Як правильно варити булгур і в чому його користь: Прості і швидкі рецепти

Булгур — не тільки відмінний гарнір на обід, але і смачна начинка для пиріжків. Головне — знати, як правильно готувати крупу

Як правильно варити булгур і в чому його…
Фото: Рixabay

Depo.ua розібрався, чому в багатьох країнах так цінують булгур, як готувати його, щоб було смачно, і в чому особливості цієї крупи.

Чим корисний булгур

Булгур — це пшениця, яку збирають в період молочної стиглості. Відрізняється булгур від звичайної роздробленої пшениці тим, що перед перемелюванням його обробляють окропом, висушують і очищають від висівок. Як каша булгур особливо популярний в середземноморських і східних країнах.

Булгур можна назвати дієтичним продуктом. Він підходить для діабетиків і людей, які стежать за фігурою. Глікемічний індекс булгура — 45, а в вареному вигляді (на воді) — 35, що свідчить про високий вміст в його складі клітковини. Він багатий калієм, залізом і кальцієм, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту й очищає кишечник. Булгур рекомендований спортсменам і людям, що зазнають стресу, адже багатий вітамінами групи В. Крім цього, вживання страв з крупи булгур відмінно позначається на стані волосся, шкіри і нігтів.

З чим поєднується і як правильно варити булгур

Дуже добре поєднується булгур з овочами, м'ясом і рибою. Можна також смачно зробити булгур з грибами. Нерідко ця крупа входить до складу салатів, супів і навіть десертів. Цікавим виходить смак страв з булгуру в поєднанні з морепродуктами, зокрема з креветками. У багатьох випадках булгур замінює рис і насичує страви вишуканим горіховим смаком.

Ті, хто знає, як приготувати кускус, впораються і з варінням булгуру. Щоб страва з цієї крупи була більш ароматною, її спочатку потрібно обсмажити на пательні з вершковим маслом. Багато хто цікавиться: "Як варити булгур без обсмажування, щоб він вийшов смачним?". У такому випадку його краще замочити. Не рекомендується готувати супи з булгуром про запас, оскільки крупа розбухає і страва може перетворитися на кашу.

Як готувати булгур: рецепти на кожен день

Страви з булгуру не вимагають багато часу на приготування, а рецепти, до складу яких входить ця крупа, можна знайти найрізноманітніші.

Булгур з куркою й овочами на пательні

Булгур з куркою і овочами

Ця смачна і корисна страва стане повноцінним обідом і сподобається всій родині.

Інгредієнти:

  • булгур — 200 г;

  • куряче філе — 400 г;

  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;

  • часник — 4 зубчики;

  • вода або бульйон — 400-500 мл;

  • олія рослинна;

  • томатна паста — 2 ч. л.;

  • овочева суміш — 300 г;

  • сіль і перець — на смак.

Спосіб приготування булгуру з куркою

  1. Нарізаємо невеликими скибочками куряче філе, цибулю і часник. Філе відправляємо на пательню злегка підсмажитись.

  2. Коли філе буде готове, перекладаємо його в окрему місткість, а на пательню поміщаємо цибулю й обсмажуємо до золотистої скоринки. Підсмажуємо часник, додавши його до цибулі. При необхідності можна влити ще рослинної олії.

  3. До цибулі та часнику додаємо овочеву суміш (можна брати будь-які заморожені дрібно порізані продукти), перемішуємо і протягом хвилини обсмажуємо на пательні.

  4. Додаємо до овочів і цибулі булгур й перемішуємо, щоб всі крупинки обвалялися в олії. Додаємо сіль, перець на смак і чайну ложку томатної пасти. Ретельно перемішуємо.

  5. У булгур вливаємо воду або бульйон і варимо до готовності, поки рідина не википить. Регулярно помішуємо.

  6. Булгур вариться протягом 15-20 хвилин, тому в середині цього процесу потрібно додати курку.

Куряче філе можна замінити іншим будь-яким м'ясом, а замість овочевої суміші додати лише один продукт, наприклад, перець або кукурудзу.

Булгур з фаршем і овочами

Булгур з фаршем

Якщо приївся рис або кускус, їх можна замінити булгуром. Ця крупа в сполученні з фаршем готується швидко, а страва виходить дуже смачною й ароматною.

Візьміть:

  • фарш — 350 г;

  • цибулю ріпчасту — 1 шт.;

  • булгур — 150 г;

  • олію рослинну;

  • помідори солоні (в банці) — 2 шт.;

  • перець болгарський — 1 шт.

Як приготувати булгур з фаршем і овочами

  1. Відваріть булгур в підсоленій воді.

  2. Наріжте цибулю і перець невеликими кубиками.

  3. На рослинній олії обсмажте фарш протягом 7 хвилин, додайте до нього цибулю, а ще через 3-5 хвилин — перець. Тушкуйте близько 5 хвилин помішуючи.

  4. Почистіть помідори від шкірки й поріжте на невеликі кубики, додайте їх в пательню з фаршем, не зливаючи сік, посоліть і тушкуйте на маленькому вогні протягом 10 хвилин.

  5. Додайте до суміші фаршу й овочів варений булгур, перемішайте і дайте страві настоятися протягом 20 хвилин.

Пиріжки з булгуром і апельсином у фритюрі

Пиріжки з булгуром

На перший погляд, ця страва здається дуже незвичайною і частково складною в приготуванні. Але процес настільки затягує, що готування пиріжків з булгуром у фритюрі стає приємним проведенням часу.

Що знадобиться:

  • булгур — 200 г;

  • борошно — 2-3 ст. л.;

  • олія рослинна — 150 г;

  • яйце — 1 шт.;

  • цукор — 1 ст. л.;

  • сухофрукти — 300 г;

  • апельсин — 1 шт.;

  • апельсиновий лікер — 2 ст. л.

Готуємо пиріжки з булгуром

  1. Для початку потрібно приготувати крупу. Як варити булгур ми вже знаємо, тому доводимо його до готовності, додаємо цукор і охолоджуємо.

  2. В готовий булгур вбиваємо яйця, додаємо борошно і перемішуємо все за допомогою міксера.

  3. Для приготування начинки потрібно натерти цедру апельсина на дрібній тертці, а з м'якоті — вичавити сік.

  4. Ставимо на вогонь, постійно перемішуємо і варимо поки весь сік не випарується. В кінці додаємо апельсиновий лікер і тримаємо на вогні начинку для пиріжків ще протягом хвилини.

  5. Охолоджуємо начинку і подрібнюємо її в блендері до стану пюре.

  6. Формуємо з булгурного тіста невеликі кульки, за допомогою пальця робимо в них поглиблення для начинки.

  7. У майбутні пиріжки за допомогою чайної ложки поміщаємо начинку і запечатуємо отвір. Пиріжкам можна надати будь-яку форму, головне — щоб не випадала начинка.

  8. Обсмажуємо пиріжки у фритюрі до золотистого кольору.

Котлети з булгуром і свининою

​​Котлети з булгуром

Котлетам з фаршу, що вже приїлись, можна додати екзотики. Булгур з м'ясом відмінно поєднуються в котлетах.

Візьміть:

  • булгур — 2/3 склянки;

  • м'ясний фарш (свинина) — 500 г;

  • цибулю ріпчасту — 1 шт.;

  • сіль і перець — на смак;

  • олію рослинну.

Готуємо котлети з булгуром

  1. Промийте крупу, злегка обсмажте її на рослинній олії та залийте окропом (рівень води повинен бути вище рівня крупи приблизно на 1 см).

  2. Наріжте дрібно цибулю і додайте в м'ясний фарш. Якщо фарш ще не готовий, можна разом з м'ясом пропустити цибулю через м'ясорубку.

  3. Змішайте фарш і булгур, посоліть і поперчіть до свого смаку. Залиште на 20 хвилин.

  4. Розігрійте пательню, додайте рослинну олію і викладіть на них майбутні котлети. Прожарте до золотистої скоринки з двох сторін.

  5. Повністю котлети смажити не потрібно: коли з'явиться золотава скоринка, їх потрібно перекласти на застелене фольгою деко і запікати до готовності протягом 15-20 хвилин в духовці на 180 градусах.

Солодка каша з булгуром, бананом і яблуками

Каша з булгуром, бананом та яблуками

Не менш смачним виходить булгур в мультиварці. Можна приготувати смачну солодку кашу, від якої діти будуть в захваті.

Візьміть:

  • банан — 2 шт.;

  • булгур — 1 неповна склянка;

  • яблуко — 1 шт.;

  • цукор — 3-4 ст. л.;

  • корицю — 1/2 ч. л.;

  • вершкове масло — 30 г.

Готуємо солодку кашу булгур

  1. Відваріть булгур до готовності (10-15 хвилин) — це можна робити на воді з додаванням склянки молока.

  2. Дрібно поріжте банани і яблуко, помістіть їх на розігріту з вершковим маслом пательню, підрум'яньте злегка.

  3. Додайте фрукти в кашу, підсолодіть і перемішайте.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme