Depo.Кухня: Розкриваємо секрети смачної шакшуки
На Depo.Кухні готуємо шакшуку – найпопулярнішу страву, яку полюбляють на сніданок в Ізраїлі
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
19 січня 2021 16:00

Шакшука – це надзвичайно популярна страва ізраїльського сніданку. Саме слово в перекладі означає "суміш", "змішувати". Вважається, що слово "перекочувало" в арабські діалекти з берберської мови. Так і є: ця не складна у приготуванні їжа представляє собою суміш овочів зі спеціями, які тушкуються на сковорідці, а яйця в цю суміш вбивають вже в останню чергу. Ступінь готовності яєць можна регулювати на власний смак: хтось любить, коли жовток добре "схватився", а хтось – коли він розтікається при першому ж дотику ножа.
Достеменно не відомо, яка країна є батьківщиною цієї яєчні. Одні джерела стверджують, що авторами шакшуки були жителі Тунісу, а інші – Лівії. Як би там не було, страва відмінно прижилась в ізраїльській кухні і навіть входить в туристичний список ТОП-страв, які варто спробувати, подорожуючи Ізраїлем.
В кулінарній літературі відмічають, що набір інгредієнтів для шакшуки у Тунісі може змінюватись в залежності від пори року. Влітку та восени в цю яєчню обов’язково кладуть томати та перець, взимку в шакшуці можна зустріти навіть картоплю, а навесні – баклажан. В Ізраїлі люблять подискутувати на тему "правильності" шакшуки: майже кожен прихильник страви вважає, що в його родині ця яєчня була найсмачнішою та "споконвіку правильною".
Цікаво, що яйця в шакшуці не є обо’язковими. Найголовніше в страві – саме томатний соус з овочами, спеціями та традиційною гостринкою. В ньому можуть тушкувати картоплю, сосиски і це також називатимуть "шакшукою".
За класичним рецептом в основі страви є томати, цибуля, перець. Часник та чілі додають на власний смак. Зі спецій найчастіше використовують паприку, зіру, чорний перець. У деяких рецептах у складі можна зустріти ще лимонну цедру. Жителі Тунісу, Алжиру, Ізраїлю звикли подавати шакшуку на стіл у тій самій сковорідці, в якій вона готувалась, щедро посипавши її зеленню (підійдуть кріп, кінза, шпинат, петрушка), із салатом зі свіжих овочів та хлібом (можна прісним). Інший спосіб подачі можна зустріти у мароканців: вони готують шакшуку у таджині – посуді, який є чимось середнім між каструлею та сковорідкою з кришкою незвичної форми.
В Америці також готують яєчню, яка нагадує шакшуку, проте більшість жителів континенту вважають цю страву саме ізраїльською.
Дещо схоже на шакшуку є і в іспанців, проте без яєць: страва називається "пісто манчего" і є нічим іншим, як простим овочевим рагу. Пісто манчего іноді доповнюють яйцем, можуть подавати і у вигляді закусок-тапас зі шматочками хамону.
Рецепт шакшуки від Depo.Кухні
Інгредієнти:
- Яйця
4 шт.
- Оливкова олія
для змащування сковорідки
- Помідор
1 великий або 2 середніх
- Болгарський перець
1 шт.
- Часник
2 зубчики
- перець чілі
за смаком
- Цибуля
1 шт.;
- зіра
на власний смак
- Сіль
дрібка
- Кінза
для подачі шакшуки
Готуємо шакшуку:
- Нарізаємо цибулю напівкільцями та обсмажуємо її на олії на сковорідці до золотистого кольору;
- Нарізаємо болгарський перець скибками і також відправляємо його на сковорідку до цибулі;
- Додаємо у сковорідку трохи перцю чілі та подрібнений часник;
- Бланшуємо помідори, нарізаємо їх кубиками та додаємо у сковорідку.
- Додаємо туди зіру;
- Тушкуємо овочі у сковорідці ще хвилин 5-7, доки більша частина вологи не випарується;
- Далі створюємо ложкою в овочах 4 заглиблення і вбиваємо туди яйця;
- Додаємо чорний перець, присолюємо. Присипаємо все кінзою або тією зеленню, яку ви любите.
- Шакшука готова. Смачного!
2 порції
80 грн (вартість змінюється в залежності від сезону)
178 Ккал/100 г
30 хв.
Особливості приготування
- За бажанням можна зробити шакшуку не на томатній, а на іншій основі. Шакшука може бути і зелена (зі шпинату) і помаранчева (з гарбуза);
- Шакшуку зверху можна посипати сиром, додавати рибу, морепродукти, хумус, смажене м'ясо, сосиски;
- Краще обирати для шакшуки саме оливкову олію, адже вона якнайкраще поєднується із томатами. Томатний соус буде лише смачнішим, коли в ньому є якісна оливкова олія;
- До свіжих помідорів у шакшуку можна додавати і томатну пасту. Це надасть їй більш насиченого томатного смаку.