Заливний, на кефірі і зі згущенкою: Рецепти полуничних пирогів нашвидкуруч
Літо – це чудова нагода ледь не щодня ласувати смачним полуничним пирогом
Depo.ua розповість, як приготувати пиріг з полуницею за різними рецептами, а також як зробити полуничний торт, не витративши при цьому багато часу. Тим, хто бажає тішити рідних смачними десертами з полуниці ще й взимку, стануть у нагоді рецепти полуничного варення.
Як приготувати полуничний пиріг: Рецепти
Пироги з полуницею популярні у кухнях різних країн. У США на початку червня навіть відзначають Національний день пирога з полуницею та ревенем. Шведи пишаються особливим полуничним тортом, який випікають до дня середини літа 24 червня. У Франції з полуниці люблять готувати клафуті, кіши і тарти. І звісно, в сучасній українській кухні також є чимало рецептів популярного літнього смаколика.
Заливний пиріг з полуницею та пісочним тістом
Пісочний пиріг з полуницею просто тане у роті, а готується досить швидко і без заморочок– потрібно лише півгодини вільного часу і бажання зробити щось смачне до чаю.
Що знадобиться
для тіста:
- борошно пшеничне – 200 г
- яйця – 1 шт.
- цукор – 25 г
- масло вершкове – 125 г
для начинки:
- сметана – 400 г
- полуниця – 400 г
- яйце – 3 шт.
- борошно пшеничне чи крохмаль – 50 г
- цукор – 150 г
- цукор ванільний – 15 г
Покрокове приготування
-
Відміряємо 100 грамів вершкового масла і залишаємо його на годину на столі, щоб розм'якшилося. Яйце також повинно бути кімнатної температури.
-
М'яке масло змішуємо з 200 г борошна, допоки не утвориться з інгредієнтів крихта.
-
В окремій місткості розбиваємо яйце, додаємо столову ложку цукру і збовтуємо виделкою.
-
До масляно-борошняної крихти додаємо яйце з цукром і за допомогою виделки замішуємо в тісто.
-
Далі можна розім'яти тісто руками, однак не замішувати його, адже це може зіпсувати консистенцію.
-
Накриваємо тісто харчовою плівкою і прибираємо до холодильника на 30-60 хвилин.
-
Дістаємо тісто з холодильника, викладаємо його в форму, злегка змащену вершковим маслом, і розподіляємо руками, формуючи бортики висотою близько 5 см. Злегка наколюємо тісто виделкою. Форму з тістом накриваємо плівкою і знову прибираємо в холодильник.
-
Тепер приступаємо до начинки. Полуницю розрізаємо на половинки або четвертинки.
-
У окремій місткості змішуємо яйця, сметану і цукор (звичайний і ванільний), розмішуємо вінчиком (збивати не потрібно).
-
Додаємо до інгредієнтів крохмаль або борошно й знову перемішуємо.
-
Дістаємо з холодильника основу пирога. Викладаємо на тісто шматочки полуниці й рівномірно розподіляємо їх. Покриваємо ягоди сметанною заливкою й відправляємо в духовку на 45 хвилин.
-
Після приготування тісто повинно підрум'янитися, а начинка – загуснути. Готовий пісочний пиріг з полуницею потрібно остудити й поставити до холодильника на шість годин, а краще – на усю ніч.
Чизкейк з полуницею без випікання
Холодний сирний пиріг з полуницею без випікання зі смачним смузі – чудовий порятунок від літньої спеки.
Що знадобиться
для тіста:
- печиво крихке – 250 г
- масло вершкове – 100 г
для начинки:
- цукор – 150 г
- м'який сир – 500 г
- молоко – 2 стакани
- желатин – 20 г
- цукор ванільний – 1/2 ч. л.
- компот полуничний – 150 мл
- полуниця – 300 г
Покрокове приготування
-
Спочатку потрібно зробити основу: для цього вершкове масло заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб воно нагрілося і стало м'яким. Тим часом подрібнюємо печиво до стану дрібної крихти – можна вручну або за допомогою блендера.
-
З'єднуємо пісочну крихту і розм'якшене вершкове масло й ретельно перемішуємо. Отриману масу викладаємо на дно форми й вирівнюємо руками чи ложкою, формуючи по боках бортики.
-
Основу чизкейка поміщаємо до холодильника й починаємо готувати сирну масу. До м'якого сиру додаємо цукор й вливаємо стакан молока. Змішуємо інгредієнти за допомогою блендера. Також можна це зробити руками, однак спочатку потрібно ретельно розмішати м'який сир з цукром, а вже потім додавати молоко.
