DEPO.КУХНЯ: Готуємо картоплю під сиром у духовці
На DEPO.КУХНІ ділимось смачною ідеєю для вечері - запечемо картоплю під сиром, яка смакує ще краще із пікантним соусом
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
27 травня 2020 15:00

Коли мова заходить про запікання картоплі, хтось може махнути рукою та сказати, що нема простішої страви за картоплю чи то в духовці, чи то смажену на сковорідці, або просто варену. Але, враховуючи, що кулінарія - це вишуканий процес, то навіть картопля в духовці може стати особливою за умови, якщо ви вигадаєте свої "фішки" та поставитесь до процесу приготування творчо.
Запікати можна будь-яку картоплю. Для молодої, звісно, знадобиться менше часу під час прготування, для тої, яку викопують в серпні та на початку вересня - більше. Дієтологи радять запікати картоплю з овочами та сиром, без м'яса. Також можна запекти картоплю з ледь підсмаженими помідорами та вершковим сиром. Варіантів багато, головне - не боятись експерементів та налаштувати себе на творчий лад.
Відеорецепт картоплі під сиром
Запікати картоплю за цим рецептом можна як у фользі, так і у керамічній формі.
Інгредієнти:
- Картопля
700 г
- Часник
3 зубчика
- Масло вершкове
2 ст.л.
- Сир твердий
150 г
- Зелень
дрібка
Для соусу:
- Сметана
100 г
- Спеція карі
дрібка
- Сіль
за смаком
Приготування:
- Спершу ретельно миємо картоплю і рушником обсушуємо. Кидаємо у кип'яток та варимо 15 хвилин разом зі шкіркою. Вона буде недовареною, але така кондиція нам і потрібна;
- Форму для запікання натираємо вершковим маслом.
- На сковорідці на рослинній олії до золотистого кольору підсмажуємо дрібно порубаний часник;
- Картоплю розрізаємо на половинки, закладаємо її у форму зрізами догори, солимо, на верхівки картоплі насипаємо трохи карі;
- Поливаємо картоплю олією з часником зі сковорідки і ставимо пектись у духовку, розігріту до 200°С спочатку на 10 хвилин;
- Після того як минули 10 хвилин запікання картоплі у духовці, виймаємо її, кладемо на картоплю зверху пластинки сиру (або натираємо сир на тертушці – можна і так і так) і ставимо знову в духовку на 15 хвилин. Температуру зменшуємо до 180°С.
Поки допікається картопля, готуємо соус:
У сметану додаємо дрібно порубану зелень, сіль та карі – за смаком. Ретельно перемішуємо.
До готової картоплі подаємо соус в окремій ємності для соусу. Також готову страву посипаємо зеленню.
Всім смачного!
Картопля під сиром. Результат
75 гривень
180 Ккал/100 г
45 хвилин
Особливості приготування
- Картоплю перед приготуванням треба обов’язково помити. Запікати краще зі шкіркою – так вона зберігає більше вітамінів;
- Для запікання краще підбирати картоплю однакового розміру. Якщо ви плануєте запікати її "половинками", тоді шматки картоплі пропікатимуться рівномірно;
- Запікати картоплю можна не лише із сиром, а також із беконом, салом, м’ясом. Перед запіканням її можна різати на половинки, кубики, скибки;
- Важливо дотримуватись співвідношення часу запікання картоплі до температури: якщо температура дорівнює 180 °С, то час запікання не має перевищувати 40 хвилин. Якщо ви печете картоплю при температурі біля 200 °С, то достатньо запікати картоплю півгодини;
- Аби печена картопля не була сухою, краще запікати її з вершковим маслом. Також завдяки вершковому маслу картопля матиме хрумку шкоринку;
- Картопля – поживний овоч, тому не варто нею зловживати. Для дорослої людини денна норма картоплі становить 130160 грамiв.