Depo.КУХНЯ: Готуємо особливі млинці на Масляну
Скоро Масляна! Час подумати над оригінальними рецептами млинців. На Depo.Кухні ми винайшли рецепт надзвичайно смачних млинців і ділимось ним з вами
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
17 лютого 2020 18:00

До Масляної краще готуватись заздалегідь. Тоді у вас буде достатньо часу визначитись із найкращим рецептом млинців, потренуватись замішувати тісто та поексперементувати з начинками. У 2020 році православний Великдень припадає на 19 квітня. Великий піст починається 2 березня. Тож, Масляна-2020 настане 24 лютого і триватиме цілий тиждень аж до 1 березня. У цей тиждень в меню багатьох ресторанів зазвичай є страви з млинців, деякі заклади навіть пропонують окреме меню з млинцевими стравами. Дуже популярними є і млинцеві торти, перемазані шоколадом, також млинці фламбе (Фламбування - коли готову страву поливають міцними спиртними напоями і підпалюють). Українці люблять погуляти на Масляну. У парках або у спецально відведених локаціях проподять різноманітні фестивалі, де можна і повеселитись і смачно поїсти млинців. Але приготувати млинці можна і вдома - це чудова нагода не лише проявити творчі кулінарні здібності, а й влаштувати "млинцеву вечірку" для друзів.
На Depo.Кухні пропонуємо зробити млинці з двома видами начинок. Солоні млинчики з рікотою, шпинатом та часником - дуже поживні і чудово підійдуть для вечері. Також пропонуємо варіант десертних млинців - з яблучно-банановим пюре та меленим волоським горіхом. Ці млинці підходять не лише ласунам, а я й тим, хто слідкує фігурою, адже в солодкій начинці цукор зовсім не потрібен.
ВІДЕОРЕЦЕПТ МЛИНЦІВ ІЗ ДВОМА ВИДАМИ НАЧИНОК ВІД Depo.Кухні
Інгредієнти:
Для самих млинців
- Молоко
500 мл
- Яйця
2 шт.
- Борошно
200 г
- Олія
30 мл в тісто
- Масло вершкове
30 г (для смажіння)
- суміш спецій
(кориця, кардамон у невеликій кількості)
- Цукор
2 ст.л.
- Сіль
дрібка
Для начинок:
Начинка з рікоти та шпинату
- рікота
200 г
- шпинат
50 г (підійде заморожений)
- Часник
1 зубчик
- Сіль
дрібка
- коріандр
0,5 ч.л.
- Сметана
на одну поріцію - 50 г сметани
Начинка з яблука, банану та волоських горіхів
- Яблука
1 шт.
- Банан
1 стиглий банан
- Масло вершкове
30 г (аби підсмажити порізане яблуко)
- волоські горіхи
30 г (перемелені в блендері)
- суміш спецій
мелена кориця та гвоздика
- морозиво вершкове
30 г (для подачі)
- шоколадна стружка
25-30 г
ПРОЦЕС ПРИГОТУВАННЯ:
Робимо тісто для млинців.
- Беремо глибоченьку миску. Вбиваємо в неї два яйця і вінчиком, або, у крайньому випадку, виделкою, ретельно збиваємо їх;
- У рецепті нам потрібно півлітра молока на два яйця. Спочатку ми з цих півлітра зачерпуємо трохи молока - приблизно 150 мл і в цій кількості розводимо 3-4 столові ложки борошна. Слідкуйте за тим, аби в масі не було борошняних грудочок;
- Після того, як розмішали у 150 мл молока частину борошна, відправляємо цю масу до збитих яєць. Додаємо цукор, спеції за бажанням. Перемішуємо все ретельно;
- Додаємо у масу рослинну олію, досипаємо ще борошна і доливаємо молоко – поступово! Обов'язково поступово, аби тісто не мало комочків і було однорідним. Дрібка солі – і все! Тісто повинно за консистенцією нагадувати кисіль!
- Змащуємо сковорідку вершковим маслом. Наливаємо трохи тіста на гарячу сковорідку, нахиляючи її в різні сторони, аби тісто розтіклось і млинець набув круглої форми. Смажимо млинці, слідкучи за тим, аби вони не пригоріли.
Готуємо начинки.
Сирно-шпинатна начинка
- Сир (рікота або просто вершковий сир) перекладаємо у миску, додаємо розморожений шпинат, попередньо зливши з нього непотрібну рідину;
- Подрібнюємо часник, додаємо в сирну масу;
- Солимо, додаємо спеції за смаком;
- Подавати такі млинці краще зі сметаною
Начинка з яблучно-банановим пюре та волоськими горіхами
- Нарізаємо стиглий банан та ретельно розминаємо його виделкою;
- Очищене від шкірки яблуко нарізаємо на кубики та підсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору;
- Горіхи подрібнюємо у блендері до кремоподібного стану (якщо нема блендера, підійде кавомолка)
- Підсмажені яблука стають м'якими, тож, сміливо відправляємо їх до банану і перетворюємо у однорідну фруктову масу;
- Додаємо сюди ж перемелені горіхи, спеції;
Подавати такі млинці можна з кулькою вершкового морозива, а зверху можна посипати десерт шоколадною стружкою. Смачного!
Особливості приготування
Смажіння млинців – справа не проста. Тому не засмучуйтесь, якщо перші два-три млинці на вигляд виходять не ідеальні, або не тієї товщини, якої хотілось. Потрібно навчитись терпінню – це і є головна запорука вдалих млинців. Коли смажите млинчики, не відходьте далеко від сковорідки. Слідкуйте за тим, аби вони не пригоріли. Якщо ви налили тісто на сковорідку і в процесі смажіння вже бачите золотистий обідок довкола млинця - це значить, що його вже можна перегортати;
- Якщо раптом ваше тісто для млинців вийшло надто рідким, не варто одразу підсипати борошно. Спочатку відлийте частину тіста в меншу ємність, всипте туди борошна, розмішайте ретельно і лише після цього масу з меншої ємності з'єднайте з рештою тіста. Це дасть вам змогу уникнути небажаних борошняних грудочок у тісті;
- Якщо хочете, аби ваші млинці були пишними, то краще робіть їх на дріжджах або на рідкій сметані;
- Невелику кількість цукру (не більше 1 ст. ложки) варто додавати у млинці навіть якщо ви не плануєте робити для них солодку начинку. Це додасть смаку млинців особливості. Але багато цукру додавати у млинці не потрібно – так вони ризикують втратити форму