Рецепт паски до Великодня від Depo.Кухня

Паска, приготована за цим класичним старовинним рецептом, стане справжньою окрасою великоднього свята 

Рецепт паски до Великодня від Depo.Кухня…

Паску зазвичай випікають по завершенню Великого посту. Традиції випікання пасок у різних областях України свої, а в деяких регіонах їх називали "золотими бабами" або просто "бабами". Найдавніші рецепти можуть вразити сучасних господинь. До пасок, які пекли на початку ХХ століття, окрім базових інгредієнтів, клали шафран та інжир, також додавали багато жовтків - у деяких рецептах їх кількість сягала майже шести десятків. Паски традиціно починали випікати у Чистий четвер після обіду, а процес приготування затягувався на добу, а іноді і на довше. Сучасні господині вже не так прискіпливо дотримуються усіх великодніх традицій, та справжні гурмани знають: аромат щойно спеченої паски вдома не зрівняти ні з чим. Перш ніж пекти паску, варто переконатись, що у вас є достатньо часу: свіжі дріжджі не люблять поспіху, а паска - це особливий вид випічки. До неї потрібно прикласти максимум любові.

Відеорецепт паски

Depo. КУХНЯ  пропонує рецепт неймовірно смачної класичночї паски на свіжих дріжджах за старовинним рецептом. 

Паска. Результат

  • 4 паски середнього розміру *

  • 125-130 гривень

  • 310 ккал/100 г

  • 3 години

Для тіста знадобиться:

  • зображення інгредієнта — Дріжджі
    Дріжджі

    30 г.

  • зображення інгредієнта — Борошно
    Борошно

    750 г.

  • зображення інгредієнта — Молоко
    Молоко

    300 мл.

  • зображення інгредієнта — Масло вершкове
    Масло вершкове

    100 г.

  • зображення інгредієнта — Яйця
    Яйця

    3 шт.

  • зображення інгредієнта — Сметана
    Сметана

    150 г.

  • зображення інгредієнта — Сіль
    Сіль

    дрібка

  • зображення інгредієнта — Цукор
    Цукор

    220 г.

  • зображення інгредієнта — Ванільний цукор
    Ванільний цукор

    1 пакет

  • зображення інгредієнта — Родзинки
    Родзинки

    50 г.

  • зображення інгредієнта — Курага
    Курага

    50 г.

ПРИГОТУВАННЯ:

  • Борошно просіюємо;
  • Дріжджі розтираємо зі столовою ложкою теплого молока до стану пасти. У дріжджову пасту вливаємо те молоко, яке лишилось (має бути теплим), додаємо 250 грамів борошна, добре вимішуємо, аби ні в якому разі не було грудочок. Накриваємо миску з опарою рушником та ставимо на 1 годину в тепле місце, аби вона збільшилась в розмірах вдвічі;
  • На водяній бані розтоплюємо вершкове масло.
  • Беремо яйця, відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки збиваємо із цукром та дрібкою солі, додаємо сметану, ванільний цукор і ще раз добре збиваємо. Все додаємо в опару, яка підійшла, домішуємо туди борошно, яке лишилось.
  • Далі у тісто поступово доливаємо розтоплене вершкове масло і добре його вмішуємо біля 10 хвилин.
  • Тісто має бути дуже густим. Лишаємо його в теплому місці у ємності на 1 годину 20 хвилин підходити. Воно має "вирости" ще вдвічі;
  • Далі виймаємо тісто, з'єднуємо його з родзинками, які, перш ніж кидати до тіста, варто трохи присипати борошном – так вони краще увійдуть в тісто;
  • Тісто з родзинками варто ще раз вимішати і лишити на "контрольний" підйом на 40 хвилин;
  • Далі тісто трохи обминаємо і розкладаємо по формах, наповнюючи не більше ніж 2/3 від об'єму.
  • Даємо тісту 15 хвилин підійти вже у формочках.
  • Далі змащуємо верхівки майбутніх пасок жовтком і відправляємо в розігріту до 180 °С духовку;
  • Випікаємо паски 35 хвилин. Поки вони печуться, вирізаємо з пергаменту кружечки діаметром, рівним формі пасок. Змочуємо пергаментні кружечки водою та накриваємо ними паски, зменшуємо температуру духовки до 150 °С і випікаємо ще хвилин 15. Перевіряємо готовність пасок дерев'яною паличкою. Виймаємо їх з духовки. Даємо трохи часу аби вони охолонули і виймаємо їх з формочок.

Для глазурі знадобиться:

  • зображення інгредієнта — Яєчний білок
    Яєчний білок

    1 шт.

  • зображення інгредієнта — Цукрова пудра
    Цукрова пудра

    150 г.

  • зображення інгредієнта — Вершки жирність 33%
    Вершки жирність 33%

    10 мл.

  • зображення інгредієнта — Сік лимону
    Сік лимону

    1 ч.л.

ГЛАЗУР:

Білок збиваємо, поступово додаючи цукрову пудру. Коли маса стане блискучою та густою, додаємо вершки та збиваємо ще міксером біля однієї хвилини. Додаємо лимонний сік і ще раз збиваємо. Глазур'ю треба змащувати верхівки пасок, коли вони вже охололи.

Вкриваємо глазуровані паски зверху кольоровою посипкою, горішками та подрібненим печивом.

ДЕКОР ПАСКИ:

Можна використовувати кольорову посипку для паски. Також цікаво виглядає у якості декору подрібнене печиво у поєднанні з волоськими горіхами і сухофруктами.

 

Особливості приготування

Наші пращури вважали, що, перш ніж пекти паску, потрібно у кухні навести ідеальний порядок. Аби все блищало. Господиня, перш ніж приступати до роботи, мала перемити весь посуд та гарно вимити підлогу;
Борошно варто брати лише вищого гатунку, також важливо його просіяти;
Форми для випікання паски потрібно заповнювати на третину, а духовка перед випічкою має бути добре прогріта;
Перш ніж виймати паску з форми, варто дати їй час, аби вона охолола.
Перемазувати верхівки кремом також треба не раніше ніж після 1.5 години після випікання;
Насамкінець хтось може взагалі махнути на весь цей процес рукою і сказати, що це складно, або часу не вистачає Та насправді спробувати спекти паску варто хоча б раз ужитті.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook