Depo.Кухня: Готуємо англійський різдвяний кекс

У смачній рубриці Depo.Кухня ділимось рецептом різдвяного кексу – найулюбленішої десертної випічки на святкових столах 

Depo.Кухня: Готуємо англійський різдвяни…

Різдво та Новий рік є одними з найатмосферніших родинних свят, до яких готуються заздалегідь. На Depo.Кухні у цій статті ми не збираємося писати про численні різдвяні традиції, про те, що можна робити у цей день, а що – ні, чи давати поради. Ми розповімо про один з найсмачніших винаходів кондитерського мистецтва – різдвяний кекс.

Історія цієї випічки має європейське коріння. Особливий "ритуальний" хліб на дріжджовому тісті готували ще у XIII столітті. Правда, кексом ту випічку важко було назвати: у складі того, що в майбутньому ми називатимемо смаколиком, була вода та рапсова олія, а про родзинки, вимочені у алкоголі та горіхи мова взагалі не йшла. Така нехитра, загорнута у рушник хлібина, символізувала народження маленького Ісуса.

З плином часу рецепт майбутнього кексу змінювався. За однією із версій, у кінці XV століття Папа Римський видав указ, який називали "Масляним". З того часу у різдвяну випічку можна було додавати вершкове масло замість рослинного та молоко.

Так чи інакше, всі історії про походження кексу не є офіційними. Є навіть версія, що ця випічка пішла від давньоримського ритуального пирога, який готували з гранатових зерен, горіхів сосни, родзинок і каші з ячмінної крупи (Рецепт за складом нагадує традиційну кутю). Прянощі, ароматний мед та сухофрукти в кекс почали додавати вже у період Середньовіччя.

У XVI столітті кекс із фруктами був майже на всіх родинних святкових столах, а з плином часу з’являлись різні варіації цього десерту. У сучасних рецептах різдвяного кексу завжди багато сухофруктів, які, зазвичай, вимочують у лікері чи у коньяку. Окрім сухофруктів також кладуть цукати та підсушені горіхи.

Особливістю класичного англійського різдвяного кексу є процес вистоювання. У деяких рецептах готовому кексу потрібно дати тиждень, аби він добре настоявся, просочився бренді чи лікером, а в деяких навіть місць. Є і спрощені варіанти, де в алкоголі вистоюються лише сухофрукти.

Ми ж на Depo.Кухні традиційно, ділимось не складними, проте цікавими та небанальними рецептами страв. Тож, різдвяний кекс, який ми пропонуємо вам спекти, також не є складним. Потрібно буде лише подбати про сухофрукти, які за добу до випікання потрібно буде залити коньяком. Всі подробиці приготування кексу – у відеорецепті!

Рецепт англійського різдвяного кексу

Підписуйтесь на YouTube-канал Depo.Кухні, аби бути завжди в курсі найсмачніших рецептів!

Інгредієнти: 

  • Родзинки — зображення інгредієнта
    Родзинки

    50 г (разом з іншими сухофруктами вимочуємо в алкоголі)

  • Курага — зображення інгредієнта
    Курага

    50 - 60 г (вимочується разом з родзинками в алкоголі)

  • Білий ром — зображення інгредієнта
    Білий ром

    80 г ( (Лікер або коньяк також підходять для вимочування сухофруктів)

  • волоські горіхи — зображення інгредієнта
    волоські горіхи

    50 г (підсушені)

  • Цедра лимону — зображення інгредієнта
    Цедра лимону

    цедра 0,5 лимону

  • Масло вершкове — зображення інгредієнта
    Масло вершкове

    150 г

  • Яйця — зображення інгредієнта
    Яйця

    3 шт.;

  • Вершки — зображення інгредієнта
    Вершки

    5 ст.л. рослинних вершків (у нас вівсяні)

  • пшеничне борошно — зображення інгредієнта
    пшеничне борошно

    160 г

  • гречане борошно — зображення інгредієнта
    гречане борошно

    50 г

  • Тростинний цукор — зображення інгредієнта
    Тростинний цукор

    100 г

  • какао-порошок — зображення інгредієнта
    какао-порошок

    1 ст.л.;

  • Розпушувач — зображення інгредієнта
    Розпушувач

    1 ч.л.;

Прянощі для кексу:

Кориця, бодян, мускатний горіх, імбир (у сукупності на більше 1 ч. л.)

Інгредієнти для глазурі:

  • Яєчний білок — зображення інгредієнта
    Яєчний білок

    0,5 білку одного яйця

  • Цукрова пудра — зображення інгредієнта
    Цукрова пудра

    70 г;

  • Лимонний сік — зображення інгредієнта
    Лимонний сік

    1 ст.л.;

Етапи приготування кексу:

- На смак та аромат різдвяного кексу суттєвий вплив мають сухофрукти. Їх потрібно підготувати за день до випічки. Тобто, якщо ви маєте на меті готувати кекс зранку, сухофрукти краще залити ромом,бренді або коньяком звечора. За ніч вони просочаться алкоголем і завдяки цьому випічка матиме божественний аромат;

- Тепер готуємо кекс. Масло кімнатної температури збиваємо міксером із тростинним цукром;

- Додаємо у суміш яйця. Продовжуємо все збивати на низьких обертах міксеру;

- Додаємо у суміш рослинні вершки і ще раз ретельно все перемішуємо;

- В окрему ємність просіюємо пшеничне борошно, додаємо у нього розпушувач, також додаємо гречане бороно і столову ложку какао;

- Починаємо з’єднувати сухі інгредієнти з вологими (підсипаємо їх у 2- 3 етапи, не перестаючи ретельно вимішувати тісто);

- Натираємо цедру лимону і додаємо в тісто.

- Сюди ж відправляємо підсушені і подрібнені горішки, а також вмішуємо у тісто вимочені в алкоголі сухофрукти;

- Не забуваємо про спеції. Загальна кількість перемелених спецій не повинна перевищувати 1 чайну ложку;

- Переміщуємо форму з тістом у добре розігріту духовку і випікаємо при температурі 180° С протягом 45-50 хвилин. Ступінь готовності перевіряємо деревя’ною паличкою (з пропеченого тіста вона виходить сухою).

- Даємо кексу час охолонути і покриваємо білковою глазур'ю.

Готуємо глазур:

- Збиваємо міксером яєчний білок до стану піни;

- Продовжуючи збивати, порціями додаємо цукрову пудру;

- Збиваємо глазур до щільних піків (це коли виймаєш вінчик міксера з глазурі, а вона не крапає, а лишається на ньому у вигляді піків);

- Додаємо лимонний сік і ще раз збиваємо;

- Глазур готова.

  • 1 кекс вагою 700-800 г

  • 230 гривень

  • 369 Ккал/100 г

  • до 1 години на сам кекс та 5 хвилин для глазурі

Особливості приготування

- Заради експерименту у кекс можна додати різні за кольором родзинки: світлі, темні та коричневі. Так кекс виглядатиме цікавішим у розрізі. До того ж це збагатить його смак;

- Коли кекс охолоне, можна його загорнути у пергамент та залишити на наступний день – так аромат вимочених у алкоголі сухофруктів краще передасться тісту;

- Верхівку кексу, политу глазур’ю, можна за бажанням декорувати горіхами та сухофруктами

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"