Depo.Кухня: Готуємо мексиканські тако разом з Олексієм Душкою

Майстер смачних експериментів, ведучий програми "Їмо за 100" на каналі "1+1" Олексій Душка ділиться рецептом оригінальних  та дуже смачних такос на Depo.Кухні 

Depo.Кухня: Готуємо мексиканські тако ра…

Тако (або такос) обожнюють не лише у Мексиці, а й в усьому світі. Цей кукурудзяний корж із начинкою всередині навіть визнаний об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і має власне свято: в США Національний день тако відзначають 4 жовтня, а в Мексиці - 31 березня. Незважаючи на шалену популярність тако в гастрономічному регіоні Текс-Мекс і далеко за його межами, історія походження страви не відома. Історики вважають, що тако передувало прибуттю іспанців в Мексику. Є антропологічні докази, що автохтонні жителі долини Мехіко ласували тако з рибою. У XVI столітті, за часів іспанських конкістадорів, учасник експедиції завойовника Мексики, Ернана Кортеса, письменник Бернáль Діас дель Кастільйо, писав про перше свято тако, який Кортес організував для своїх капітанів в Койоакані. Свято дуже сподобалось європейцям .

Існує і версія, яку висунув дослідник мексиканської кухні Джеффрі М. Пілчер. У своїй книзі Planet Taco: a Global History of Mexican Food він приписує, що тако винайшли не древні жителі Мексики, а мексиканські шахтарі XVIII століття. Дослідник посилається на одну з етимологічних версій слова "тако" - в той час шахтарі називали цим словом шматочки паперу, в які загортали порох для підривних робіт. Але справжнє визнання кукурудзяні коржі з начинкою отримали в 60-х роках XX століття. Бізнесмен Глен Белл запустив мережу закусочних Taco Bell. До 1978 року вона налічувала понад 850 ресторанів в США. Пізніше закусочні Taco Bell почали відкриватися в Канаді, Австралії, Азії та Європі. 

Готувати тако просто: у тортилью (круглий корж), складену навпіл, кладуть улюблене м'ясо з овочами, або рибу, додають соус, зелень та улюблені спеції. Такос – це та страва, з якою можна експериментувати безкінечно. В цьому переконав глядачів Depo.Кухні майстер смачних експериментів Олексій Душка, ведучий програми "Їмо за 100" на каналі "1+1". Такоси у його "виконанні" - це незабутньо.

ТАКО ВІД ОЛЕКСІЯ ДУШКИ. ВІДЕОРЕЦЕПТ

Яловичий тако

ІНГРЕДІЄНТИ: 

  • Тортілья — зображення інгредієнта
    Тортілья

    3 шт.

  • Фарш з яловичини — зображення інгредієнта
    Фарш з яловичини

    300г

  • Перець чорний — зображення інгредієнта
    Перець чорний

    за смаком

  • Кінза — зображення інгредієнта
    Кінза

    за смаком

  • Цибуля — зображення інгредієнта
    Цибуля

    2 цибулини

  • Масло вершкове — зображення інгредієнта
    Масло вершкове

    15 г

  • Листя салату — зображення інгредієнта
    Листя салату

    30 г

  • Болгарський перець — зображення інгредієнта
    Болгарський перець

    1 шт.

  • Солоні огірки — зображення інгредієнта
    Солоні огірки

    3 шт.

Соус сацебелі (спрощений рецепт)

  • Рожеві помідори — зображення інгредієнта
    Рожеві помідори

    2 шт.

  • Часник — зображення інгредієнта
    Часник

    3 зубчики

  • Кінза — зображення інгредієнта
    Кінза

    кількість регулюємо на смак

  • Сіль — зображення інгредієнта
    Сіль

    0,5 ч.л.

Тако з куркою 

ІНГРЕДІЄНТИ: 

  • Філе курки — зображення інгредієнта
    Філе курки

    300 г

  • Болгарський перець — зображення інгредієнта
    Болгарський перець

    1 шт.

  • Солодка цибуля — зображення інгредієнта
    Солодка цибуля

    1 цибулина

  • Кукурудза консервована — зображення інгредієнта
    Кукурудза консервована

    1 банка

  • Тортілья — зображення інгредієнта
    Тортілья

    3 шт.

Соус Сальса  (солодко-гострий)

  • Рожеві помідори — зображення інгредієнта
    Рожеві помідори

    2 шт.

  • перець чілі — зображення інгредієнта
    перець чілі

    на смак

  • Часник — зображення інгредієнта
    Часник

    2 зубчики

  • Цибуля — зображення інгредієнта
    Цибуля

    1 цибулина

  • Цукор — зображення інгредієнта
    Цукор

    1,5 ч.л.

  • Сіль — зображення інгредієнта
    Сіль

    0,5 ч.л.

 

Процес приготування: 

Основні принципи приготування тако з яловичиною

  • Цибулю нарізаємо дрібно, аби було більше соку;
  • Солимо, перчимо фарш, додаємо кінзу. Для першого тако обсмажуємо фарш на високому вогні;
  • Для соусу бланшуємо помідори, нарізаємо, подрібнюємо в блендері. Додаємо часник, кінзу сіль і ще раз подрібнюємо все в блендері.
  • Наповнюємо тортилью начинкою та додаємо соус.

 

 

Всі інші деталі та тонкощі приготування дивись у відео 

Основні принципи приготування тако з куркою

  • Куряче філе обсмажуємо на високому вогні;
  • Окремо підсмажуємо болгарський перець;
  • Для соусу бланшуємо помідори, нарізаємо їх, подрібнюємо в блендері. Додаємо трохи перцю чілі, часник, цибулю, сіль та цукор.

 

Підписуйтесь на YouTube-канал Depo.Кухні і обирайте смачні перевірені рецепти на будь-який смак!

 

 

 

Дякуємо нашому партнеру, салону посуду та декору Posud:meister.

Надане ними кухонне знаряддя зробило приготування тако під "диригуванням" телеведучого каналу 1+1 Олексія Душки та сервірування столу легким та приємним.

  • Сковорідка від відомого бренду Salina Granitium  дозволила не хвилюватися за пригоряння. Також нам знадобилася і каструля, і ми знову обрали цей бренд. Внутрішнє гранітне антипригарне покриття з 5 шарів  GRANITIUM TI-X від от компанії BALLARINI. Воно не лише надійне, довговічне, екологічне, але й зручне – воно стійке до деформації і дозволяє використовувати металеві предмети для помішування.
  • Вишуканий посуд з гутного скла ручної роботи від італійського бренду IVV – насправді це посуд з характером.  

Особливості приготування



- Для такос підходять різноманітні начинки. Можна обирати сир, спаржу, овочі, тофу, лосось, яловичину, тунець, ананас, свинину, солодкий перець, квасолю, курку, креветки, авокадо, кукурудзу, морепродукти і т.д. Любителі експериментів можуть створювати власні мікси з начинок;



Прихильники екзотики кладуть у такос коників, гусінь, або навіть личинок мурашок;



- Традиційні коржі для такос випікають із кукурудзяного борошна, але у сучасному світі страву "підігнали" під європейські стандарти і печуть коржі з пшеничного борошна;



- Коржі для такос попередньо не згортають. Згортати їх потрібно безпосередньо перед вживанням в їжу таким чином, щоб було зручно тому, хто вирішив куштувати страву;

- Дуже популярним аналогом  тако  є буріто. Відмінність лише в тому, що на стіл буріто подають вже загорнутим з начинкою.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"