Молода картопля: Калорійність, користь та найсмачніші страви
Молода картопля – надзвичайно смачний та корисний продукт, який має бути на столі кожного українця
- Кухня
-
28 квітня 2021 19:00

Depo.ua розкаже про користь цього овочу та порадить декілька рецептів смачних страв з неї. Про те, як посмажити картоплю, ми розповідали раніше.
Молода картопля: калорійність
Молодою вважається та картопля, яку збирають через два тижні після цвітіння і до того, як вона дозріє повністю. Головна ознака молодої картоплі – тонка, прозора і ніжна шкірка, яка легко очищується.
У 100 грамах молодої картоплі – 61 ккал. Щодо цінності, то у 100 грамах сирої молодої картоплі 12 грамів вуглеводів, 0.4 грами жирів та 2 грами білків. Попри невисоку калорійність потрібно пам'ятати про глікемічний індекс картоплі, який зростає, якщо її варити та смажити. Більш низьким є рівень у запеченої у духовці картоплі та саме у молодих бульб.
Молода картопля: користь та шкода
Молода картопля набагато корисніша за зрілу або стару. Вона містить чимало вітаміну С, який є запорукою гарного імунітету. Калій та вітаміни групи В сприяють зміцненню нервової системи та покращенню роботи серця. Клітковина потужно, проте ніжно очищує кишківник.
Також у молодій картоплі повно біофлавоноїдів. Окрім цього, вона багата на антиоксиданти, які запобігають появі новоутворень та подовжують молодість.
Молода картопля містить набагато менше вуглеводів, ніж стара картопля. Цей факт сподобається тим людям, які слідкують за своїм харчуванням та через якісь проблеми змушені рахувати кількість вуглеводів (діабет чи інсулінорезистентність). Спортсмени також можуть вживати цей овоч і не турбуватися через набір ваги. Також у молодій картоплі менше крохмалю.
Мінуси– молода картопля може містити чималу кількість нітратів, а її сезон – дуже короткий.
Протипоказання вживання молодої картоплі
- загострення захворювань шлунково-кишкового тракту;
- знижена кислотність шлункового соку;
- панкреатит;
- жовчнокам'яна хвороба;
- схильність до діареї;
- схильність до алергічних реакцій.
Як почистити молоду картоплю
Є декілька простих способів. Наприклад, промити картоплю під проточною водою за допомогою рукавичок для пілінгу чи відтираючи бруд та шкірку господарчими рукавичками. Також можна взяти нову губку для миття посуду і грубою стороною потерти молоду картоплю. Також полегшує процес очищення замочування картоплі у холодній воді на годину. Це допоможе і позбутися нітратів.
Молоду картоплю кладуть в окріп на хвилину, а згодом у холодну воду. Завдяки перепаду температури шкірка легко відходить.
Також картоплю можна замочити у воді, а потім потерти одну картоплину об іншу.
У пакет помістіть дві столові ложки солі і насипте туди картоплю. Щільно закрийте пакет і трусіть, доки шкірка не відійде.
Як смачно приготувати молоду картоплю: ТОП-3 рецепти
Картопля – це відмінний гарнір, основна страва та закуска. Головне – приготувати її правильно.
Молода картопля з кропом
Плюс цієї страви не тільки у смаку, а й у тому, що готується вона швидко і легко, адже не потребує очищення картоплі.
Складові:
- Молода картопля – 1 кілограм
- Масло солодковершкове 82% – 200 грамів
- Кріп – пучок
Приготування:
- Картоплю слід ретельно промити, а очищати від шкірки необов'язково.
- Якщо клубні середні чи невеликі – різати їх не потрібно.
- Кладемо картоплю у холодну воду і варимо після закипання підсоленої води 20-25 хвилин до готовності.
- Відкидаємо на друшляк, повертаємо у каструлю і додаємо масло та нарізаний мілко кріп.
- Закриваємо кришкою і добряче трясемо, аби усі складові змішалися.
Молода картопля в мультиварці
Ця страва має ніжний смак, адже готується довго і на високій температурі. Відмінно пасує до м'ясних страв та як самостійний гарнір.
Інгредієнти:
- молода картопля – 500 грамів
- сметана 20% жирності – 250 грамів
- вода – 150 мл
- масло солодковершкове 82% – 2 столові ложки
- спеції до смаку
- зелень для подачі
Приготування:
- Кладемо промиту та очищену картоплю на дно мультиварки.
- Робимо соус – ретельно змішуємо сметану, воду, вершкове масло і спеції.
- Заливаємо картоплю.
- Готуємо при режимі "тушкування" протягом 35-50 хвилин.
- Подавати, присипавши зеленню.
Смажена молода картопля з часником у духовці
Цей рецепт асоціюється із літом: запашні шашлики, салат зі свіжих овочів та полуниця на десерт. Що може бути кращим?
Інгредієнти:
- молода картопля – 1 кілограм
- часник – 3 зубчики
- кріп – 1 пучок
- розмарин – 3 гілочки
- олія для смаження без запаху – 100 мл
- спеції та сіль до смаку
Приготування:
- Очищуємо картоплю. Ретельно миємо і просушуємо рушником.
- Якщо вона вся маленька і однакова за розміром, різати не потрібно. Якщо велика – тоді ріжемо.
- На 50 мл олії на пательні швидко обсмажуємо картоплю з додаванням спецій та розмарину. Процес має тривати хвилин 10.
- Тепер перекладаємо картоплю у деко, на якому налита олія, додаємо мілко подрібнений часник, трохи солі. Перемішуємо картоплю з олією та часником і запікаємо при 180 градусах до готовності: приблизно 20 хвилин.
Подаємо із зеленню. Смачного!
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News