Depo.ua Logo

Depo.Кухня: Розкриваємо секрети смачної шакшуки

На Depo.Кухні готуємо шакшуку – найпопулярнішу страву, яку полюбляють на сніданок в Ізраїлі

Depo.Кухня: Розкриваємо секрети смачної…

Шакшука – це надзвичайно популярна страва ізраїльського сніданку. Саме слово в перекладі означає "суміш", "змішувати". Вважається, що слово "перекочувало" в арабські діалекти з берберської мови. Так і є: ця не складна у приготуванні їжа представляє собою суміш овочів зі спеціями, які тушкуються на сковорідці, а яйця в цю суміш вбивають вже в останню чергу. Ступінь готовності яєць можна регулювати на власний смак: хтось любить, коли жовток добре "схватився", а хтось – коли він розтікається при першому ж дотику ножа.

Достеменно не відомо, яка країна є батьківщиною цієї яєчні. Одні джерела стверджують, що авторами шакшуки були жителі Тунісу, а інші – Лівії. Як би там не було, страва відмінно прижилась в ізраїльській кухні і навіть входить в туристичний список ТОП-страв, які варто спробувати, подорожуючи Ізраїлем.

В кулінарній літературі відмічають, що набір інгредієнтів для шакшуки у Тунісі може змінюватись в залежності від пори року. Влітку та восени в цю яєчню обов’язково кладуть томати та перець, взимку в шакшуці можна зустріти навіть картоплю, а навесні – баклажан. В Ізраїлі люблять подискутувати на тему "правильності" шакшуки: майже кожен прихильник страви вважає, що в його родині ця яєчня була найсмачнішою та "споконвіку правильною".

Цікаво, що яйця в шакшуці не є обо’язковими. Найголовніше в страві – саме томатний соус з овочами, спеціями та традиційною гостринкою. В ньому можуть тушкувати картоплю, сосиски і це також називатимуть "шакшукою".

За класичним рецептом в основі страви є томати, цибуля, перець. Часник та чілі додають на власний смак. Зі спецій найчастіше використовують паприку, зіру, чорний перець. У деяких рецептах у складі можна зустріти ще лимонну цедру. Жителі Тунісу, Алжиру, Ізраїлю звикли подавати шакшуку на стіл у тій самій сковорідці, в якій вона готувалась, щедро посипавши її зеленню (підійдуть кріп, кінза, шпинат, петрушка), із салатом зі свіжих овочів та хлібом (можна прісним). Інший спосіб подачі можна зустріти у мароканців: вони готують шакшуку у таджині – посуді, який є чимось середнім між каструлею та сковорідкою з кришкою незвичної форми.

В Америці також готують яєчню, яка нагадує шакшуку, проте більшість жителів континенту вважають цю страву саме ізраїльською.

Дещо схоже на шакшуку є і в іспанців, проте без яєць: страва називається "пісто манчего" і є нічим іншим, як простим овочевим рагу. Пісто манчего іноді доповнюють яйцем, можуть подавати і у вигляді закусок-тапас зі шматочками хамону.

Рецепт шакшуки від Depo.Кухні

Інгредієнти: 

  • Яйця — зображення інгредієнта
    Яйця

    4 шт.

  • Оливкова олія — зображення інгредієнта
    Оливкова олія

    для змащування сковорідки

  • Помідор — зображення інгредієнта
    Помідор

    1 великий або 2 середніх

  • Болгарський перець — зображення інгредієнта
    Болгарський перець

    1 шт.

  • Часник — зображення інгредієнта
    Часник

    2 зубчики

  • перець чілі — зображення інгредієнта
    перець чілі

    за смаком

  • Цибуля — зображення інгредієнта
    Цибуля

    1 шт.;

  • зіра — зображення інгредієнта
    зіра

    на власний смак

  • Сіль — зображення інгредієнта
    Сіль

    дрібка

  • Кінза — зображення інгредієнта
    Кінза

    для подачі шакшуки

Готуємо шакшуку:

- Нарізаємо цибулю напівкільцями та обсмажуємо її на олії на сковорідці до золотистого кольору;

Нарізаємо цибулю напівкільцями

- Нарізаємо болгарський перець скибками і також відправляємо його на сковорідку до цибулі;

- Додаємо у сковорідку трохи перцю чілі та подрібнений часник;

- Бланшуємо помідори, нарізаємо їх кубиками та додаємо у сковорідку.

Бланшуємо помідори

- Додаємо туди зіру;

- Тушкуємо овочі у сковорідці ще хвилин 5-7, доки більша частина вологи не випарується;

- Далі створюємо ложкою в овочах 4 заглиблення і вбиваємо туди яйця;

вбиваємо туди яйця

- Додаємо чорний перець, присолюємо. Присипаємо все кінзою або тією зеленню, яку ви любите.

- Шакшука готова. Смачного!

Шакшука готова

  • 2 порції

  • 80 грн (вартість змінюється в залежності від сезону)

  • 178 Ккал/100 г

  • 30 хв.

Особливості приготування

- За бажанням можна зробити шакшуку не на томатній, а на іншій основі. Шакшука може бути і зелена (зі шпинату) і помаранчева (з гарбуза);

- Шакшуку зверху можна посипати сиром, додавати рибу, морепродукти, хумус, смажене м'ясо, сосиски;

- Краще обирати для шакшуки саме оливкову олію, адже вона якнайкраще поєднується із томатами. Томатний соус буде лише смачнішим, коли в ньому є якісна оливкова олія;

- До свіжих помідорів у шакшуку можна додавати і томатну пасту. Це надасть їй більш насиченого томатного смаку.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"