- Тростинний цукор
80 г
- Цукор
150 г (білий цукор)
- Яйця
2 шт.
- Масло вершкове
175 г
- Борошно
175 г
- Розпушувач
8 г
- Ванільний цукор
1 пакетик
- шоколад гіркий
50-75 г (шоколадні краплі, або просто рубаний шоколад)
- волоські горіхи
горіхи за бажанням
Як приготувати вівсяне печиво:
- Розтираємо м'яке вершкове масло (175 г) з двома видами цукру: звичайним (150 г) і тростинним (80 г). Тростинний цукор використовуємо задля неповторного аромату і посилення смаку печива;
- Коли масло добре з'єднається з цукрами, додайте 2 яйця. Краще аби яйця були кімнатної температури;
- Додаємо в суміш разом з яйцями ванільний екстракт або пакетик ванільного цукру та добре перемішуємо. Можна робити це у чаші міксера;
- Тепер черга сухих інгредієнтів: борошна, розпушувачу та вівсяних пластівців. З’єднуємо їх з масляно-яєчною сумішшю, перемішуємо і додаємо на останньому етапі шоколадні краплі (або рубаний ножем звичайний шоколад) та подрібнені ножем горіхи;
- Для печива варто обирати жорсткі вівсяні пластівці (ті, які, зазвичай, варять біля 7 хвилин). Грубі пластівці якнайкраще підходять для рецепту такого печива;
- Маса для печива має бути в’язкою, щільною.
- Застилаємо пергаментним папером деко і за допомогою столової ложки набираємо порцію тіста, формуємо кульку розміром з волоський горіх і вже на пергаментному папері придавлюємо, надаючи йому форму печива.
- Ставимо печиво у розігріту до 180°С духовку, обираємо режим "верх / низ" та випікаємо 15 хвилин. При температурі 180°С.
- Враховуючи те, що духовки у всіх різні, час випікання може змінюватись, тому краще слідкувати за печивом після 10-ї хвилини. Як тільки воно гарно зарум’яниться – вимикайте духовку.
Вівсяне печиво з шоколадними дропсами за рецептом від Depo.Кухні зводить з розуму свїм ароматом.
Став лайк та підписуйся на нас у Facebook!
приблизно 25 шт.
125 гривень
390 Ккал/100 г
35-40 хв.
Особливості приготування
- Ми радимо брати два види цукру – тростинний та звичайний білий. Це надасть печиву особливого аромату;
- Вибираємо грубі вівсяні пластівці (Зазвичай, на упаковці пишуть, скільки часу мають готуватись пластівці). Ті, які просто заливають окропом – не підходять. Беремо ті, де на упаковці вказано «варити не менше 7 хвилин».
- Замість шоколадних крапель можна додати родзинки або подрібнені фініки, інжир чи курагу;
- Печиво краще зберігати у скляній банці.