Бездріжджовий хліб: Рецепти хліба на заквасці та без борошна

Хліб без дріжджів або без борошна все щільніше входить до раціону українців, які дбають про своє здоров'я 

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Бездріжджовий хліб: Рецепти хліба на зак…
Фото: Pixabay

Багато людей не уявляє свій раціон без хліба. Проте, на жаль, все більше дієтологів сходяться на думці, що хліб користі не приносить. Велика кількість вуглеводів, низький вміст клітковини, дріжджі та величезна кількість борошна – усе це не робить нас здоровішими та стрункішими.

Краще поступово відмовитися від хліба, спершу заміняючи його бездріжджовими аналогами. Втім, важливо пам'ятати, що малокалорійних варіантів хлібу не існує, тому вживати цей вид випічки потрібно не частіше разу на день та у невеликій кількості – 30-50 грамів.

Depo.ua зібрав рецепти хліба без дріжджів, а деякі ще й без борошна, які можуть замінити традиційну випічку.

Якщо вас цікавить рецепт пиріжків, пропонуємо спробувати один із традиційних варіантів. 

Домашній хліб без дріжджів

домашній хліб

Цей хліб готується на заквасці, але жодного кислого смаку в ньому не відчувається. Хліб виходить пишним, далеко не всі здогадаються, що він без дріжджів.

Складові:

  • Молоко кисле – 300 грамів
  • Борошно пшеничне – 600 грамів
  • Цукор – 60 грамів
  • Олія – 30 грамів
  • Вершкове масло – 40 грамів
  • Сіль – 1 чайна ложка

Складові для закваски:

тепла вода – 1 склянка

житнє борошно – 1 склянка

Приготування:

  1. Закваску готують три дні. Перший день - змішайте склянку борошна і води і поставте у тепле місце, накривши вологим рушником. Його потрібно постійно змочувати. На другий день додайте 1 столову ложку житнього борошна і ложку води. На третій – так само. Слідкуйте, аби місце було теплим, кришка була закрита не щільно, а рушник був постійно вологим. Цю закваску можна постійно підгодовувати і використовувати довгий час. 
  2. Візьміть 200 грамів борошна і 200 мл молока, додайте до суміші 1 столову ложку житньої закваски. Протягом 12-16 годин опара буде підходити. Накрийте миску мокрим рушником і поставте у тепле місце. 
  3. Згодом додайте 1 чайну ложку солі та цукру і залиште на годину. 
  4. Додайте усі складові, що залишилися і протягом 15 хвилин вимішуйте тісто.
  5. Залиште його у спокої на годину під рушником.
  6. Тепер оберіть форму виробу. Якщо це буде хліб – помістіть у форму, змазану олією, якщо плетінка – викладіть на деко з пергаментом. Змастіть виріб теплим молоком або яйцем.
  7. Печіть при 190 градусів протягом 40-60 хвилин, в залежності від розміру. 

Бездріжджовий хліб на кефірі

хліб без дріжджів

Дуже простий рецепт, а хліб виходить м'яким, з неповторним ароматом і відмінною структурою. До того ж складові недорогі і доступні, а сам процес приготування хліба не займе багато часу. 

Складові:

  • борошно пшеничне – 300 грамів
  • кефір жирний – 200 мл
  • сіль – 1 чайна ложка
  • сода харчова – 1 чайна ложка
  • олія – 2 столові ложки

Приготування:

  1. Просіяти борошно із содою і перемішати рівномірно. Додати сіль і знову перемішати.
  2. Кефір має бути кімнатної температури. Вливаємо його до сухих складових.
  3. Тепер довго вимішуємо тісто. Буде здаватися, що воно липке, але, чим довше місимо, тим кращої структури воно стає. У процесі можна додавати олію.
  4. Згодом викладаємо тісто у форму (можна у довгу форму для кексу). Не забудьте про пергамент, аби хліб не прилип. 
  5. Запікаємо 40 хвилин при 200 градусах у духовці. 
  6. Накриваємо готовий виріб, який виймаємо з форми, вологим рушником. Тоді хліб буде з хрусткою скоринкою. 

Булочки без борошна та без дріжджів

кето хліб

Цей хліб є низьковуглеводним і підходить для тих, хто на кето-дієті чи на низьковуглеводному харчуванні. Невеликий вміст вуглеводів, трохи глевка структура, проте користі набагато більше, ніж від звичайного хліба. Булочки можна розрізати і робити з них бутерброд.

Складові:

  • 2 яйця
  • 120 мл води
  • 40 грамів псилліуму (лушпиння насіння подорожнику)
  • 40 грамів тертого мілко пармезану
  • сіль та спеції до смаку
  • кунжут

Приготування:

  1. Духовку розігріти до 180 градусів. Деко застелити пергаментом. 
  2. Збити яйця з водою.
  3. Додати псилліум, тертий сир, сіль та спеції. 
  4. Дати тісту настоятися 10 хвилин.
  5. Змочити руки, сформувати кульки і покласти їх на деко на певній відстані одна від одної.
  6. Посипати булочки кунжутом.
  7. Запікати протягом 30 хвилин. 

Хлібці бездріжджові 

хлібці

Такі хлібці сподобаються і дітям, і дорослим. Вони хрусткі, містять чимало клітковини і на них можна зверху намастити щось смачне – паштет, тофу, хумус. 

Інгредієнти:

  • борошно цілозернове або житнє – 130 грамів
  • вівсяні висівки – 80 грамів
  • кунжут білий – 30 грамів
  • сироп кленовий (або мед)  – 1 столова ложка (можна і без нього)
  • сіль – до смаку
  • кунжутна олія – столова ложка
  • вода – 130 мл

Приготування:

Змішайте усі сухі складові. Окремо у половині порції води розведіть кленовий сироп або мед, додайте олію (можна замінити соняшниковою або оливковою). Додайте рідину до сухих інгредієнтів. Посоліть і поступово введіть залишок води. Тісто має дійти у холодильнику протягом години. Тоді висівки набухнуть і буде дуже смачно.

Розрівняйте пласт тіста на силіконовому килимку або на пергаменті. Має вийти великий тонкий пласт. 

Одразу ж розріжте майбутні хлібці на квадрати.

Запікайте у духовці при 200 градусах протягом 20-25 хвилин.

Смачного! 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme