Depo.Кухня: Рецепт шоколадних пряників від переможниці "Мастер Шеф 10" Яни Балог
Рецептом швидких і дуже смачних шоколадних пряників з читачами Depo.Кухні ділиться переможниця шоу "Мастер Шеф 10" Яна Балог. Цей рецепт експрес-пряників в її скарбничці смаколиків займає особливе місце
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
13 січня 2021 16:00
Пряники актуально пекти у будь-яку пору року. В наш час цей різновид солодкої випічки став не просто десертом до чаю чи кави, а подарунком та навіть витвором мистецтва (Якщо мова йде про малювання на пряниках).
Існує чимало рецептів пряничного тіста. З давніх давен наші пращури випікали пряники з додаванням меду, фруктових соків та різноманітних корінців. З появою спецій пряники ставали лише досконалішими за своїм смаком та ароматом.
Процес випікання пряників за стародавніми рецептами – це цілий ритуал, який включає в себе підготовку інгредієнтів, процес замішування тіста та його вистоювання на холоді. Але в сучасному світі, де всі процеси значно пришвидшились, з’явились спрощені рецепти пряничного тіста, причому не менш смачні.
Рецептом швидких і дуже смачних шоколадних пряників з читачами Depo.Кухні ділиться переможниця шоу "Мастер Шеф 10" Яна Балог. 24-річна кулінарка обожнює експерементувати з тістом і цей рецепт експрес-пряників в її скарбничці смаколиків займає особливе місце.
Текстову версію інтерв'ю з Яною читайте тут.
Рецепт шоколадних пряників від переможниці "Мастер Шеф 10" Яни Балог
Інгредієнти:
- Молоко
100 мл
- Борошно
200 г (може знадобитись більше)
- Цукор
100 г
- Олія
20 мл
- Яйця
1 шт. (відділяємо білок від жовтка)
- какао-порошок
30 г
- Розпушувач
7 г
- Родзинки
(за бажанням)
- Курага
(за бажанням)
- суміш спецій
спеції на свій смак
Процес приготування пряників:
- З’єднати борошно з цукром;
- Розігріти молоко до гарячого стану, але не доводити до кипіння;
- З’єднати разом всі інгредієнти, вимішати лопаткою до стану однорідності;
- Охолодити до кімнатної температури для подальшої роботи.
- У теплу заварну масу тіста додаємо всі компоненти по черзі: олію, жовток. Какао та борошно треба просіяти.
- Вимісити тісто до еластичності. Не забивайте його борошном, воно повинно трохи липнути до рук, але бути комфортним у роботі.
- Зазвичай пряничне тісто залишають на ніч у холодильнику "настоятись". Але у цьому рецепті не потрібно цього робити. Ви можете зразу формувати пряники та випікати.
- Розкатуємо не дуже тонко, щоб вони мали змогу піднятись. Випікаємо при температурі 180°C 10 -12 хвилин.
Готуємо глазур для пряників:
- Яєчний білок
1 шт.
- Цукрова пудра
100 г
- Лимонний сік
1 ст.л.
- Цедра лимону
цедра лимона або апельсина
- Для глазурі потрібно ретельно змішати всі компоненти вінчиком;
- Готовою глазур’ю покриваємо охолоджені пряники;
- При кімнатній температурі глазур на пряниках застигає через 30-40 хвилин;
- Можна зекономити час, поставивши пряники у духовку на 6-7 хвивилн при температурі 70-80 °C;
- Сухофрукти, горіхи, шматочки шоколаду зроблять ці пряники лише смачнішими.
Білкова глазур зробить ці пряники лише смачнішими
14-16 пряників розміром з макарон
75-80 гривень
315 Ккал/100 г
1 година
Особливості приготування
- Прослідкуйте за тим, аби молоко, яке нагрівається для тіста на початковому етапі роботи, не закипіло;
- Тісто під час замішування не потрібно перенавантажувати борошном. Воно повинно липнути до рук;
- У тісто за бажанням можна додати дрібно порізані сухофрукти або горіхи;
- Пряники під час випікання збільшуються у розмірі, тому потрібно врахувати це, викладаючи їх на пергамент перед випіканням;
- Кориця у складі глазурі надасть пряникам неповторного аромату.