ТОП-3 рецепти соусу песто: Класичний, з волоським горіхом і на зиму

Цей італійський соус використовують при приготуванні багатьох страв 

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
ТОП-3 рецепти соусу песто: Класичний, з…
Фото: Pixabay

Depo.ua поділиться цікавими рецептами соусу песто та розкаже, з чим він смакує. 

Соус песто: з чого його готують та з чим подають

соус песто

Соус вперше приготували у Лигурії, хоча дехто впевнений, що його вживали ще в Стародавньому Римі. У перекладі з італійської "песто" означає "перемолотий". Усі складові соусу подрібнюються до пастоподібного стану. Соус готують з базиліка, горішків пінії чи кедру, сиру Пармезан, додають сіль, часник і оливкову олію. Звісно ж, існує чимало рецептів та різновидів цього соусу: хтось додає замість коштовних кедрових горішків волоський горіх, мигдаль, кеш'ю чи ліщину. Пармезан замінюють дешевшими аналогами, а до базиліку додають, наприклад, руколу. Існує навіть червоний песто, містить помідори. 

Соус і досі готують за допомогою ступки та товкачки. Адже саме такий спосіб є автентичним. 

товкачка

Песто – це не тільки соус, а й закуска. Його можна просто намастити на шматок запашного багета чи домашнього хліба. 

песто

Песто додають до усіх різновидів пасти.

спагеті з песто

Песто пасує до запіканки, фокачі, піци, м'ясних страв.

запіканка з песто

ТОП-3 рецепти песто: від класики до дешевшого варіанту 

склад песто

Готовий соус можна придбати в магазинах чи італійських ресторанах, але найкращий варіант з точки зору ціни, якості та смаку – це зробити цей соус власноруч.

Соус песто: класичний рецепт

песто

За цим рецептом приготування соусу займає 20 хвилин, а запорука хорошого результату – якісні складові. Якщо лущені кедрові горіхи занадто дорогі, їх можна придбати у шкарлупі. До того ж для рецепта знадобиться зовсім невелика кількість горішків, а замінивши їх, отримаєте неавтентичний варіант. 

Складові:

  • базилік зелений свіжий – 50 грамів
  • сир пармезан – 50 грамів
  • кедрові горіхи – 50 грамів
  • оливкова олія холодного віджиму – 100 мл
  • часник – 2 зубчики
  • сіль гімалайська – до смаку

Приготування:

1. Миємо базилік і просушуємо.

2. Чистимо часник.

3. Усі складові кладемо у ступку і інтенсивно перетираємо товкачкою, додаючи олію.

4. Готовий соус можна зберігати в герметичній банці у холодильнику протягом тижня.

Соус песто на зиму

соус песто

Цей рецепт допоможе запастися песто на цілий рік. Він майже не відрізняється від класичного, щоправда, у якості консерванту використовують лимон. 

Інгредієнти:

  • базилік – 1 пучок
  • кедрові горіхи – 50 грамів
  • олія оливкова холодного віджиму – 120 мл
  • сир пармезан – 50 грамів
  • лимон – половинка цілого
  • часник – 3 зубчики
  • сіль та перець – до смаку

Приготування:

1. Часник чистимо, базилік миємо, пармезан натираємо

2. Додаємо усі складові до ступки. Витискаємо сік з половинки лимону і працюємо товкачкою, або блендером.

3. Беремо стерилізовані банки, розкладаємо соус, а зверху заливаємо олією.

4. Зберігайте соус у морозилці.

Соус песто з волоським горіхом 

песто соус класичний

Це дешевший варіант песто: кедрові горішки в ньому замінює волоський горіх, а пармезан – сир пекоріно або грана падано. 

Складові:

  • базилік зелений свіжий – 50 грамів
  • волоський горіх підсушений – 50 грамів
  • оливкова олія холодного віджиму – 50 мл
  • сир пекоріно або грана падано – 50 грамів
  • часник – 2 зубчики
  • сік лимону – 1 столова ложка
  • сіль до смаку

Приготування:

1. Базилік вимити та нарізати.

2. Часник очистити та нарізати.

3. Сир натерти на тертці.

3. Покласти усі складові до ступки і подрібнити товкачкою.

Смачного!

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme