Корисні помідори: ТОП-5 рецептів

Помідори користується  популярністю у всіх куточках світу, а особливо помідори люблять українці. І є за що

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Корисні помідори: ТОП-5 рецептів…
Фото: Pixabay

Depo.ua пропонує цікаву інформацію про помідори, а також рецепти з їх використання. 

Хоча багато людей вважають помідор овочем, з точки зору ботаніки це ягоди. Латинська назва рослини з  латинською назвою Solanum lycopersicum. 

Калорійність помідорів, користь та шкода

томати

У 100 грамах томатів – 24 калорії, 4 грами вуглеводів, 1 грам білків і 0.2 грами жирів. Приблизна калорійність одного помідора залежить від його ваги, проте в середньому це приблизно 60 калорій. 

У помідорах міститься клітковина, пектини, бета-каротин, вітаміни групи В, а саме: В1, В2, В5, В6, В9, С, К, Н і РР. У складі томатів наявні калій, кальцій, магній, цинк, залізо, хлор, сірка, йод, фосфор, фолієва кислота.

Корисні властивості помідорів

  • Помідори містять чимало аскорбінової кислоти, що робить їх такими ж корисними як лимони та чорну смородину. Завдяки цій речовині наш імунітет зміцнюється, запускаються омолоджувальні процеси, а стан шкіри, нігтів та волосся покращується.
  • Помідори допомагають роботі серцево-судинної системи і здатні стабілізувати рівень тиску крові.
  • Їх рекомендують при гастритах з низькою кислотністю, запорах та метеоризмі. 
  • Помідори слід вживати людям із низьким рівнем заліза в крові. 
  • Не слід відмовлятися від помідорів людям, хворим на діабет, адже томати стабілізують рівень цукру та знижують шкідливий холестерин. 
  • Томати стимулюють роботу нирок та сечовивідної системи.
  • Томати піднімають настрій та рятують від стресу.
  • Ці ягоди знижують набряки та допомагають виведенню токсинів.
  • Помідори можна людям з ожирінням. 

Шкода, застереження та протипоказання до вживання помідорів

  • Помідор може викликати алергічну реакцію.
  • Не можна їсти томати під час жовчнокам'яної хвороби.
  • Літнім людям слід вживати томати дозовано, адже підвищується ризик утворення піску та каменів у нирках.

ТОП-5 рецептів з помідорів

помідори

Важко уявити раціон без помідорів.  Томати – один з головних інгредієнтів нашого рідного українського борщу, але і крім борщу, з них можна приготувати море смачних страв.  

В'ялені помідори: цікавий рецепт

помідорка

Рецепт таких томатів прийшов до нас з Італії. Цей делікатес активно продають у наших місцевих маркетах, щоправда, ціна на нього трохи кусається. Приготувати такі томати можна і власноруч за набагато менші кошти. 

Складові:

  • томати – 1 кілограм
  • олія оливкова – 200 мілілітрів
  • сіль – до смаку
  • сухий орегано – 1 чайна ложка
  • сухий часник – 1 чайна ложка

Приготування:

1. Помідори ретельно помийте і розріжте на чотири частини вдовж. Вийміть ложкою серцевину з кісточками. Мякоту томатів ви можете використати для соусу чи зробити омлет або салат. 

2. Візьміть деко, застеліть його пергаментом. Викладіть чверті помідорів на дистанції, присипте морською сіллю, орегано та часником та поставте до духовки при температурі 70-75 градусів.

3. Запікайте помідори протягом п'яти годин, бажано з відкритою духовкою. Це допоможе позбавитися конденсату.

4. Коли помідори охолонуть, розкладіть по невеликих банках,залийте олією та посипте трохи сухим часником. Зберігайте у холодильнику. 

Помідори на зиму: швидкий рецепт консервації

консервація

Важко уявити зиму без консервованих, маринованих або солених помідорів, до того ж заготовка не займає багато часу.

Інгредієнти:

Із розрахунку на одну літрову банку

  • Томати – 1 кілограм
  • Окріп – літр
  • Цукор – 150 грамів
  • Оцет 9 відсотків – 1 столова ложка
  • Сіль – 1 столова ложка
  • лавровий лист, чорний перець – до смаку

Приготування:

1. Миємо та висушуємо помідори. Протикаємо шкірку виделкою, аби не луснула.

2. Стерилізуємо банки і викладаємо туди томати. Заливаємо окропом і залишаємо на десять хвилин.

3. У каструлю зливаємо воду з помідорів. Додаємо цукор, сіль та спеції і варимо після закипання приблизно п'ять хвилин.

4. Додаємо у маринад оцет.

5. Заливаємо помідори маринадом і закручуємо.

6. Перевертаємо і зберігаємо потім у прохолодному місці.

Закуска з помідорів із сиром: швидко та смачно

гілка томатів

Ароматна і пікантна закуска із серії "Гості на порозі". 

Інгредієнти:

  • великі помідори – 4 штуки
  • сир твердий – 100 грамів
  • кріп та петрушка – декілька гілочок
  • часник – 2 зубчики
  • сіль та перець – до смаку
  • білий густий йогурт без добавок – 3 столові ложки

Приготування:

1. Ріжемо помідори кружальцями і розкладаємо на великій тарілці.

2. Натираємо сир на тертці, додаємо натертий часник, солимо і перчимо та перемішуємо ретельно з додаванням йогурту (можна використовувати домашній майонез, – ред.).

3. Розкладаємо сирну начинку на помідори і прикрашаємо зеленню.

Помідори по-корейськи: смачна заготовка 

черрі

Закуска – гарний вибір для шанувальників поєднання гострого та солодкого. 

Складові: 

  • помідори – 1 кілограм
  • оцет 9% – 100 мілілітрів
  • олія – 50 мілілітрів
  • перець болгарський – 2 штуки
  • кріп та петрушка – 50 грамів
  • часник – голівка
  • морква – 3 штуки
  • цукор – 100 грамів
  • гострий перець – 1 штука
  • окріп – 1 літр 

Приготування:

1. Помідори помити, очистити від кісточок та шкірки. Нарізати дрібно.

2. Інші овочі також слід нарізати дрібно.

3. Готуємо маринад: поєднуємо олію, цукор, гострий перець, сіль та окріп. Варимо після закипання декілька хвилин. Додаємо оцет. 

4. У стерилізовані банки розкладаємо овочі, зелень, часник та заливаємо маринадом.

5. Ставимо банку на водяну баню та варимо 10 хвилин.

6. Закриваємо банки і перегортаємо догори дриґом.

Помідори з моцарелою: рецепт салату "Капрезе"

капрезе

Цей салат цілком вписується у канони здорового способу життя чи правильного харчування. 

Складові: 

  • сир моцарелла – 125 грамів
  • помідор – 2 штуки
  • базилік зелений – 2 листочки
  • оливкова олія – 2 столові ложки
  • орегано, сіль та перець до смаку

Приготування:

1. Миємо і нарізаємо помідори кружальцями, розкладаємо на великій тарілці.

2. Нарізаємо моцарелу також кружальцями і кладемо зверху.

3. Прикрашаємо страву базиліком, додаємо спеції та сіль і поливаємо олією.

Смачного!

Фото: Pixabay, Рexels

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme