Depo.КУХНЯ: Готуємо жульєн у смачних корзиночках з тіста
Ароматний жульєн у корзиночках з тіста від Depo.КУХНІ перетворить ваш обід або вечерю на справжній сеанс дивовижної насолоди
- Кухня
- Наталія Литвинова
-
3 квітня 2020 17:00
Серед розмаїття гарячих закусок жульєну відводять особливе місце. Як правило, його готують з грибами, куркою, рибою, з морепродуктами. Слово жюльєн (фр. Julienne - липневий, літній) – прийшло до нас із французької кухні. Це особливий спосіб нарізання тоненькою соломкою овочів. Манера нарізати овочі скибочками довжиною 6-7 сантиметрів і товщиною 2 мм була вперше згадана в книзі французького шеф-кухаря Франсуа Массіало. У сучасному трактуванні термін "жюльєн" передбачає нарізку овочів у вигляді соломки, а томатів з цибулею кільцями.
Смак жульєну багато в чому залежить від класичного вершкового соусу бешамель, який готують з вершкового масла, молока, борошна та спецій. Завдяки спеціям і зелені можна експериментувати із соусом, тим самим відкриваючи для себе світ нових смаків. Також є рецепти соусу бешамель, в яких замість молока використовують вершки. Саме таким соусом ми і заправили жульєн на Depo.КУХНІ.
Родичем жульєну є французький кокот (гаряча грибна або м'ясна страва під молочним соусом). Французька назва "кокот" пов'язана саме з формою подачі цієї закуски. На довгу металеву ручку овальної форми для запікання раніше одягали паперову трубочку, кінець якої був прикрашений паперовою фігуркою, яка нагадувала хвіст. Звідси і назва "cocotte", тобто курка. Жульєн подають на стіл у "кокотницях" гарячим, куштують його невеликими ложечками.
Ми ж Depo.КУХНІ пропонуємо інший варіант жульєну – у їстівних корзиночках з ніжного пісочного тіста, а це також дуже смачно.
ВІДЕОРЕЦЕПТ ЖУЛЬЄНУ ВІД DEPO.КУХНІ
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для тіста знадобиться:
- Масло вершкове
100 г (холодне)
- пшеничне борошно
230 г
- Вершки
2 ст.л.
- Сіль
0,5 ч. ложки
- Масло вершкове
100 г (холодне)
- пшеничне борошно
230 г
- Вершки
2 ст.л.
- Сіль
0,5 ч. ложки
Для начинки знадобиться:
- Печериці
350 г
- Цибуля
150 г
- Вершки
180 мл (20% жирності)
- Борошно
2,5 ст.л.
- Сир твердий
130 г
- Олія
2 ст. л.
- Сіль
0,5 ч.л.
- Перець чорний
за смаком
- Зелень
(кріп або кінза)
ПРИГОТУВАННЯ:
Спершу готуємо начинку:
- Цибулю чистимо, дрібно нарізаємо. Печериці можна чистити а можна і ні – це за бажанням. Також дрібно їх нарізаємо;
- Обсмажуємо цибулю на олії до золотистого кольору. Додаємо печериці і смажимо до рум'яного кольору. Підсмажена суміш грибів і цибулі не повинна бути ні надто вологою, ні надто сухою (на це піде біля 10-12 хвилин);
- Солимо, перчимо гриби з цибулею і перекладаємо у ємність;
- На цій самій сковорідці на олії ледь підсмажуємо борошно;
- Додаємо вершки і доводимо до кипіння, помішуючи;
- У вершковий соус додаємо грибну суміш, зелень, все ретельно перемішуємо.
Відставляємо начинку і готуємо корзиночки:
- У миску з борошном додаємо нарізане кубиками холодне вершкове масло і лопаткою починаємо перемішувати;
- Додаємо у суміш вершки і сіль, перемішуємо ретельно, доки борошно не з'єднається з маслом та вершками. Потрібно борошно додавати поступово;
- Тісто кладемо у холодильник на 30 хвилин "відпочити";
- Коли півгодини промайнуть, витягаємо тісто, наповнюємо їм форми, формуючи кошики.
- Радимо не робити надто товсті корзинки, але і надто тонкими вони також не мають бути;
- Корзинки наповнюємо начинкою, притрушуємо сиром і запікаємо у духовці протягом 25-30 хвилин при температурі 180 °С.
Шукаєте прості та цікаві рецепти салатів? Завітайте на https://receptisalatov.com
Особливості приготування
- Якщо ви не маєте "кокотниць", ви легко можете замінити їх на невеликі форми для випікання;
- Як ми вже казали, смак жульєну багато в чому залежить від соусу. Саме завдяки соусу жульєн стає жульєном, а не просто стравою з грибів, сметани, сиру та курки. Тому, беручись за приготування, обов’язково потрібно приділити увагу і соусу;
- Ідеальна температура запікання жульєну в духовці – 180 °С;
- Жульєн – ніжна страва. Тому, якщо ви вагаєтесь, що краще додати, курку чи свинину, радимо зупинитись на курці, адже її смак більш ніжний;
- Найароматніший жульєн виходить із печерицями, або білими грибами. Також деякі кухарі використовують лисички – ці гриби також не менш ароматні та мають особливий смак;
- Додавати занадто багато грибів у жульєн також не варто, адже вони можуть перебити смак соусу бешамель.