Depo.Кухня: Рецепт шоколадних пряників від переможниці "Мастер Шеф 10" Яни Балог

Рецептом швидких і дуже смачних шоколадних пряників з читачами Depo.Кухні ділиться переможниця шоу "Мастер Шеф 10" Яна Балог. Цей рецепт експрес-пряників в її скарбничці смаколиків займає особливе місце

Depo.Кухня: Рецепт шоколадних пряників в…

Пряники актуально пекти у будь-яку пору року. В наш час цей різновид солодкої випічки став не просто десертом до чаю чи кави, а подарунком та навіть витвором мистецтва (Якщо мова йде про малювання на пряниках).

Існує чимало рецептів пряничного тіста. З давніх давен наші пращури випікали пряники з додаванням меду, фруктових соків та різноманітних корінців. З появою спецій пряники ставали лише досконалішими за своїм смаком та ароматом.

Процес випікання пряників за стародавніми рецептами – це цілий ритуал, який включає в себе підготовку інгредієнтів, процес замішування тіста та його вистоювання на холоді. Але в сучасному світі, де всі процеси значно пришвидшились, з’явились спрощені рецепти пряничного тіста, причому не менш смачні.  

Рецептом швидких і дуже смачних шоколадних пряників з читачами Depo.Кухні ділиться переможниця шоу "Мастер Шеф 10" Яна Балог. 24-річна кулінарка обожнює експерементувати з тістом і цей рецепт експрес-пряників в її скарбничці смаколиків займає особливе місце.

Текстову версію інтерв'ю з Яною читайте тут

Рецепт шоколадних пряників від переможниці "Мастер Шеф 10" Яни Балог

Інгредієнти:

  • Молоко — зображення інгредієнта
    Молоко

    100 мл

  • Борошно — зображення інгредієнта
    Борошно

    200 г (може знадобитись більше)

  • Цукор — зображення інгредієнта
    Цукор

    100 г

  • Олія — зображення інгредієнта
    Олія

    20 мл

  • Яйця — зображення інгредієнта
    Яйця

    1 шт. (відділяємо білок від жовтка)

  • какао-порошок — зображення інгредієнта
    какао-порошок

    30 г

  • Розпушувач — зображення інгредієнта
    Розпушувач

    7 г

  • Родзинки — зображення інгредієнта
    Родзинки

    (за бажанням)

  • Курага — зображення інгредієнта
    Курага

    (за бажанням)

  • суміш спецій — зображення інгредієнта
    суміш спецій

    спеції на свій смак

Процес приготування пряників:

- З’єднати борошно з цукром;
- Розігріти молоко до гарячого стану, але не доводити до кипіння;
- З’єднати разом всі інгредієнти, вимішати лопаткою до стану однорідності;
- Охолодити до кімнатної температури для подальшої роботи.

- У теплу заварну масу тіста додаємо всі компоненти по черзі: олію, жовток. Какао та борошно треба просіяти.
- Вимісити тісто до еластичності. Не забивайте його борошном, воно повинно трохи липнути до рук, але бути комфортним у роботі.
- Зазвичай пряничне тісто залишають на ніч у холодильнику "настоятись". Але у цьому рецепті не потрібно цього робити. Ви можете зразу формувати пряники та випікати.
- Розкатуємо не дуже тонко, щоб вони мали змогу піднятись. Випікаємо при температурі 180°C 10 -12 хвилин.

Готуємо глазур для пряників: 

  • Яєчний білок — зображення інгредієнта
    Яєчний білок

    1 шт.

  • Цукрова пудра — зображення інгредієнта
    Цукрова пудра

    100 г

  • Лимонний сік — зображення інгредієнта
    Лимонний сік

    1 ст.л.

  • Цедра лимону — зображення інгредієнта
    Цедра лимону

    цедра лимона або апельсина

- Для глазурі потрібно ретельно змішати всі компоненти вінчиком;

- Готовою глазур’ю покриваємо охолоджені пряники;

- При кімнатній температурі глазур на пряниках застигає через 30-40 хвилин;

- Можна зекономити час, поставивши пряники у духовку на 6-7 хвивилн при температурі 70-80 °C;

- Сухофрукти, горіхи, шматочки шоколаду зроблять ці пряники лише смачнішими.

Білкова глазур зробить ці пряники лише смачнішими

  • 14-16 пряників розміром з макарон

  • 75-80 гривень

  • 315 Ккал/100 г

  • 1 година

Особливості приготування

- Прослідкуйте за тим, аби молоко, яке нагрівається для тіста на початковому етапі роботи, не закипіло;

- Тісто під час замішування не потрібно перенавантажувати борошном. Воно повинно липнути до рук;

- У тісто за бажанням можна додати дрібно порізані сухофрукти або горіхи;

- Пряники під час випікання збільшуються у розмірі, тому потрібно врахувати це, викладаючи їх на пергамент перед випіканням;

- Кориця у складі глазурі надасть пряникам неповторного аромату. 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"