Depo.Кухня: Готуємо гратен Дофінуа
На Depo.Кухні пропонуємо приготувати гратен з вершками та двома видами сиру
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
18 серпня 2020 17:00

Depo.Кухня пропонує відправитись у Францію. Саме тут колись давно вперше приготували смачний та улюблений багатьма картопляний гратен.
Гратен (gratin) - це кулінарна техніка, під час якої страву (солодку чи несолодку) запікають у доховці до утворення хрумкої апетитної шкоринки. Найважливіше в приготуванні гратена - правильно підібрати температурний режим. Щоб не перепалити шкоринку і при цьому достатньо пропекти середину страви, її спочатку тримають в духовці при помірній температурі, а потім її збільшують.
Спочатку гратен вважався домашньою родинною стравою, яка подавалась на стіл в тому ж посуді, в якій запікався. Поступово простий, але такий смачний гратен почав входити у меню французьких ресторанів. За класичним рецептом гратен готують з вершками, запікають під сиром. Обов’язковою спецією для нього є мускатний горіх.
Серед розмаїття сучасних гратенів можна зустріти фруктові та ягідні. Дуже популярними є м’ясні гратени і гратени з морепродуктів.
Ми ж на Depo.Кухні пропонуємо приготувати гратен на жирних вершках – тоді картопля виходить особливо ніжною, вона тане у роті і ви, куштуючи страву, можете навіть пискнути від щастя. Також пропонуємо використати два види сиру – пармезан та будь-який звичайний сир твердих сортів.
Пишіть у коментарях, як вам наш рецепт гратену, можливо у вас є свої секрети його приготування?
Картопляний гратен. Відеорецепт
Інгредієнти:
(з розрахунку на 2 великі або три стандартних порції)
- Картопля
500-600 г
- Пармезан
70 г
- Сир твердий
35 г (для посипання верхівки страви)
- Вершки жирність 33%
400 мл
- Часник
4 зубчики
- Масло вершкове
10 г (змазати форму)
- мускатний горіх (мелений)
0,5 ч.л. (без гірки)
- Сіль
за смаком
- Перець чорний
за смаком
Приготування:
- Картоплю чистимо та нарізаємо тонкими слайсами;
- У сотейнику нагріваємо вершки, додаємо туди подрібнений часник, мелений мускатний горіх, чорний перець, сіль. Можна ще додати лавровий листок, але це не обов'язково;
- У гарячі вершки вкидаємо картоплю і доводимо до кипіння, варимо 2 хв., слідкуючи, аби картопля у вершковому соусі не приставала до дна сотейнику;
- Знімаємо сотейник з вогню, видаляємо лавровий лист;
- Форму для запікання змащуємо вершковим маслом і починаємо вистилати в неї шари картоплі, присипаючи їх тертим пармезаном (як це робити – дивись у відео).
- За бажанням можна додати трохи вершкового соусу, в якому проварювалась картопля (аби гратен не вийшов надто сухим).
- Запікати гратен за цим рецептом будемо у два етапи. Перш ніж ставити його у духовку, залиште трохи тертого пармезану для фінального запікання страви.
- Спочатку запікаємо гратен протягом 25-30 хвилин при температурі 170°С;
- Виймаємо, присипаємо верхівку натертим твердим сиром і ставимо ще на 5 хвилин у духовку запікатись вже при вищій температурі 180°С.
Гратен готовий!
Смачного!
3 порції
200 гривень (приблизно)
290 Ккал/100 г
20 хв. на підготовку інгредієнтів і 35 хв. на запікання
Особливості приготування
- На останньому етапі запікання гратену можна використовувати температурний режим "гриль";
- Овочеві гратени часто подають у якості гарніру до м'яса чи риби;
- Іноді до овочів у гратен кладуть пасту. Такий гратен вже не вважається гарніром;
- Загальна формула приготування гратену проста: сирі або бланшовані овочі викладають у форму шарами, змащують соусом із вершків (або молока) сиру, борошна та спецій і запікають у духовці. У рецепті картопляного гратену картоплю краще трохи проварювати у вершках.