Depo.КУХНЯ: Готуємо смачні профітролі з авокадо
На Depo.Кухні ми пропонуємо приготувати профітролі з начинкою із авокадо. А поки вони щойно спечені та теплі, обов’язково присипте їх зверху тертим пармезаном
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
21 квітня 2020 17:00
Профітролі вигадали французи. У французькій мові спочатку слово "profitrole", яке означало невелику грошову винагороду або цінне придбання. Пізніше цим словом стали називати маленькі тістечка із заварного тіста. Є версія, що страву винайшов кухар на ім'я Жан Авіс, який в 1760 році почав випікати невеликі булочки з заварного тіста - шу. Коли булочки наповнювали солодким кремом, це були профітролі.
Французи настільки люблять профітролі, що можна знайти майже у кожній французькій кондитерській. Також без проблем можна знайти і булочки шу з начинками і без. Профітролі можуть бути як солодкими так і солоними. На фуршетних столах часто можна зустріти профітролі з паштетами, мусами з яєчного жовтка, вершкового сиру і зелені. Для солодких профітролів обирають заварний крем, карамель, шоколадний мус, іноді – морозиво.
На Depo.Кухні ми пропонуємо зробити "хід конем" і начинити профітролі ароматним пюре з авокадо. Але поки вони щойно спечені та ще тепленькі, обов’язково присипте їх зверху натертим пармезаном – це додасть їм оригінальності і зробить лише смачнішими.
ВІДЕОРЕЦЕПТ ПРОФІТРОЛІВ З АВОКАДО
ІНГРЕДІЄНТИ
Для заварного тіста знадобиться:
- Вода
250 мл
- пшеничне борошно
1 склянка
- Масло вершкове
100 г
- Яйця
3 шт.
- Сіль
дрібка
- Цукор
0,5 ч.л. або одна повна
Для начинки:
- Авокадо
1 шт. (стиглий)
- Лимонний сік
Сік 0,5 лимону
- Оливкова олія
1 ст.л.
- Перець чорний
за смаком
- Сіль
дрібка
- Зелень
для декору
- Пармезан
25 г (для посипання гарячих профітролів)
Приготування:
- У каструльку виливаємо склянку води і ставимо на вогонь. Нарізаємо кубиками вершкове масло і кладемо у воду, помішуючи, доводимо воду та масло до кипіння;
- Зменшуємо вогонь і обережно всипаємо склянку борошна у каструльку, одразу активно починаємо все перемішувати ложкою чи лопаткою до однорідного стану;
- Додаємо дрібку солі, трохи цукру, вимішуємо ще раз і знімаємо тісто з вогню;
- Далі по одному вбиваємо в тісто яйця, не перестаючи ретельно мішати;
- Тісто на вигляд має бути густим та блискучим;
- Перекладаємо його у кондитерський мішок з насадкою ( за бажанням), але можна обійтись і без цього, викладаючи тісто ложкою на вистелене пергаментним папером деко;
- Для одного профітролю не потрібно багато тіста, адже під час випікання він збільшиться в розмірах. Варто слідкувати за однаковою формою профітролів. Коли ви викладаєте тісто на пергамент порційно, профітролі прийматимуть саме ту форму, яку ви їм надаватимете;
- Закладаємо профітролі у попередньо розігріту до 200°С духовку і спочатку випікаємо їх при цій температурі протягом 7 хвилин. Далі зменшуємо температуру до 180°С і випікаємо їх ще протягом 15 хвилин;
- Щойно випечені гарячі профітролі зверху посипаємо тертим пармезаном;
- Поки готові профітролі охолоджуються, приготуємо начинку.
Начинка для профітролів:
- М’який авокадо чистимо, ріжемо і розминаємо виделкою чи подрібнюємо за допомогою блендеру до стану пюре;
- Вичавлюємо в пюре з авокадо сік половини лимону, солимо, перчимо, додаємо оливкову олію та ще раз ретельно перемішуємо;
- Начиняємо профітролі пюре з авокадо, попередньо створивши в них невеликі надрізи, через які виходить повітря;
- Викладаємо профітролі на блюдо, присипаємо зверху дрібно нарізаною зеленню, прикрашаємо помідорами чері.
15-17 профітролів
120 грн (приблизно)
365 Ккал/100 г
50 хв. (підготовка та випікання)
Особливості приготування
- Коли ви засипаєте борошно у воду з маслом, потрібно одразу інтенсивно вимішувати тісто ложкою, аби не було грудочок;
- Тісто заварюється біля трьох хвилин. Тому не потрібно одразу знімати його з вогню. Потримайте його на плиті біля трьох хвилин, помішуючи;
- Під час викладання тіста на деко варто пам’ятати про те, профітролі набудуть тієї самої форми, у якій ви викладаєте тісто. Можна зробити профітролі у формі горіха, також красиво виглядають і фігурні профітролі.