Depo.Кухня: Готуємо карпачо з буряка та сиру

"Страва, навіяна живописом", - саме так поетично люблять називати карпачо італійці

Depo.Кухня: Готуємо карпачо з буряка та…

В наш час без карпачо, напевно, не обходиться жодне велике застілля. Те, що ми звикли називати "нарізкою" з овочів, сирів, м’яса, морепродуктів та інших інгредієнтів, по суті і є різновидами карпачо.

Ключове слово тут саме "різновид", адже справжнє карпачо готують саме з тоненько нарізаного м’яса та легкого соусу. До того ж, це одна з небагатьох страв, про походження якої не ведуть міжнаціональних суперечок. Карпачо - це типова італійська страва, яка була приготована у Венеції у 1950 році у барі Harry's з легкої руки шеф-кухаря і власника закладу Джузеппе Чіпріані. Його бар був одним з найвідоміших у Венеції того часу, а завсідниками тут були  поважні люди. За деякими джерелами, сюди заглядали навіть письменник Ернест Хемінгуей, режисер Вуді Аллен, легендарний актор Чарлі Чаплін та інші видатні люди. Богему сюди, неначе магнітом, тягнуло саме через неповторні страви, приготовані шефом.

Історія карпачо вкотре доводить, що все геніальне – просто. І, як у більшості цікавих історій, тут не обійшлось без жінки. Натхненницею кухаря стала графиня Амалія Моченіго, яка одного разу нанесла візит у бар. Та настрій її світлості був зіпсованим. Лікарі прописали їй сувору дієту, згідно якої заборонялось вживати жирне м'ясо. Але шеф-кухар Джузеппе цінував своїх відвідувачів, тож, не гаючи часу, він на ходу винайшов нову страву: тонесенько нарізав яловиче філе і заправив соусом, який складався з майонезу, молока, хріну та лимонного соку. Графиня прийшла у неабиякий захват від такого кулінарного відкриття.

У страві, яку згодом гордо почали іменувати карпачо (carpaccio), не було нічого складного. Більше того: те, що приготував Джузеппе Чіпріані, було чимось на кшталт "страви нашвидкоруч", та смакова палітра соусу разом з яловичиною зіграли свою роль. Говорять, що саме Амалія Моченіго, поласувавши м’ясною нарізкою, запропонувала назвати її карпачо. Яловичина під соусом нагадала їй кольорову палітру художника Вітторе Карпаччо, який представляв Венеціанську школу живопису.

"Страва, навіяна живописом", - саме так поетично люблять називати карпачо італійці, які вважають м’ясну нарізку під легким соусом своєю національною стравою.

В наш час слово "карпачо" в меню ресторанів застосовують не лише до м’ясної нарізки. Тонкі слайси риби, овочів, грибів, а іноді і фруктів також іменують "карпачо". До карпачо все частіше додають сир пармезан, який додає незамінного смакового акценту страві. Ми ж на Depo.Кухні пропонуємо вам приготувати карпачо на український манер: з вареного буряку, двох видів сирів та зелені (у рецепті ми використовуємо мангольд та руколу, а ви ж можете обирати свою улюблену зелень). Всім бажаємо смачних та корисних експериментів на кухні! Ставте лайк під відео на YouTube-каналі та діліться рецептом з друзями.

Рецепт карпачо з буряка від Depo.Кухні

Підписуйтесь на YouTube-канал Depo.Кухні, аби бути завжди в курсі найсмачніших рецептів!

Інгредієнти: 

  • буряк — зображення інгредієнта
    буряк

    2-3 шт. (варена)

  • Оливкова олія — зображення інгредієнта
    Оливкова олія

    2-3 ст.л.

  • вершковий сир — зображення інгредієнта
    вершковий сир

    150 г

  • фета — зображення інгредієнта
    фета

    100 г

  • Сметана — зображення інгредієнта
    Сметана

    1 ст.л. (на власний смак)

  • Листя мангольду — зображення інгредієнта
    Листя мангольду

    для декору страви

  • Помідор черрі — зображення інгредієнта
    Помідор черрі

    3-4 шт.для декору

  • Сіль — зображення інгредієнта
    Сіль

    сіль за смаком

Також за бажанням до карпачо з буряка можна додати бальзамічний оцет.

Інгредієнти для карпачо

Етапи приготування карпачо:

- Варений буряк нарізаємо на тонкі пластини (як – дивись у відео);

Нарізати буряк потрібно тоненько

- Розкладаємо буряк на широкій тонкій тарілці (краєчок кожного пласта накладаємо на край іншого);

- Збризкуємо буряк оливковою олією;

викладаємо буряк на тарілку

- Беремось за сир. В одній тарілці ретельно змішуємо 2 види сири – вершковий разом з фетою, до стану пасти;

перемішуємо два види сиру

- Додаємо 1 ст.л. сметани. Суміш знову ретельно перемішуємо і закладаємо у кондитерський мішок з насадкою;

Закладаємо сирну пасту у кондитерський мішок

- Сирною пастою красиво декоруємо пласти буряка (можна як завгодно проявити фантазію);

- Прикрашаємо страву мангольдом та базиліком, додаємо для яскравості помідори чері.

- Насолоджуємось вишуканим карпачо з буряка. 

Насолоджуємось вишуканим карпачо

  • Закуска розрахована на 2-3 персони

  • 115 гривень

  • 65 Ккал/100г

  • Якщо не враховувати час на варіння буряка, то 15 хвилин

Особливості приготування

- У цьому карпачо листя мангольду за бажанням можна замінити на руколу чи базилік;

- Нарізати інгредієнти для карпачо потрібно максимально тоненько. Це впливає як на витонченість смаку так і на естетику страви;

- Шкірку з буряка знімати не обов’язково. Враховуючи те, що овочі нарізані тоненько, вона не буди помітною, до того ж, користі від буряка зі шкіркою набагато більше.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"