Depo.Кухня: Як приготувати кутю на Святвечір
У цьому випуску Depo.Кухні ділимось рецептом смачної куті, приготованої на основі рису
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
5 січня 2020 17:00
Рисова кутя є сучасним варіантом різдвяної куті. Готується вона швидше, а за смаковими якостями нічим не гірша за кутю, приготовану із пшениці (традиційна ритуальна кутя готується саме на основі пшениці або з ячменю). Існує кілька варіантів куті. Багату кутю готують у Святвечір, щедру кутю готують увечері з 13 проти 14 січня. Роблять її із зерна, меду і маку. Також є голодна кутя, яку готують перед Богоявленням (Водохрещами), або на другий Святвечір (18 січня).
Рецептів куті – невичерпна кількість, але головними її інгредієнтами завжди були зерно, мак і мед. Зерно означає воскресле життя, мед – солодке життя, також це є символ здоров'я, а мак символізує достаток в родині. Вважається, що чим більше складових у куті, тим краще наступного року житимуть господарі. На Depo.Кухні ми приготували рисову кутю з горіхами, маком, родзинками, курагою, медом, а для аромату додали трохи кориці. Подробиці приготування цієї смачної куті ви можете подивитись у відеорецепті.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Білий рис - 0,5 склянки;
- Волоські горіхи - 70 г;
- Мак - 50 грамів;
- Світлі родзинки - 50 г;
- Курага - 50 г;
- Мед - 30-40 грамів;
- Узвар - 1 стакан;
- Кориця - 0,5 ч.л.
Процес приготування:
- Рис, попередньо промивши, варимо до готовності (Високоякісні сорти рису достатньо промити один раз);
- Попередньо потрібно приготувати узвар (його роблять із сухофруктів, залитих окропом);
- Далі подрібнюємо горішки, ріжемо курагу;
- Змішуємо рис з горіхами, маком, родзинками, курагою, медом, додаємо корицю. Якщо хочете рідку кутю (консистенції борщу), то влийте туди весь стакан узвару;
- Інший варіант – додати зовсім трохи узвару. Дати куті настоятись біля години. За цим рецептом кутю можна подавати у плоскій тарілці, попередньо надавши їй форму за допомогою кулінарного кільця (показано у відео).
2-3 порції
100-110 гривень
233 Ккал/100 г
1 година (для варіанту густої куті треба більше часу)
Особливості приготування
- Мак можна залити на ніч холодною водою. За бажанням можна подрібнити його за допомогою кухонного комбайну або стародавнім методом – у макітрі;
- Для куті підходять будь-які сорти меду. Можна навіть змішувати різні види цього унікального продукту;
- Кутю не слід довго зберігати, інакше мед може забродити, родзинки стануть кислими, а горіхи наберуть в себе занадто багато вологи і зіпсують смак страви