Сирна паска: ТОП-5 незвичайних рецептів з покроковим приготуванням
Сирна паска поряд з випічкою та різнокольоровими крашанками є традиційною стравою великоднього святкового столу. З роками багато людей звикають до одного або декількох рецептів, і рідко експериментують під час приготування пасок. Але часом хочеться додати до меню щось нове
- Кухня
-
23 квітня 2021 19:00
Фото: ru.depositphotos
Depo.ua розповість, як приготувати смачну сирну паску, якщо набридла традиційна великодня здоба, або просто хочеться урізноманітнити святкове меню.
Паска сирна: ТОП-5 рецептів покрокового приготування
Сирна паска, як і класична, готується в спеціальній формі. Її можна випікати в духовій шафі, готувати в мультиварці або й зовсім обійтися без термічної обробки. Ми пропонуємо кілька варіантів приготування сирних пасок.
Інгредієнти для страв на свято Світлого Христового Воскресіння краще обирати домашні — вони корисніші та ситніші.
Паска з сиром та згущеним молоком без випікання
У цієї паски ніжний карамельно-вершковий смак, а готувати її швидко й легко, тому із завданням впораються навіть ті, хто вперше береться за десерти.
Інгредієнти:
- м'який сир — 500 г
- згущене молоко варене — 1 банка (370 г)
- сметана (20%) — 150 г
Перед приготуванням сир потрібно відтиснути на марлі, щоб стекла зайва рідина.
Покроковий рецепт:
-
М'який сир перетираємо через сито, змішуємо зі сметаною, злегка розтопленим маслом і згущеним молоком, ретельно перемішуємо.
-
Вистилаємо марлею форму для паски (краї марлі загортаємо нагору) і викладаємо сирну масу.
-
Ставимо пасочницю з вмістом у місткість, аби стікала сироватка, а зверху страву накриваємо тарілкою і ставимо груз.
-
Даємо сирній пасці настоятися в холодильнику протягом 20 годин, періодично зливаючи рідину.
Сирна паска: рецепт з заварним кремом
Ще один варіант приготування смачної паски без випікання. Заварний крем можна зробити будь-яким зручним способом, ми пропонуємо традиційний рецепт.
Інгредієнти:
- м'який сир — 500 г
- яйця — 2 шт.
- масло вершкове — 100 г
- цукор — 100 г
- вершки (25%) — 100 мл
- ванілін — 10 г
Покрокове приготування:
-
Збиваємо вершки, ванілін, яйця, цукор і ставимо на вогонь до загусання.
-
Сир протираємо через сито і змішуємо з розм'яклим маслом.
-
З'єднуємо крем і сирну масу, перемішуємо.
-
Форму для паски вистилаємо марлею (краї марлі загортаємо нагору) і вливаємо сирно-заварне тісто. Поміщаємо все до глибокої посудини, накриваємо тарілкою і невеликим грузом і ставимо на ніч у холодильник. Вранці з'явиться рідина всередині форми, яку потрібно злити. Паску дістаємо і подаємо до столу.
Сирна паска в духовці: рецепт з цукатами
Паска з сиру в духовці готується за таким же принципом, як і в класичному рецепті. Головне — робити все покроково і зі світлими думками.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне — 2 ст. л.
- цукор — 150 г
- яйця — 3 шт.
- м'який сир (сухий) — 500 г
- масло вершкове — 100 г
- сухарі панірувальні — 1 ст. л.
- цукати (дрібні) — 50 г
- родзинки — 100 г
- крупа манна — 1 ст. л.
- сіль — у пучках
Рецепт сирної паски в духовці
-
Розм'якле вершкове масло, яйця, цукор і м'який сир подрібнюємо до однорідності. Додаємо борошно, цукати й манку, знову перемішуємо.
-
Форму для запікання змащуємо вершковим маслом і посипаємо панірувальними сухарями — це допоможе легко витягти паску, коли вона буде готова.
-
Духовку розігріваємо до 180 градусів, сирне тісто викладаємо у форму і випікаємо протягом години.
- Готову страву можна змастити білковою або цукровою глазур'ю, зверху посипати розтопленим шоколадом або декором для випічки.
Сирна паска з малиновим варенням
У такої випічки ніжний смак, м'яка консистенція і незвичайний рожевий колір.
Інгредієнти:
- м'який сир — 500 г
- джем або варення малинове — 1 склянка
- сметана — 1 склянка
- пудра цукрова — 3 ст. л.
- масло вершкове — 70 г
Спосіб приготування
-
М'який сир протираємо через сито, а масло з цукровою пудрою збиваємо міксером, додаючи поступово сир.
-
До отриманої маси додаємо варення або джем, сметану і знову перемішуємо.
-
Форму для паски вистилаємо марлею (краї марлі загортаємо нагору) і наповнюємо її сирною масою.
-
Накриваємо форму з майбутньою паскою тарілкою і поміщаємо зверху груз. Ставимо до холодильника на 12 годин і періодично зливаємо рідину.
-
Коли паска застигне, її потрібно вийняти з форми, прибрати марлю, перевернути й подавати на стіл. Також страву можна прикрасити цукатами, горіхами або родзинками.
Паска сирна в мультиварці
Великодній кекс також можна приготувати в мультиварці. Результат буде не гіршим, аніж в духовці або без випікання.
Інгредієнти:
- м'який сир — 500 г
- яйця — 3 шт.
- сіль — 0,5 ч. л.
- горіхи волоські — 100 г
- родзинки — 100 г
- крупа манна — 3 ст. л.
- цукор — 1 склянка
- крохмаль картопляний — 1 ст. л.
Перед приготуванням сирної паски горіхи потрібно злегка підсмажити, а родзинки — розмочити в гарячій воді.
Покроковий рецепт:
-
Розітріть м'який сир з цукром і змішайте з яйцями. Додайте родзинки з горіхами.
-
У сирну суміш всипаємо крохмаль і манку, перемішуємо і додаємо сіль.
-
Чашу мультиварки змащуємо маслом, перекладаємо сирне тісто і готуємо на режимі "Випічка" 60 хвилин. Після того, як паска буде готова, потрібно її 10 хвилин потримати під закритою кришкою, щоб вона не "осіла".
-
Сирну паску можна змастити білковою або цукровою глазур'ю, зверху прикрасити розтопленим шоколадом або декором для випічки.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News