Топ-3 рецепти запашного глінтвейну від Depo.Кухні
Осінь – час зігріватись. Depo.Кухня пропонує читачам рецепти вишуканих ароматних глінтвейнів
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
6 жовтня 2020 17:00

Осінь – час зігріватись. Справа в тому, що ми всі різні і гріють нас так само різні речі. Когось – кохання, когось – теплий матусин светрик, комусь потрібно під плед, а хтось буде щасливий та зігрітий після келишку запашного глінтвейну.
У давнину цей напій називали "Палаюче вино". Згідно історичних довідок, вперше глінтвейн з'явився в скандинавських країнах. Люди шукали способів, як краще зігріти себе і знайшли. Хоча також є версія, що прообраз глінтвейну слід шукати у давніх римлян. Начебто додавати у вино прянощі та спеції придумали саме вони. Процес додавання у вино кориці, гвоздики, лаврового листа і коріандру докладно описаний в книзі рецептів давньоримського кулінара Апіціуса. Спеції в той час були дорогими, тож "божественний напій" смакувати могли геть не всі.
У XVI столітті глінтвейн став доступним для більш широкого кола людей. Довгий час винороби не могли прийняти рішення, які з вин гідні увійти в класичний рецепт глінтвейну. Роздуми тривали до тих пір, поки англієць Роберт Мей не опублікував свій рецепт напою. У ньому для приготування глінтвейну використовувалося червоне вино. З тих пір у глінтвейну з'явилися шанувальники не тільки в Англії, але і в інших країнах Європи. Запрошувати друзів на глінтвейн стало модно.
Що прийнято додавати у глінтвейн
Кардамон, гвоздика, імбир, кориця, аніс, мускатний горіх, запашний перець. Існують також любителі використовувати бадьян в глінтвейні, також галангал. Не варто змішувати всі прянощі одразу. Найкраще поєднання – коли у глінтвейні окрім фруктів (свіжих та сушених) присутні не більше 2-х 3-х видів спецій.
На Depo.Кухні ми маємо чудові рецепти смачних ароматних глінтвейнів. Також є кілька рецептів різдвяних глінтвейнів (дивись відео), але не обов’язково чекати Різдва, аби посмакувати цей напій. Краще втілювати бажання зараз.
Глінтвейн з медом та апельсином
- Червоне сухе вино
1 пляшка
- гвоздика
7 бутонів
- Мед
2-3 ст.л.
- Яблука
1 шт.
- Апельсин
1 шт.
- кориця в паличках
1 паличка
- бодян
2 "зірочки"
Як готувати:
- Яблуко і апельсин нарізаємо скибками, викладаємо у ємність, в якій збираємось варити глінтвейн;
- Вливаємо сюди вино, додаємо прянощі.
- Прогрівати на слабкому вогні до температури 80ºС. Ні в якому разі не даємо глінтвейну кипіти!
- Знімаємо глінтвейн з вогню додаємо мед і перемішуємо;
- Готовий напій розливаємо в келихи чи склянки і смакуємо.
Глінтвейн з білим вином, ромом і родзинками
- вино біле сухе
700 мл
- Білий ром
200 мл
- Лимон
половинка
- кориця в паличках
2 шт.
- Родзинки
5 ст.л. (світлі родзинки)
- Мед
5 ст.л.
- гвоздика
10 шт.
- Замочуємо родзинки в ромі на півгодини;
- Лимон нарізаємо тонкими скибками;
- Змішуємо в каструлі вино, нарізаний на скибки лимон, корицю і гвоздику, ставимо прогріватись на помірному вогоні.
- Помішуючи, доведіть майже до температури кипіння і відразу зніміть з вогню, додайте мед і перемішайте;
- Видаліть з майбутнього глінтвейну палички кориці;
- Розлийте ром по склянках, кинувши в кожен трохи родзинок. Додайте в стакани гаряче вино, подавайте і смакуйте.
Глінтвейн з білим вином, корицею, медом і лимоном
- вино біле напівсухе
пляшка
- Мед
5 ст.л.
- Лимон
4-5 кружалець
- гвоздика
6 шт.
- кориця в паличках
2 палички
- Курага
4-5 шт.
Приготування глінтвейну:
- Налити вино в каструлю, покласти мед, шматочки лимона, курагу, гвоздику і корицю;
- Прогріваємо майбутній глінтвейн на помірному вогні біля 10 хвилин, помішуючи;
- Зняти глінтвейн з вогню, накрити каструлю кришкою, залишити на 7 хвилин настоятись;
- Розливаємо в склянки, у кожну додаємо по 1 шт. кураги, яка варилась у гілнтвейні;
- Смакуємо гарячим.
фото: pixabay
Depo.Кухня бажає вам найприємніших переживань, пов'язаних з чим чудовим напоєм.
Особливості приготування
- Для приготування глінтвейну підходить як червоне вино так і біле. Потрібно тільки запам'ятати, що при нагріванні біле вино більше кислить;
- Глінтвейн потрыбно прогрівати при температурі не більше 70 - 80°С, до зникнення білої пінки. Краще не перевищувати вказану температуру нагрывання;
-Ідеальний вибір для приготування глінтвейну - сухі неміцні вина. Напівсухі вина також підходять, але потрібно стежити, щоб глінтвейн не вийшов надто солодким, враховуючи, що в нього додають мед;
- По можливості проціджуйте глінтвейн через ситечко перед подачею, аби в напої не плавали тверді частки від спецій