Depo.Кухня: Готуємо мексиканські тако разом з Олексієм Душкою
Майстер смачних експериментів, ведучий програми "Їмо за 100" на каналі "1+1" Олексій Душка ділиться рецептом оригінальних та дуже смачних такос на Depo.Кухні
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
17 березня 2020 18:00
Тако (або такос) обожнюють не лише у Мексиці, а й в усьому світі. Цей кукурудзяний корж із начинкою всередині навіть визнаний об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і має власне свято: в США Національний день тако відзначають 4 жовтня, а в Мексиці - 31 березня. Незважаючи на шалену популярність тако в гастрономічному регіоні Текс-Мекс і далеко за його межами, історія походження страви не відома. Історики вважають, що тако передувало прибуттю іспанців в Мексику. Є антропологічні докази, що автохтонні жителі долини Мехіко ласували тако з рибою. У XVI столітті, за часів іспанських конкістадорів, учасник експедиції завойовника Мексики, Ернана Кортеса, письменник Бернáль Діас дель Кастільйо, писав про перше свято тако, який Кортес організував для своїх капітанів в Койоакані. Свято дуже сподобалось європейцям .
Існує і версія, яку висунув дослідник мексиканської кухні Джеффрі М. Пілчер. У своїй книзі Planet Taco: a Global History of Mexican Food він приписує, що тако винайшли не древні жителі Мексики, а мексиканські шахтарі XVIII століття. Дослідник посилається на одну з етимологічних версій слова "тако" - в той час шахтарі називали цим словом шматочки паперу, в які загортали порох для підривних робіт. Але справжнє визнання кукурудзяні коржі з начинкою отримали в 60-х роках XX століття. Бізнесмен Глен Белл запустив мережу закусочних Taco Bell. До 1978 року вона налічувала понад 850 ресторанів в США. Пізніше закусочні Taco Bell почали відкриватися в Канаді, Австралії, Азії та Європі.
Готувати тако просто: у тортилью (круглий корж), складену навпіл, кладуть улюблене м'ясо з овочами, або рибу, додають соус, зелень та улюблені спеції. Такос – це та страва, з якою можна експериментувати безкінечно. В цьому переконав глядачів Depo.Кухні майстер смачних експериментів Олексій Душка, ведучий програми "Їмо за 100" на каналі "1+1". Такоси у його "виконанні" - це незабутньо.
ТАКО ВІД ОЛЕКСІЯ ДУШКИ. ВІДЕОРЕЦЕПТ
Яловичий тако
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Тортілья
3 шт.
- Фарш з яловичини
300г
- Перець чорний
за смаком
- Кінза
за смаком
- Цибуля
2 цибулини
- Масло вершкове
15 г
- Листя салату
30 г
- Болгарський перець
1 шт.
- Солоні огірки
3 шт.
Соус сацебелі (спрощений рецепт)
- Рожеві помідори
2 шт.
- Часник
3 зубчики
- Кінза
кількість регулюємо на смак
- Сіль
0,5 ч.л.
Тако з куркою
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Філе курки
300 г
- Болгарський перець
1 шт.
- Солодка цибуля
1 цибулина
- Кукурудза консервована
1 банка
- Тортілья
3 шт.
Соус Сальса (солодко-гострий)
- Рожеві помідори
2 шт.
- перець чілі
на смак
- Часник
2 зубчики
- Цибуля
1 цибулина
- Цукор
1,5 ч.л.
- Сіль
0,5 ч.л.
Процес приготування:
Основні принципи приготування тако з яловичиною
- Цибулю нарізаємо дрібно, аби було більше соку;
- Солимо, перчимо фарш, додаємо кінзу. Для першого тако обсмажуємо фарш на високому вогні;
- Для соусу бланшуємо помідори, нарізаємо, подрібнюємо в блендері. Додаємо часник, кінзу сіль і ще раз подрібнюємо все в блендері.
- Наповнюємо тортилью начинкою та додаємо соус.
Всі інші деталі та тонкощі приготування дивись у відео
Основні принципи приготування тако з куркою
- Куряче філе обсмажуємо на високому вогні;
- Окремо підсмажуємо болгарський перець;
- Для соусу бланшуємо помідори, нарізаємо їх, подрібнюємо в блендері. Додаємо трохи перцю чілі, часник, цибулю, сіль та цукор.
Підписуйтесь на YouTube-канал Depo.Кухні і обирайте смачні перевірені рецепти на будь-який смак!
Дякуємо нашому партнеру, салону посуду та декору Posud:meister.
Надане ними кухонне знаряддя зробило приготування тако під "диригуванням" телеведучого каналу 1+1 Олексія Душки та сервірування столу легким та приємним.
- Сковорідка від відомого бренду Salina Granitium дозволила не хвилюватися за пригоряння. Також нам знадобилася і каструля, і ми знову обрали цей бренд. Внутрішнє гранітне антипригарне покриття з 5 шарів GRANITIUM TI-X від от компанії BALLARINI. Воно не лише надійне, довговічне, екологічне, але й зручне – воно стійке до деформації і дозволяє використовувати металеві предмети для помішування.
- Вишуканий посуд з гутного скла ручної роботи від італійського бренду IVV – насправді це посуд з характером.
Особливості приготування
- Для такос підходять різноманітні начинки. Можна обирати сир, спаржу, овочі, тофу, лосось, яловичину, тунець, ананас, свинину, солодкий перець, квасолю, курку, креветки, авокадо, кукурудзу, морепродукти і т.д. Любителі експериментів можуть створювати власні мікси з начинок;
Прихильники екзотики кладуть у такос коників, гусінь, або навіть личинок мурашок;
- Традиційні коржі для такос випікають із кукурудзяного борошна, але у сучасному світі страву "підігнали" під європейські стандарти і печуть коржі з пшеничного борошна;
- Коржі для такос попередньо не згортають. Згортати їх потрібно безпосередньо перед вживанням в їжу таким чином, щоб було зручно тому, хто вирішив куштувати страву;
- Дуже популярним аналогом тако є буріто. Відмінність лише в тому, що на стіл буріто подають вже загорнутим з начинкою.