ТОП-3 рецепти соусу песто: Класичний, з волоським горіхом і на зиму
Цей італійський соус використовують при приготуванні багатьох страв
- Кухня
-
18 червня 2021 19:00

Depo.ua поділиться цікавими рецептами соусу песто та розкаже, з чим він смакує.
Соус песто: з чого його готують та з чим подають
Соус вперше приготували у Лигурії, хоча дехто впевнений, що його вживали ще в Стародавньому Римі. У перекладі з італійської "песто" означає "перемолотий". Усі складові соусу подрібнюються до пастоподібного стану. Соус готують з базиліка, горішків пінії чи кедру, сиру Пармезан, додають сіль, часник і оливкову олію. Звісно ж, існує чимало рецептів та різновидів цього соусу: хтось додає замість коштовних кедрових горішків волоський горіх, мигдаль, кеш'ю чи ліщину. Пармезан замінюють дешевшими аналогами, а до базиліку додають, наприклад, руколу. Існує навіть червоний песто, містить помідори.
Соус і досі готують за допомогою ступки та товкачки. Адже саме такий спосіб є автентичним.
Песто – це не тільки соус, а й закуска. Його можна просто намастити на шматок запашного багета чи домашнього хліба.
Песто додають до усіх різновидів пасти.
Песто пасує до запіканки, фокачі, піци, м'ясних страв.
ТОП-3 рецепти песто: від класики до дешевшого варіанту
Готовий соус можна придбати в магазинах чи італійських ресторанах, але найкращий варіант з точки зору ціни, якості та смаку – це зробити цей соус власноруч.
Соус песто: класичний рецепт
За цим рецептом приготування соусу займає 20 хвилин, а запорука хорошого результату – якісні складові. Якщо лущені кедрові горіхи занадто дорогі, їх можна придбати у шкарлупі. До того ж для рецепта знадобиться зовсім невелика кількість горішків, а замінивши їх, отримаєте неавтентичний варіант.
Складові:
- базилік зелений свіжий – 50 грамів
- сир пармезан – 50 грамів
- кедрові горіхи – 50 грамів
- оливкова олія холодного віджиму – 100 мл
- часник – 2 зубчики
- сіль гімалайська – до смаку
Приготування:
1. Миємо базилік і просушуємо.
2. Чистимо часник.
3. Усі складові кладемо у ступку і інтенсивно перетираємо товкачкою, додаючи олію.
4. Готовий соус можна зберігати в герметичній банці у холодильнику протягом тижня.
Соус песто на зиму
Цей рецепт допоможе запастися песто на цілий рік. Він майже не відрізняється від класичного, щоправда, у якості консерванту використовують лимон.
Інгредієнти:
- базилік – 1 пучок
- кедрові горіхи – 50 грамів
- олія оливкова холодного віджиму – 120 мл
- сир пармезан – 50 грамів
- лимон – половинка цілого
- часник – 3 зубчики
- сіль та перець – до смаку
Приготування:
1. Часник чистимо, базилік миємо, пармезан натираємо
2. Додаємо усі складові до ступки. Витискаємо сік з половинки лимону і працюємо товкачкою, або блендером.
3. Беремо стерилізовані банки, розкладаємо соус, а зверху заливаємо олією.
4. Зберігайте соус у морозилці.
Соус песто з волоським горіхом
Це дешевший варіант песто: кедрові горішки в ньому замінює волоський горіх, а пармезан – сир пекоріно або грана падано.
Складові:
- базилік зелений свіжий – 50 грамів
- волоський горіх підсушений – 50 грамів
- оливкова олія холодного віджиму – 50 мл
- сир пекоріно або грана падано – 50 грамів
- часник – 2 зубчики
- сік лимону – 1 столова ложка
- сіль до смаку
Приготування:
1. Базилік вимити та нарізати.
2. Часник очистити та нарізати.
3. Сир натерти на тертці.
3. Покласти усі складові до ступки і подрібнити товкачкою.
Смачного!
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News