Історія на тарілці: Болгарський "борщ", який їдять щодня і подають до новорічного столу
Ця болгарська національна страва користується величезною популярністю, адже болгари ледь не щодня їдять цей закритий пиріг з листового тіста з бринзою всередині
- Кухня
-
26 червня 2021 11:00

У рубриці "Історія на тарілці" Depo.ua розповідає не тільки про історію виникнення страви, а й ділиться цікавими подробицями та рецептами.
Баницею болгари смакують щодня, їдять її з кислим молоком і подають на стіл під Новий рік та Різдво. За популярністю цю страву можна порівняти з українським борщем.
Історія баниці: Цікаві факти про пиріг
Баниця – це класична страва болгарської кухні з багатовіковою історією. Мандрівники згадують болгарську баницю у XVIII столітті, а перші згадки про пиріг відносяться до X-XI століття.
Дві з назв баниці "млин" і "клин" – мають слов'янське походження. Достеменно відомо, що близько 10-11 століть баниця вже була сталою частиною святкової трапези болгар. Підставами для цього висновку можуть послужити деякі з листів Феофілакта Охридського, який жив в Х столітті. У них він описав навички харчування болгар в Македонії.
Перший ідеолог і організатор національно-визвольного руху болгар проти турецького панування Георгі Раковський у своїй книзі "Показалец" в подробицях описав приготування "смачної болгарської баниці, або млина, яку багато освічених європейські мандрівники скуштували в Болгарії".
І справді, багато західних місіонерів, які відвідали Болгарію в ХVІ-ХІХ століттях, на все життя зберегли спогади про пиріг. Вони були присутні навіть в їхніх дипломатичних доповідях європейським урядам, що відрядили їх до Османської імперії. З подорожніх нотаток австрійського дипломата Пауля Тафенера, який в 1665 році прямував до Царгорода через Ніш, Софію, Пловдив і Едірне, стає ясно, що він був сильно вражений баницею, яку піднесли йому болгари в області міста Харманлі.
"У болгар є дуже смачна страва, яке робиться з борошна, бринзи і меду. Вона називається "млин" і я гаряче рекомендую її кожному, хто побуває в болгарських містах", – написав англієць Джеймс Бейкер, який в 1874 році відвідав Південну Болгарію, а потім видав у Лондоні свою чудову книгу "Європейська Туреччина".
У болгарській літературі епохи Відродження баниця незмінно присутня як символ ідилічно сільського побуту.
У Болгарії баниця - прикраса як святкового, так і повсякденного меню. Пиріг готують з різними начинками, в залежності від приводу і пори року. Найбільш популярний, класичний варіант баниці готують з начинкою з бринзи, яєць, кислого молока і вершкового масла. Навесні в начинку часто додають свіжу зелень. Для холодної пори року є варіанти з квашеною капустою, м'ясом, картоплею та гарбузом.
На свята готують святкову версію цієї страви, яку подають перед десертом або замість нього. У новорічну баницю, за давньою традицією, заведено закладати невеликі предмети, які є символом того, що чекає на людину в прийдешньому році. Наприклад листя лавра, монетки, гілочки і ягоди, які символізують любов, удачу і достаток, щастя, добробут. Така ж традиція є і в українців, проте символи кладуть у звичайні вареники.
В наші часи для приготування баниці часто використовують вже готове витяжне тісто або тісто філо. Але приготувати "правильну баницю" за стародавніми звичаями з домашнього, тонко розкатаного витяжного тіста варто хоча б один раз.
Рецепт баниці: Як приготувати пиріг
Складові для тіста, з розрахунку на два пироги:
- Борошно пшеничне - 1 кг
- Соняшникова олія - 4 ст.л. + трохи для змащування тіста
- Оцет - 5 ст.л.
- Яйце - 1 шт.
- Сіль - 1 ч.л.
- Тепла вода - 300 мл
Начинка:
- Бринза - 300-400 г
- Яйця - 4 шт.
- Кисломолочний продукт (йогурт, сметана, кефір) - 100-150 мл
- Сода - 0.5 ч.л.
- Сіль до смаку
- Мелений чорний перець - за смаком
- Вершкове масло - 150 грамів
- Зелень - до смаку
Приготування:
Звісно, для пирога можна використовувати готове листкове тісто, але спробуйте приготувати самостійно, ви не пожалкуєте.
- Відміряйте необхідну кількість борошна і ретельно просійте, для того щоб тісто вийшло повітряним і легким.
- Зробіть в центрі борошна поглиблення і додайте сіль, яйце, рослинну олію, воду і оцет. Вважається, що додавання оцту робить тісто більш еластичним і дозволяє його більш тонко розкачувати. За іншою популярною версією тісто готується без оцту.
- Змішайте інгредієнти і замішайте гладке і пружне тісто. Воно виходить дуже пластичним і не липким, його легко розгортати на сухій робочій поверхні без додавання борошна або масла.
- Розділіть тісто на парну кількість невеликих шматочків. Кожному надайте форму кулі. Змастіть поверхню кульок рослинною олією. Із вказаної кількості інгредієнтів вийде близько 20 кульок невеликого розміру. З цієї кількості тіста можна приготувати два пироги.
- Залиште половину кульок тесту на дошці, а другу викладіть зверху на них і притисніть пальцями.
- З одержаних 12 шматочків тіста знову скачайте кульки. Викладіть на посипану борошном дошку і помістіть в холод. Зачекайте ніч, перш ніж приступати до розкочування або, якщо поспішаєте, покладіть його на 30-40 хвилин в морозилку.
- Не хвилюйтеся, якщо тісто сильно пахне оцтом, після випікання запах пропаде.
- Підготуйте начинку для баниці. Для цього натріть на тертушці або розкришіть бринзу.
- В кефірі, сметані або йогурті розчиніть соду. У Болгарії використовують кисле молоко, яке можна замінити іншим кисломолочним продуктом. Сода додається, щоб начинка вийшла повітряною. Додайте йогурт, яйця, мелений чорний перець і сіль до смаку. Все ретельно перемішайте.
- За бажанням додайте свіжу зелень. Популярні варіанти: шпинат, бадилля молодого буряка, цибуля-порей.
- Форму для запікання змастіть невеликою кількістю масла, вистеліть папером для випікання. Папір змастіть тонким шаром розтопленого вершкового масла.
- Максимально тонко розкачайте тісто, поки воно не стане майже прозорим. Для того, щоб з тістом було зручніше працювати, рекомендується розгортати його на поліетилені або клейонці. Для роботи з подібним тістом використовується спеціальна дуже довга і тонка скалка, але також можна скористатися звичайною качалкою, тягнути і розтягувати тісто руками.
- Лист тіста змастіть розтопленим вершковим маслом і рівномірно нанесіть шар начинки.
- Скачайте тісто в рулет. Поверхню рулету змастіть вершковим маслом.
- Поверніть рулет і покладіть у форму для запікання. Змастіть тонким шаром вершкового масла.
- Повторіть процедуру з залишками тіста і начинки, поступово заповнивши форму.
- Змастіть поверхню баниці розтопленим вершковим маслом, а потім нанесіть шар йогурту або іншого кисломолочного продукту.
- Випікайте баницюв розігрітій до 200 градусів духовці 35-40 хвилин.
Подавайте пиріг з кислим молоком, кефіром чи йогуртом.
Смачного!
За матеріалами iamcook.ru, bnr.bg
Фото: Shutterstock
Нагадаємо, раніше Depo.ua розповідало про м'ясну страву, яка еволюціонувала і стала найпопулярнішим британським десертом на Різдво.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News