Користь і калорійність черемші: ТОП-5 страв
Ця рослина має десятки назв і шалену популярність в українців на початку весни – це єдиний час, коли її можна знайти у продажу
- Кухня
-
13 березня 2021 17:00

Depo.ua розкаже про калорійність та користь цього продукту, а також підкаже, як краще вживати черемшу. До речі, ще триває сезон квашеної капусти, користь якої просто вражає.
Що таке черемша
Часник ведмежий – це трав'яниста рослина з цибулиною, що має видовжену форму та складається з білуватих лусок. Стебло зазвичай є тригранним або циліндричним, а зверху має кущову структуру. Також черемша має квіти, а згодом плоди, з яких і береться насіння. У їжу вживають стебла, листя і цибулини черемші.
Черемша має чимало назв, серед яких: ведмежа цибуля, ведмежий часник, левурда, дикий часник. Вона росте на території Європи і у деяких країнах, зокрема в Україні, Білорусі та Литві, занесена до Червоної книги. Звісно, йдеться про ту черемшу, яка росте самостійно, а не черемшу як садову культуру. Ця рослина славиться своїми корисними властивостями, а ще має пікантний смак, через що дехто любить вживати її у їжу.
Цікаво, що традиція ведмежий часник вживають не лише на теренах України, а й у Німеччині, Англії та Нідерландах. Там з нею роблять пироги, печуть хліб і додають до салатів.
Корисні властивості черемші та її калорійність
Калорійність черемші – 35 ккал на 100 грамів. Білки – 2.4 грами, вуглеводи – 6.1, жири – 0 грамів.
Черемша містить вітаміни A, B9, C, такі мінеральні речовини як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, крім того, багата на мікроелементи – кобальт, марганець, мідь, фтор. У черемші є достатня кількість клітковини і білка, а ось жирів – зовсім нема.
Щодо користі, то окрім високого вмісту вітамінів та поживних речовин, ведмежа цибуля багата на ефірні олії і є потужним антисептичним засобом. Черемшу радять вживати при станах, спричинених авітамінозом, під час респіраторних захворювань та за відсутності апетиту.
Ведмежий часник стимулює травну систему і покращує роботу щитоподібної залози, має позитивний вплив на серцево-судинну систему і є гарною профілактикою інсультів та інфарктів.
Скільки можна їсти черемші і які протипоказання
Зазвичай дієтологи радять вживати не більше, ніж 20 листків цієї рослини на день. Основні симптоми передозування черемшею – розлад шлунка та безсоння. Адже у великій кількості ведмежий часник збуджує нервову систему та негативно впливає на травні органи.
Якщо у вас гепатит, холецистит, виразка шлунку, гепатит, гастрит чи епілепсія, краще відмовитися від вживання цього продукту.
Черемша: Що приготувати
У їжу слід використовувати стебла, листя і цибулини черемші. Хтось їсть ведмежу цибулю у свіжому вигляді, хтось маринує, а хтось пече з нею хліб чи робить соус.
Весняний салат з черемшею
Це базовий салат, до якого можна, за бажанням, додати трохи зеленої цибулі, редиски. Головний коронний інгредієнт – черемша!
Складові:
- Черемша – 200 грамів
- Яйця курячі варені – 2 штуки
- Кріп та петрушка – невеликий пучок
- Сметана – 100 грамів
- Сіль та перець до смаку
Приготування:
Нарізаємо черемшу та зелень, додаємо нарізані яйця. Змішуємо усе зі сметаною і додаємо сіль та перець до смаку.
Зелений соус з черемшею
Цей соус може бути заправкою до салату, додатком до хліба або коржиків. Дехто замінює ним соус Песто. Один з плюсів – його можна зберігати у холодильнику декілька днів.
Інгредієнти:
- Черемша – 100 грамів
- Зелена цибуля – 100 грамів
- Базилік – 50 грамів
- Кріп – 50 грамів
- Петрушка – 50 грамів
- Молодий часник – 4 зубчики
- Олія – 300 мл
- Морська або гімалайська сіль – до смаку
Приготування:
Додаємо усі складові у чашу блендера, перемолюємо. Соус готовий до вживання.
Зелений суп з черемшею
Цей легкий і поживний суп сподобається любителям черемші та пікантних смаків. Один з плюсів – швидко і легко готується.
Інгредієнти:
- Черемша – 150 грамів
- Шпинат або молода кропива – 150 грамів
- Латук – 200 грамів
- Цибуля – 2 штуки
- Картопля – 2 штуки
- Часник – 2 зубчики
- Олія – 2 столові ложки
- Овочевий або м'ясний бульйон – 1 літр
Приготування:
Усю зелень ретельно промити та просушити. Цибулю з часником підсмажити на оливковій олії разом з картоплею. Посолити та додати перцю. Доводимо бульйон до кипіння, перекладаємо картоплю з часником та цибулею. Варимо до повної готовності картоплі. Подрібнену зелень додаємо до супу і варимо не більше 5 хвилин. Згодом блендером подрібнюємо наш суп. Подавати треба з сухариками, свіжою черемшею та густими вершками або сметаною.
Пиріжки з яйцем та черемшею
Класичний рецепт пиріжків, проте зелену цибулю замінюємо ведмежою цибулею.
Складові:
Тісто:
- 250 грамів кефіру жирного
- 400 грамів борошна
- 2 штуки яєць
- чайна ложка соди
Начинка:
яйця курячі – 3 штуки
черемша – пучок
Приготування:
Додаємо до кефіру соду. Тепер можна додати яйця та борошно, просіяне крізь сито. Замішуємо тісто і даємо відпочити, поки робимо начинку. Відварені круто яйця нарізаємо і солимо, додаємо подрібнену черемшу. Начиняємо пиріжки і смажимо на олії на пательні.
Солена черемша на зиму
Засолювання черемші – це непростий процес, але результат порадує смакові рецептори.
Інгредієнти:
Стебла черемші – 1 кілограм
Сіль не йодована – 100 грамів
Приготування:
Черемшу треба промити і покласти до банок. Довести літр води до кипіння, розчинити усю сіль. Дати охолонути і процідити крізь сито. Холодний розсіл налити у банки, закрити гнітом і поставити в прохолодне темне місце. Через два тижні зняти піну. Через тиждень можна закривати банки і зберігати протягом року.
Фото: Pixabay
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News