Depo.Кухня: Готуємо кіш з беконом та шпинатом
Depo.Кухня кличе вас на Лотаринзький пиріг - ситний та ароматний кіш з беконом та шпинатом
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
16 жовтня 2020 18:00

Кіш – це смачний і не складний у приготуванні французький відкритий пиріг. З’явився він у Лотарингії (Lorraine) у XVI столітті. Здавна Лотарингія була предметом розбрату між Францією і Німеччиною. Тож, постійні суперечки вплинули на культуру і історію усього регіону. Є версія, що кіш спочатку винайшли саме німці: вони не хотіли викидати залишки тіста після випічки хліба, тому лишали їх на пироги із різною начинкою. Зазвичай, це було нарубане м'ясо з овочами, залите яєчно-молочною або яєчно-вершковою сумішшю. Були і рибні варіації пирога.
Але допрацювали рецепт кіша саме французькі кухарі, тому дякувати за рецепт пирога з хрустким тістом та соковитою начинкою ми маємо саме їм. Класичний кіш – це кіш Лорен, або Лотаринзький пиріг. На тонко розкачаний шар тіста викладають підсмажений бекон, сир і заливають сумішшю з вершків та яєць з дрібкою мускатного горіху та чорного перцю. Це такий собі варіант ніжного суфле і м’ясної запіканки у одному пирозі.
Варіантів начинок для кішів безліч: це і білі гриби, і печериці, поєднують навіть різні види сирів, наприклад, сир твердий сир із блакитним сиром. Дуже смакують у начинці для кішу томати – їх додають і у підсмаженому вигляді і свіжими і в’яленими. Томати можна поєднати з броколі, або з брюсельською капустою. Рибні кіші – це окрема тема. Дуже популярним є кіш з лососем та кропом, з тунцем, томатами та оливками, а кіш з червоною рибою та сиром камамбер взагалі може стати родзинкою будь-якого святкового столу. Популярні і солодкі кіші, але у нашій країні їх за звичкою називають просто пирогами.
На Depo.Кухні пропонуємо свій варіант кішу – з беконом та шпинатом. Пиріг виходить ситним та ароматним. У цьому рецепті тонкий шар тіста і дуже багато соковитої начинки.
Тож, насолоджуйтесь разом з Depo.Кухнею, ставте лайки під відеорецептом та у коментарях обов’язково поділіться свіїм досвідом приготування кіша.
Відеорецепт кішу з беконом та шпинатом
Можливо, вам пощастило їсти кіш з такою начинкою, про яку ще ніхто не знає, тож, настав час поділитись цим!
Інгредієнти
Тісто:
- пшеничне борошно
250 г
- Масло вершкове
30 г
- Яйця
1 шт.
- Вода
3 ст.л.
Начинка:
- Бекон
250 г
- Олія
для підсмажування
- Яйця
3 шт.
- Вершки жирність 33%
200 мл
- Сир твердий
150 г
- мускатний горіх (мелений)
дрібка
- Перець чорний
за смаком
- Сіль
дрібка
- шпинат
60 г
Приготування:
- Спочатку готуємо тісто. Борошно перетираємо вручну з маслом, сіллю, додаємо яйце і 3 ст. л. води. Вимішуємо тісто, загортаємо у плівку і ставимо в холодильник на 2 години;
- Тісто можна приготувати звечора і покласти в холодильник на всю ніч. Тоді кіш потрібно готувати зранку;
- Готуємо начинку. Бекон нарізаємо кубиками і підсмажуємо його на сковорідці до рум'яного стану;
- У окремій ємності збиваємо яйця, змішуємо їх з вершками та натертим сиром (частину залишаємо аби присипати верхівку), додаємо сіль, перець, мускатний горіх;
- Розігріваємо духовку до 180 °С, форму змащуємо вершковим маслом;
- Розкочуємо тісто до товщини 3-5 мм і поміщаємо у форму. Охайно розправляємо, формуємо бортики, також підрівнюємо їх;
- Висота бортиків має бути біля 3-х см;
- Випікаємо тісто спочатку 15 хвилин, виймаємо і даємо 5 хвилин трохи охолонути;
- На тісто викладаємо бекон, тоненько порізаний шпинат і заливаємо яєчно-сирною сумішшю. Верхівку присипаємо сиром, який залишився;
- Кіш з начинкою запікаємо протягом 30 хвилин при температурі 180 °С до золотистої шкоринки.
8 порцій
180 гивень
410 Ккал
тісто (2 год. або ніч), приготування начинки та випічка - ще 1 година
Особливості приготування
- Основний принцип приготування полягає в тому, що кіш має бути відкритим, у вигляді тарта. Тісто потрібно тільки для основи, воно викладається в форму у вигляді кошика;
- Розкочувати тісто для форми бажано із запасом, щоб його краї трохи звисали з бортів. Все зайве можна зрізати з країв та сформувати охайно кошик.
- Вершки для кіша краще брати жирні (жирність 33%).
-Овочі в кіш краще класти недоварені. У процесі термічної обробки у духовці вони дійдуть до готовності.
-Смакувати кіш краще теплим, а з бокалом вина він буде ще смачнішим.