-
Желатин розводимо у 2/3 місткості води й залишаємо на 10 хвилин. Потім ставимо місткість з желатином в гарячу воду і, постійно помішуючи, повністю розчиняємо желатин. У сирну масу додаємо 2/3 желатину та перемішуємо.
-
Заливаємо сирно-желатиновою масою пісочну основу пирога й ставимо до холодильника на 30-40 хвилин.
-
Варимо полуничний компот й окремо нарізаємо ягоди. У теплий компот заливаємо желатин, який залишився, перемішуємо.
-
Дістаємо з холодильника застиглу сирну масу, розподіляємо зверху рівномірно полуницю й заливаємо компотом. Ставимо в холодильник до застигання на п'ять-шість годин.
Полуничний пиріг на кефірі
Популярним також є рецепт пирога з полуницею на кефірі. Якщо ягоди вже заморозили, а просто так їх їсти набридло, такий десерт урізноманітнить повсякденне меню.
Що знадобиться:
- кефір – 100 г
- цукор – 200 г
- полуниця – 100 г
- борошно пшеничне – 200 г
- яйце – 1 шт.
- цукор ванільний – 15 г
- масло вершкове – 125 г
- розпушувач для тіста – 1 ч. л.
Покрокове приготування
-
Змішайте цукор, борошно й розпушувач, додайте вершкове масло кімнатної температури й за допомогою блендера зробіть крихту.
-
Додайте кефір, ванільний цукор і яйце, перемішайте до однорідності.
-
Викладіть тісто у форму для запікання, розрівняйте його ложкою чи руками.
-
Прикрасьте пиріг полуницею, розрізаною навпіл й запікайте в духовці при 180 градусах 20-30 хвилин.
-
Коли полуничний пиріг буде готовий, остудіть його й прикрасьте цукровою пудрою.
Полуничний манник зі згущеним молоком
Такий десерт на манній крупі, як і будь-який пісочний пиріг з полуницею, готувати легко й швидко. До речі, сгущенку можна також зробити самостійно – пропонуємо спробувати за нашими рецептами.
Що знадобиться:
- молоко – 250 мл
- полуниця – 200 г
- яйця – 2 шт.
- крупа манна – 500 г
- сода – 6 г
- молоко згущене – 100 г
- розпушувач для тіста – 1 ч. л.
- ванілін – 5 г
- цукрова пудра – 100 г
Покрокове приготування
-
Манку заливаємо водою і залишаємо набухати на півтори години.
-
Додаємо по закінченню часу до крупи молоко, цукор, яйце, ванілін, соду й ретельно перемішуємо.
-
Нарізаємо дрібно невелику частину полуниці й додаємо до інших інгредієнтів, збиваємо все за допомогою міксера.
-
Переливаємо масу у чашу мультиварки, натискаємо режим "Випічка" й готуємо 40 хвилин.
-
Дістаємо манник, змащуємо згущеним молоком, прикрашаємо полуницею та подаємо до столу.
Бонус! Полуничний торт з маскарпоне
Десерти з маскарпоне завжди дивують своїм ніжним смаком. До того ж вони дуже ситні, тому одного шматочка полуничного торта буде достатньо, щоб наїстися, хоча завжди хочеться ще.
Що знадобиться:
- борошно пшеничне – 360 г
- какао – 35 г
- цукор – 400 г
- розпушувач – 2 ч. л.
- сіль – 1/4 ч. л.
- молоко – 220 мл
- сода – 1/2 ч. л.
- сир маскарпоне – 450 г
- олія рослинна – 100 мл
- окріп – 220 мл
- яйця – 3 шт.
- полуниця – 300 г
- вершки 35% – 150 мл
- цукрова пудра – на смак
Покрокове приготування
-
Просіваємо борошно і какао, додаємо до них цукор, розпушувач, соду і сіль – перемішуємо.
-
Вливаємо до сухих інгредієнтів молоко, масло і вбиваємо яйце – ретельно перемішуємо. Вливаємо окріп і знову перемішуємо.
-
Форму для торта вистилаємо пекарським папером, вливаємо туди тісто і поміщаємо в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин.
-
Після випікання торт потрібно остудити – можна помістити в холодильник на ніч.
-
Для крему збиваємо виделкою або вінчиком маскарпоне і додаємо цукрову пудру. Маса повинна стати повітряною.
-
Змазуємо нижній корж кремом і викладаємо порізану пластинами полуницю. Накриваємо другим коржем і покриваємо вже весь торт кремом. Прикрашаємо полуницею.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Десерти