Depo.ua Logo

Depo.Кухня: Готуємо гратен Дофінуа

На Depo.Кухні пропонуємо приготувати гратен з вершками та двома видами сиру

Depo.Кухня: Готуємо гратен Дофінуа…

Depo.Кухня пропонує відправитись у Францію. Саме тут колись давно вперше приготували смачний та улюблений багатьма картопляний гратен.

Гратен (gratin) - це кулінарна техніка, під час якої страву (солодку чи несолодку) запікають у доховці до утворення хрумкої апетитної шкоринки. Найважливіше в приготуванні гратена - правильно підібрати температурний режим. Щоб не перепалити шкоринку і при цьому достатньо пропекти середину страви, її спочатку тримають в духовці при помірній температурі, а потім її збільшують.

Спочатку гратен вважався домашньою родинною стравою, яка подавалась на стіл в тому ж посуді, в якій запікався. Поступово простий, але такий смачний гратен почав входити у меню французьких ресторанів. За класичним рецептом гратен готують з вершками, запікають під сиром. Обов’язковою спецією для нього є мускатний горіх.

Серед розмаїття сучасних гратенів можна зустріти фруктові та ягідні. Дуже популярними є м’ясні гратени і гратени з морепродуктів.

Ми ж на Depo.Кухні пропонуємо приготувати гратен на жирних вершках – тоді картопля виходить особливо ніжною, вона тане у роті і ви, куштуючи страву, можете навіть пискнути від щастя. Також пропонуємо використати два види сиру – пармезан та будь-який звичайний сир твердих сортів.

Пишіть у коментарях, як вам наш рецепт гратену, можливо у вас є свої секрети його приготування?

Картопляний гратен. Відеорецепт

Інгредієнти: 

(з розрахунку на 2 великі або три стандартних порції)

  • Картопля — зображення інгредієнта
    Картопля

    500-600 г

  • Пармезан — зображення інгредієнта
    Пармезан

    70 г

  • Сир твердий — зображення інгредієнта
    Сир твердий

    35 г (для посипання верхівки страви)

  • Вершки жирність 33% — зображення інгредієнта
    Вершки жирність 33%

    400 мл

  • Часник — зображення інгредієнта
    Часник

    4 зубчики

  • Масло вершкове — зображення інгредієнта
    Масло вершкове

    10 г (змазати форму)

  • мускатний горіх (мелений) — зображення інгредієнта
    мускатний горіх (мелений)

    0,5 ч.л. (без гірки)

  • Сіль — зображення інгредієнта
    Сіль

    за смаком

  • Перець чорний — зображення інгредієнта
    Перець чорний

    за смаком

Приготування:

  • Картоплю чистимо та нарізаємо тонкими слайсами;
  • У сотейнику нагріваємо вершки, додаємо туди подрібнений часник, мелений мускатний горіх, чорний перець, сіль. Можна ще додати лавровий листок, але це не обов'язково;
  • У гарячі вершки вкидаємо картоплю і доводимо до кипіння, варимо 2 хв., слідкуючи, аби картопля у вершковому соусі не приставала до дна сотейнику;
  • Знімаємо сотейник з вогню, видаляємо лавровий лист;
  • Форму для запікання змащуємо вершковим маслом і починаємо вистилати в неї шари картоплі, присипаючи їх тертим пармезаном (як це робити – дивись у відео).

приготування гратена

  • За бажанням можна додати трохи вершкового соусу, в якому проварювалась картопля (аби гратен не вийшов надто сухим).
  • Запікати гратен за цим рецептом будемо у два етапи. Перш ніж ставити його у духовку, залиште трохи тертого пармезану для фінального запікання страви.
  • Спочатку запікаємо гратен протягом 25-30 хвилин при температурі 170°С;
  • Виймаємо, присипаємо верхівку натертим твердим сиром і ставимо ще на 5 хвилин у духовку запікатись вже при вищій температурі 180°С.

Гратен дофінуа

Гратен готовий!

рецепт гратен

Смачного! 

  • 3 порції

  • 200 гривень (приблизно)

  • 290 Ккал/100 г

  • 20 хв. на підготовку інгредієнтів і 35 хв. на запікання

Особливості приготування

- На останньому етапі запікання гратену можна використовувати температурний режим "гриль";

- Овочеві гратени часто подають у якості гарніру до м'яса чи риби;

- Іноді до овочів у гратен кладуть пасту. Такий гратен вже не вважається гарніром;

- Загальна формула приготування гратену проста: сирі або бланшовані овочі викладають у форму шарами, змащують соусом із вершків (або молока) сиру, борошна та спецій і запікають у духовці. У рецепті картопляного гратену картоплю краще трохи проварювати у вершках. 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme