Depo.Кухня: Як приготувати кутю на Святвечір

У цьому випуску Depo.Кухні ділимось рецептом смачної куті, приготованої на основі рису

Depo.Кухня: Як приготувати кутю на Святв…

Рисова кутя є сучасним варіантом різдвяної куті. Готується вона швидше, а за смаковими якостями нічим не гірша за кутю, приготовану із пшениці (традиційна ритуальна кутя готується саме на основі пшениці або з ячменю). Існує кілька варіантів куті. Багату кутю готують у Святвечір, щедру кутю готують увечері з 13 проти 14 січня. Роблять її із зерна, меду і маку. Також є голодна кутя, яку готують перед Богоявленням (Водохрещами), або на другий Святвечір (18 січня).

Рецептів куті – невичерпна кількість, але головними її інгредієнтами завжди були зерно, мак і мед. Зерно означає воскресле життя, мед – солодке життя, також це є символ здоров'я, а мак символізує  достаток в родині. Вважається, що чим більше складових у куті, тим краще наступного року житимуть господарі. На Depo.Кухні ми приготували рисову кутю з горіхами, маком, родзинками, курагою, медом, а для аромату додали трохи кориці. Подробиці приготування цієї смачної куті ви можете подивитись у  відеорецепті.

ІНГРЕДІЄНТИ: 

- Білий рис - 0,5 склянки;

- Волоські горіхи - 70 г;

- Мак - 50 грамів;

- Світлі родзинки - 50 г;

 - Курага - 50 г;

- Мед - 30-40 грамів;

- Узвар - 1 стакан;

- Кориця - 0,5 ч.л.

 

Процес приготування: 

- Рис, попередньо промивши, варимо до готовності (Високоякісні сорти рису достатньо промити один раз);

- Попередньо потрібно приготувати узвар (його роблять із сухофруктів, залитих окропом);

- Далі подрібнюємо горішки, ріжемо курагу;

- Змішуємо рис з горіхами, маком, родзинками, курагою, медом, додаємо корицю. Якщо хочете рідку кутю (консистенції борщу), то влийте туди весь стакан узвару;

- Інший варіант – додати зовсім трохи узвару. Дати куті настоятись біля години. За цим рецептом кутю можна подавати у плоскій тарілці, попередньо надавши їй форму за допомогою кулінарного кільця (показано у відео).

  • 2-3 порції

  • 100-110 гривень

  • 233 Ккал/100 г

  • 1 година (для варіанту густої куті треба більше часу)

Особливості приготування

- Мак можна залити на ніч холодною водою. За бажанням можна подрібнити його за допомогою кухонного комбайну або стародавнім методом – у макітрі;

- Для куті підходять будь-які сорти меду. Можна навіть змішувати різні види цього унікального продукту;

- Кутю не слід довго зберігати, інакше мед може забродити, родзинки стануть кислими, а горіхи наберуть в себе занадто багато вологи і зіпсують смак страви

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"