Користь і калорійність черемші: ТОП-5 страв

Ця рослина має десятки назв і шалену популярність в українців на початку весни – це єдиний час, коли її можна знайти у продажу 

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Користь і калорійність черемші: ТОП-5 ст…
Фото: Pixabay

Depo.ua розкаже про калорійність та користь цього продукту, а також підкаже, як краще вживати черемшу. До речі, ще триває сезон квашеної капусти, користь якої просто вражає. 

Що таке черемша

черемша

Часник ведмежий – це трав'яниста рослина з цибулиною, що має видовжену форму та складається з білуватих лусок. Стебло зазвичай є тригранним або циліндричним, а зверху має кущову структуру. Також черемша має квіти, а згодом плоди, з яких і береться насіння. У їжу вживають стебла, листя і цибулини черемші.

Черемша має чимало назв, серед яких: ведмежа цибуля, ведмежий часник, левурда, дикий часник. Вона росте на території Європи і у деяких країнах, зокрема в Україні, Білорусі та Литві, занесена до Червоної книги. Звісно, йдеться про ту черемшу, яка росте самостійно, а не черемшу як садову культуру. Ця рослина славиться своїми корисними властивостями, а ще має пікантний смак, через що дехто любить вживати її у їжу. 

Цікаво, що традиція ведмежий часник вживають не лише на теренах України, а й у Німеччині, Англії та Нідерландах. Там з нею роблять пироги, печуть хліб і додають до салатів.

Корисні властивості черемші та її калорійність 

черемша і хліб

Калорійність черемші – 35 ккал на 100 грамів. Білки – 2.4 грами, вуглеводи – 6.1, жири – 0 грамів.

Черемша містить вітаміни A, B9, C, такі мінеральні речовини як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, крім того,  багата на мікроелементи – кобальт, марганець, мідь, фтор. У черемші є достатня кількість клітковини і білка, а ось жирів – зовсім нема.

Щодо користі, то окрім високого вмісту вітамінів та поживних речовин, ведмежа цибуля багата на ефірні олії і є потужним антисептичним засобом. Черемшу радять вживати при станах, спричинених авітамінозом, під час респіраторних захворювань та за відсутності апетиту. 

Ведмежий часник стимулює травну систему і покращує роботу щитоподібної залози, має позитивний вплив на серцево-судинну систему і є гарною профілактикою інсультів та інфарктів. 

Скільки можна їсти черемші і які протипоказання 

Зазвичай дієтологи радять вживати не більше, ніж 20 листків цієї рослини на день. Основні симптоми передозування черемшею – розлад шлунка та безсоння. Адже у великій кількості ведмежий часник збуджує нервову систему та негативно впливає на травні органи.

Якщо у вас гепатит, холецистит, виразка шлунку, гепатит, гастрит чи епілепсія, краще відмовитися від вживання цього продукту. 

Черемша: Що приготувати

черемша і редис

У їжу слід використовувати стебла, листя і цибулини черемші. Хтось їсть ведмежу цибулю у свіжому вигляді, хтось маринує, а хтось пече з нею хліб чи робить соус. 

Весняний салат з черемшею

Це базовий салат, до якого можна, за бажанням, додати трохи зеленої цибулі, редиски. Головний коронний інгредієнт – черемша! 

Складові:

  • Черемша – 200 грамів
  • Яйця курячі варені – 2 штуки
  • Кріп та петрушка – невеликий пучок
  • Сметана – 100 грамів
  • Сіль та перець до смаку

Приготування:

Нарізаємо черемшу та зелень, додаємо нарізані яйця. Змішуємо усе зі сметаною і додаємо сіль та перець до смаку. 

Зелений соус з черемшею

Цей соус може бути заправкою до салату, додатком до хліба або коржиків. Дехто замінює ним соус Песто. Один з плюсів – його можна зберігати у холодильнику декілька днів. 

Інгредієнти:

  • Черемша – 100 грамів
  • Зелена цибуля – 100 грамів
  • Базилік – 50 грамів
  • Кріп – 50 грамів
  • Петрушка – 50 грамів
  • Молодий часник – 4 зубчики
  • Олія – 300 мл
  • Морська або гімалайська сіль – до смаку

Приготування:

Додаємо усі складові у чашу блендера, перемолюємо.  Соус готовий до вживання. 

Зелений суп з черемшею

Цей легкий і поживний суп сподобається любителям черемші та пікантних смаків. Один з плюсів – швидко і легко готується.

Інгредієнти:

  • Черемша – 150 грамів
  • Шпинат або молода кропива – 150 грамів
  • Латук – 200 грамів
  • Цибуля – 2 штуки
  • Картопля – 2 штуки
  • Часник – 2 зубчики
  • Олія – 2 столові ложки
  • Овочевий або м'ясний бульйон – 1 літр 

Приготування:

Усю зелень ретельно промити та просушити. Цибулю з часником підсмажити на оливковій олії разом з картоплею. Посолити та додати перцю. Доводимо бульйон до кипіння, перекладаємо картоплю з часником та цибулею. Варимо до повної готовності картоплі. Подрібнену зелень додаємо до супу і варимо не більше 5 хвилин. Згодом блендером подрібнюємо наш суп. Подавати треба з сухариками, свіжою черемшею та густими вершками або сметаною.

Пиріжки з яйцем та черемшею

Класичний рецепт пиріжків, проте зелену цибулю замінюємо ведмежою цибулею.

Складові:

Тісто:

  • 250 грамів кефіру жирного
  • 400 грамів борошна
  • 2 штуки яєць
  • чайна ложка соди

Начинка:

яйця курячі – 3 штуки

черемша – пучок 

Приготування:

Додаємо до кефіру соду. Тепер можна додати яйця та борошно, просіяне крізь сито. Замішуємо тісто і даємо відпочити, поки робимо начинку. Відварені круто яйця нарізаємо і солимо, додаємо подрібнену черемшу. Начиняємо пиріжки і смажимо на олії на пательні. 

Солена черемша на зиму

Засолювання черемші – це непростий процес, але результат порадує смакові рецептори.

Інгредієнти:

Стебла черемші – 1 кілограм

Сіль не йодована – 100 грамів

Приготування:

Черемшу треба промити і покласти до банок. Довести літр води до кипіння, розчинити усю сіль. Дати охолонути і процідити крізь сито. Холодний розсіл налити у банки, закрити гнітом і поставити в прохолодне темне місце. Через два тижні зняти піну. Через тиждень можна закривати банки і зберігати протягом року. 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme