Depo.Кухня: Готуємо закуску з лаваша, червоної риби та крем-чізу
Коли мова заходить про лаваш, то уява одразу малює смачну гарячу шаурму. Насправді ж ідей щодо приготування страв з лавашем сотні і Depo.Кухня у цьому виписку ділиться однією з них
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
8 лютого 2021 14:00
Зараз страви з лавашем, здебільшого, готують ті, хто цінує свій час та зусилля. Чого не скажеш про часи, коли лаваш тільки-но почав з’являтись на столах народів Кавказу, Ірану та Афганістану. Тоді лаваш був не просто прісною випічкою, а особливим хлібом, з яким пов’язували історії та легенди.
За однією з них лаваш був спечений для порятунку вірменського царя Арама, який потрапив в полон до ассирійського царя Носора. Арама ув’язнили на 10 днів і залишили без їжі перед поєдинком. Та кмітливий цар попросив, аби йому привезли його захисний панцир. Гінці раз за разом передавали Араму панцирі, в яких ховали тонкий лаваш. Арам спеціально перебирав панцирами: говорив, що цей не підходить і треба інший. Все це, звісно, робилось заради отримання нових порцій лаваша. Так він підтримував свої сили і в день поєдинку переміг царя Носора і повернувся додому.
Не втратив лаваш своєї популярності і до наших днів. Найбільше його шанують у Вірменії, Іраку, Ізраїлі, Мексиці, Казахстані, Киргизії, Туреччині, та справжніх любителів лаваша можна знайти майже в усіх куточках світу.
По-перше, лаваш – це зручно. В тонкий хлібний листок можна загорнути все, що заманеться: овочі у комбінації з м’ясом, рибою, підійдуть гриби, сир, фарші. По друге, прісний лаваш ідеально підходить для тих, хто мінімізує в раціоні кількість борошняних виробів і не вживає дріжджовий хліб. Прісне тісто легко засвоюється організмом, тому лаваш дозволений у дієтичному харчуванні.
Коли мова заходить про лаваш, перша страва, яка спадає нам на думку – це шаурма. Але насправді ідей щодо приготування страв з лавашем сотні. Depo.Кухня пропонує приготувати вишукану та смачну холодну закуску: листки лаваша ми змащуємо особливою сирною намазкою, на яку викладаємо шматочки солоної червоної риби та оливки. Справжнє свято для гурмана!
Рецепт холодної закуски з лавашем та червоною рибою від Depo.Кухні
Підписуйтесь на YouTube-канал Depo.Кухні, аби бути завжди в курсі найсмачніших рецептів!
Інгредієнти:
- тонкий лаваш
2 шт.;
- Лосось слабосолений
130 г (можна брати іншу червону рибу);
- вершковий сир
150 г;
- в'ялені оливки
80 г;
- Сік лимону
1 ч.л.;
- Цедра лимону
за смаком
- Кріп
5-6 гілочок (можна менше)
- пір'я зеленої цибулі
за смаком
- Нарізаємо зелень (кріп та цибулю);
- Натираємо цедру лимону;
- Із в’ялених оливок попередньо потрібно вийняти кісточки. Дрібно нарізаємо їх;
- Змішуємо зелень, цедру, лимонний сік та нарізані оливки із кремчізом;
- Розгортаємо 1 листок лавашу та намазуємо його сирною масою (чітко розподіляємо масу так, аби вистачило на 2 листки лавашу;
- Тоненькими скибочками або пластинами нарізаємо слабосолену рибу та рівномірно викладаємо на сирну масу;
- Загортаємо лаваш з начинкою у рулет (як – дивись відео);
- Загортаємо лаваш у харчову плівку і відкладаємо у холодльник настоятись біля 30-40 хвилин;
- Нарізаємо лаваш на порції, викладаємо на презентаційні тарілки.
на 4 порції
180 гривень
267 Ккал/100 г
20 хв.(приготування)+час на вистоювання в холодильнику
Особливості приготування
- Рибу для рулету не нарізайте кубиками, аби не повипадала. Краще нарізайте рибу смужками;
- Оливки в рецепті можна замінити на в'ялені томати, водорості вакаме або маринований перець;
- Прикрасити нарізаний рулет перед подачею можна зернинами червоної ікри.