Як приготувати гранолу: ТОП-5 рецептів

Якщо любите поживні та солодкі сніданки, гранола стане ідеальним рішенням. Але як її краще приготувати цю популярну вранішню страву?

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Як приготувати гранолу: ТОП-5 рецептів…
Фото: Pixabay

Depo.ua пропонує прості рецепти граноли, що допоможуть порадувати себе чи родину смачним сніданком. Любителям солодкого може бути цікаво дізнатися, як зробити пастилу власноруч.

Що таке гранола

хрустка гранола

Цей снек, який згодом став сніданком, придумали у США. Одні знають гранолу як батончики, інколи политі шоколадом або йогуртом, а інші – як повноцінну страву. Зазвичай у складі граноли є плющена вівсянка, рис, інші злаки, горіхи, мед, сухофрукти та насіння. Її готують з додаванням меду чи цукрового сиропу. Гранолу традиційно заливають молоком, йогуртом, соком, смузі. Також її подають з фруктами та ягодами. 

Як приготувати гранолу вдома: топ-5 рецептів

гранола хрустка

Попри те, що більшість шанувальників граноли купують її у магазинах, адже впевнені, що готувати її складно і довго, ми хочемо розвіяти цей міф і радимо спробувати наведені рецепти. Тут є варіанти класичної граноли, граноли без меду (для тих, у кого алергія на цей продукт). Також варто звернути увагу на низькокалорійну гранолу, яка підійде навіть тим, хто на дієті. 

Домашня гранола: класичний рецепт

гранола

Цей класичний рецепт граноли радує рецептори поєднанням смаків та хрусткою структурою.

Інгредієнти:

Вівсяні пластівці – 2 чашки

Горіхи і насіння – 1 чашка

Сухофрукти – 1 чашка

Мед рідкий – 5 столових ложок

Сік апельсина або вода – 4 столові ложки 

Олія без запаху і смаку – 2 столові ложки

Приготування:

У мисці змішуємо вівсянку з подрібненими горіхами, додаємо насіння за бажанням. Окремо поєднуємо мед, сік або воду і олію. Заливаємо суміш у миску з вівсянкою та горіхами. Гарно перемішуємо. Суміш буде вологою, це нормально.

Деко застелити пергаментом, розрівняти суміш і відправити до духовки на 30 хвилин. Температурний режим – 170 градусів.

Кожні 10 хвилин суміш перемішуємо. За 10 хвилин до кінця приготування додаємо сухофрукти. 

Дістаємо деко і даємо гранолі охолонути. Пересипаємо у банку і користуємося. 

Гранола пп: як зробити менш калорійний снек

гранола рецепт

Такий варіант буде менш калорійним за рахунок невеликої кількості меду і відсутності олії. Сухофруктів у рецепті немає, але є трохи сушених ягід. Оскільки перший прийом їжі має бути калорійнішим за подальші, така гранола буде відмінним сніданком. Найкраще подавати з білим йогуртом або рослинним молоком.

Інгредієнти:

Вівсянка цільна ("швидку" версію використовувати не можна) – 2 склянки

Горіхи – 1 склянка

Чіа, кунжут та подрібнене насіння гарбуза – півсклянки

Кокосова стружка – 30 грамів

Сушені ягоди – 50 грамів

Мед або кленовий сироп – 2 столові ложки

Приготування:

Вівсянку висипаємо на суху пательню і підсмажуємо до золотистої скоринки. Додаємо подрібнені горіхи, насіння та кокосову стружку. Вимикаємо плитку і додаємо мед. Гарно вимішуємо і перекладаємо суміш на деко, застелене пергаментним папером. 

Ставимо гранолу у духовку на 20 хвилин при 180 градусах. Кожні 5 хвилин перемішуємо, бо згорить. Наприкінці додаємо ягоди і перемішуємо.

Витягаємо деко і даємо охолонути.

Пересипаємо у банку. 

Гранола з зеленої гречки

гранола гречка

Такий варіант підійде шанувальникам гречки. До того ж така гранола буде не тільки смачною і поживною, а калорій у ній менше, ніж у класичній. Подавати таку гранолу краще за все з йогуртом або з рослинним молоком.

Складові:

Зелена гречка – 100 грамів

Фініки без кістки – 100 грамів

Ягоди годжі – 50 грамів

Сухофрукти – 100 грамів

Насіння – 50 грамів

Горіхи – 50 грамів

Ваніль – до смаку

Сік лимона – столова ложка

Вода – 200 грамів

Приготування:

Промиваємо гречку і замочуємо на ніч. Добре промиваємо і даємо стекти зайвій воді.

Фініки з 200 грамів води, сік лимона кладемо до блендера і добре подрібнюємо. Має вийти ідеальна щільна маса.

Подрібнюємо горіхи і сухофрукти. До миски додаємо гречку, горіхи, сухофрукти, насіння, ваніль і масу з фініків. Ретельно вимішуємо.

На застелене пергаментом деко накладаємо масу і гарно розрівнюємо. Готуємо протягом 10 хвилин при 80 градусах. Духова шафа має бути трохи відчиненою.

Як гранола буде готовою, даємо охолонути їй і вже потім пересипаємо у банку для подальшого зберігання. 

Гранола без меду

гранола без меду

Якщо ви не споживаєте мед, його можна замінити цукровим, кленовим або фініковим сиропом. Також підійде сироп агави. 

Складові: 

Пластівці вівсяні – 300 грамів

арахісове масло – 50 грамів

кленовий сироп – 75 грамів

гарбузове насіння – 50 грамів

насіння соняшнику – 50 грамів

насіння льону – 50 грамів

кокосова стружка – 50 грамів

імбир мелений, кориця мелена – по 1 чайній ложці 

Приготування:

Розігріти духовку до 180°.

Арахісове масло і кленовий сироп прогріти протягом 3 хвилин - довести до кипіння.

Ретельно змішати всі продукти (окрім кокосової стружки) і полити і сиропом. Знову добре перемішати.

Викласти на деко і розрівняти. Відправити в духовку на 30-40 хвилин.

Дати суміші охолонути. 

Додати кокосову стружку та перемішати. Пересипати в банку.

Гранола з яблучним пюре

гранола з пюре

Такий варіант граноли порадує малечу та гурманів, які хочуть спробувати трохи інший варіант снеку. 

Складові:

Цільна вівсянка плющена – 400 грамів

Яблучне пюре без цукру – 250 грамів

Мигдаль та фундук – 150 грамів

Родзинки – 100 грамів

Сушена журавлина або вишня – 100 грамів

Насіння суміш – 100 грамів

Рідкий мед – 50 грамів

Сіль, кориця  – до смаку

Приготування:

У мисці змішуємо сухі складові, окрім родзинок і журавлини, і прянощі. У іншій – рідкий мед і яблучне пюре. Поєднуємо дві суміші і ретельно вимішуємо. 

Викладаємо гранолу на деко з папером і випікаємо 30 хвилин при 180 градусах. Кожні 10 хвилин перемішуємо суміш, аби не згоріла. 

Після того, як гранола охолоне, додаємо журавлину і родзинки і перекладаємо у банку.

Смачного! 

Фото: Pixabay

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme