Сулугуні для випічки та закусок: Користь, калорійність, рецепти

Цей солоний сир з Грузії порівнюють з італійською моцарелою, а його аромат та смакові якості відмінно відкриваються як у випічці, так і у салатах або закусках 

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Сулугуні для випічки та закусок: Користь…
фото: depositphotos

Depo.ua розкаже про поживні якості цього сиру. 

Сулугуні: калорійність, користь та шкода

У 2011-му році Грузія запатентувала виробництво сулугуні та декількох страв з нього. Проте насолоджуватися цим сиром можна і в Україні. Сулугуні доволі легкий сир, у порівнянні з більш жирними сортами, містить чимало корисних речовин і є популярним інгредієнтом багатьох страв.

У 100 грамах сулугуні – 290 калорій, 24 грами білків, 22 грами жирів і 0.3 грами вуглеводів. 

Отже, сулугуні багатий на білок, без якого важко уявити здорове харчування. Відсутність вуглеводів робить цей продукт корисним для тих, хто на дієті, страждає від ожиріння, діабету та інших хвороб, пов'язаних з обміном речовин. Проте через високий вміст жиру порції слід обмежувати. Оптимальна кількість – 150 грамів на день. 

Щодо вмісту вітамінів та корисних речовин, то сулугуні багатий на вітаміни групи В, А, С, D, Е, РР, а також фосфор, магній, залізо, калій, натрій. 

Сулугуні можна вживати вагітним, мамам, які годують, і дітям. 

Сир позитивно впливає на стан шкіри, нігтів та волосся. 

Щодо застережень, то слід обирати якісний продукт без домішок, не вживати цей сир, якщо у вас непереносність лактози та обмежити вживання, якщо маєте атеросклероз та ожиріння. 

Що приготувати з сулугуні: ТОП-5 смачних страв

Сулугуні можна їсти у свіжому вигляді, додавши трохи зелені та свіжих овочів, а можна приготувати з нього хачапурі, коржики, салати, пироги, кутабі, ачма, макарони, лаваш, рулети, фаршировані овочі, вареники тощо.

Вареники із сулугуні

вареники

Сир сулугуні ніби створений для наших українських вареників. 

Складові:

  • Сулугуні – 350 грамів
  • Вода – 1 склянка
  • Борошно – 3 стакани
  • Яйце – 2 штуки
  • Сіль та спеції до смаку

Приготування:

1. Замішати тісто: яйця збити виделкою із сіллю, додати воду та потроху додавати борошно, доки не вийде круте тісто.

2. Сир сулугуні натерти на терці.

3. Сформувати вареники.

4. У воду додати сіль, коли закипить, викласти вареники. Варити на помірному вогні 5 хвилин.

5. Подати зі сметаною та зеленню.

Баклажани з помідорами та сулугуні

баклажан

Літня, ароматна і проста в приготуванні закуска.

Інгредієнти:

  • баклажани – 500 грамів
  • помідори – 300 грамів
  • сир сулугуні – 100 грамів
  • часник - 2 зубчики
  • сіль та перець до смаку

Приготування:

1. Баклажани миємо і нарізаємо кружальцями. Помідори нарізаємо так само.

2. Часник очищуємо і подрібнюємо, а сулугуні натираємо на масивній тертці.

3. Підсмажуємо підсолений баклажан на змащеному олією грилі чи пательні. 

4. Перекладаємо у жароміцну посудину, змащену олією. Викладаємо зверху помідор, часник та посипаємо сулугуні.

5. Запікаємо протягом 15 хвилин при 180 градусів.

6. Подаємо зі сметаною та зеленню. 

Салат з копченим сулугуні

Цей пікантний салат може замінити основну страву, адже у ньому безліч поживних продуктів. Робити легко, а смакувати приємно. 

Складові:

  • сулугуні копчений – 70 грамів
  • філе курине варене – 200 грамів
  • яйця варені – 2 штуки
  • огірок свіжий без шкірки – 2 штуки
  • зелена цибуля – 30 грамів
  • йогурт натуральний густий – 60 грамів
  • сіль та перець до смаку
  • сік лимону – 1 чайна ложка

Приготування:

1. Нарізаємо соломкою сир, філе, яйця та огірок.

2. Додаємо цибулю та спеції.

3. Змішуємо з йогуртом та соком лимону.

4. Охолоджуємо у холодильнику і смакуємо.

Лаваш з сулугуні, нутом та зеленню

лаваш

Проста поживна закуска з грузинським колоритом. 

Інгредієнти:

Лаваш –3 листи

Зелень – 2 пучки

Сир сулугуні – 300 грамів

Редис свіжий - 100 грамів

Нут варений – 100 грамів

Приготування:

1. На листи лавашу натираємо сулугуні.

2. Кладемо миту та дрібно порізану зелень, трохи вареного нуту та свіжий редис, порізаний кружальцями.

3. Загортаємо лаваші рулетом і запікаємо при 180 градусів протягом 12 хвилин.

4. Коли лаваш охолоне, нарізаємо рулетиками. 

5. Подаємо зі сметаною або з айраном.

Хачапурі по-мегрельські 

Класична страва, без якої важко уявити грузинську кухню. Готувати не так вже і важко, як здається, особливо, коли хочеться порадувати родину чимось сирним та смачним.

Складові:

  • борошно – 500 грамів
  • вода – 150 грамів
  • молоко – 100 грамів
  • цукор – 30 грамів
  • сухі дріжджі – 1 столова ложка
  • масло вершкове – 60 грамів (40 з них для тіста, а 20 – для начинки)
  • жовток 1 яйця 
  • сулугуні – 0.5 кг

Приготування:

1. Готуємо тісто: у воду теплу всипаємо цукор та сухі дріжджі. Залишаємо на 20 хвилин під рушником.

2. У суміш вливаємо розтоплене масло та тепле молоко.

3. Додаємо сіль та починаємо потрошку додавати борошно.

4. Замішаному тісту даємо спокій на дві години.

5. Натираємо сир на тертці. 

6. Тісто ділимо на три частини, розкочуємо.

7. На середину насипаємо сир і додаємо трошки вершкового масла. Збираємо хачапурі у мішечок і перегортаємо.

8. Скалкою розкочуємо до круглого стану. Зверху намазуємо жовтком та посипаємо залишками сиру. 

9. У розігрітій духовці печемо вирід на 200 градусах протягом 15 хвилин. 

Смачного!

Фото: Pixabay

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme