Користь і калорійність полуниці: ТОП-3 десерти з цією ягодою

Полуниця – це справжня королева ягід, відома своєю користю, невеликою калорійністю та потужними смаковими якостями 

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Користь і калорійність полуниці: ТОП-3 д…
Фото: Pixabay

Depo.ua пропонує ознайомитися з цікавими фактами про цю ягоду та спробувати приготувати деякі страви з полуницею. До речі, наразі триває сезон черемші, тому пропонуємо ознайомитися з користю цієї трави.

Користь і калорійність полуниці: скільки можна їсти

полуниця

Ознака літа – полуниця – стала з'являтися на прилавках все раніше і раніше. На початку весни ми можемо смакувати цю ягоду з грецьких земель, а трохи згодом її привозять з Іспанії, Туреччини та інших тепліших країв. Українську полуницю з теплиць починають продавати у травні, а вже з червня можна поласувати ґрунтовою ягодою. 

У 100 грамах полуниці – 32 ккал, з яких білків та жирів менш як 1 грам на 100 грамів, а вуглеводів усього – 5,68 грама. Більша частина складу – вода. 

Користь полуниці

Завдяки низькій калорійності полуницю можна вживати людям з ожирінням, із зайвою вагою і тим, хто веде здоровий спосіб життя.

Полуниця є потужним афродизіаком. Ягода збільшує сексуальний потяг як у жінок, так і у чоловіків. Саме тому часто асоціюємо цю ягоду з романтичним потягом та коханням. 

Полуниця містить такі вітаміни та корисні речовини: аскорбінова кислота, вітамін А, РР, вітаміни групи В1, В2, В6, Е, С, залізо, цинк, йод та саліцилова кислота. 

Полуниця має потужні антиоксидантні здатності завдяки своєму хімічному складу, тому ця ягода є профілактикою онкологічних захворювань.

Ця ягода прискорює метаболізм, зменшує рівень цукру та холестерину.

Має антибактеріальну та протизапальну дію.

Зміцнює імунітет. 

Скільки можна їсти полуниці

За словами дієтологів, рекомендована порція полуниці на день – 200-300 грамів. Гранична кількість ягоди, яку можна з'їсти за раз – 500 грамів. 

Протипоказання до вживання полуниці 

полуниця у мисці

Попри гарну репутацію полуниці, існують випадки, коли вживати цю ягоду не тільки не бажано, а й протипоказано. 

Полуниця може викликати потужні алергічні реакції. Особливо уважним потрібно бути вагітним, породіллям, що годують грудьми, та дітям. 

Не слід вживати полуницю при надмірному виділенні шлункового соку, при апендициті, гастриті, виразці, колітах та інших гострих захворюваннях ШКТ. 

Також слід звернути увагу на той факт, що полуниця є однією з ягід, які вбирають нітрати. Тому слід берегтися надмірного вмісту солей у ранній полуниці. Можна придбати нітратомер, купувати ягоду лише у перевірених продавців, які роблять аналіз полуниці чи у мережах відомих магазинів. Якщо змоги перевірити ягоду нема – замочіть її у чистій воді та якісно обріжте попку ягоди. 

ТОП-3 десерти з полуницею 

еклери з полуницею

Полуниця – це не тільки прикраса десертів, а й їх смачна складова. Полуниця додає ароматні нотки з кислинкою, які зроблять будь-який десерт довершеним та неповторним.

Полуничне морозиво

Полуничне морозиво

Домашнє морозиво, зроблене власноруч, завжди смакує краще, ніж покупне. В цьому легко переконатися, приготувавши десерт вдома.

Складові:

  • полуниця – 400 грамів
  • жирне молоко – 200 мл
  • жирні вершки (від 30% жирності) – 300 мл
  • жовтки яєчні – 4 штуки
  • цукор – 150 грамів
  • ванілін – 2 грами

Приготування:

  1. Розтерти жовтки з цукром до білого кольору.
  2. Молоко закип'ятити з додаванням ванілі. Влити тонкою цівкою до жовтків молоко. Гарно вимішати. 
  3. Поставити суміш на вогонь, довести до кипіння і варити 5-7 хвилин.
  4. Процідити суміш і охолодити при кімнатній температурі, згодом у холодильнику.
  5. Вершки збити до густого стану і змішати із сумішшю з холодильника.
  6. Покласти суміш у контейнер і поставити до холодильника.
  7. Збити блендером почищену полуницю. 
  8. Ввести полуницю до суміші з морозилки і збити блендером. 
  9. Кожні дві години ретельно перемішувати. Повторити рази три. 
  10. Залиште на добу морозиво у спокої у морозилці.

Малокалорійний десерт з полуницею

Малокалорійний десерт з полуницею

Іноді хочеться десерт, який не залишить слідів на талії та підійме настрій. Полуниця для таких цілей ідеальна. 

Інгредієнти:

  • йогурт грецький 10% жирності (густий) – 300 грамів
  • еритрол чи стевія – до смаку
  • полуниці та інші ягоди – 100 грамів
  • мюслі або горішки – жменя
  • м'ята – для прикраси

Приготування:

  1. Йогурт змішати з дрібно порізаною полуницею та замінником цукру.
  2. Взяти креманку і викласти десерт шарами: йогурт, мюслі, йогурт, мюслі або горіхи. 
  3. Прикрасити зверху м'ятою та цілими ягодами. 

Бісквітний рулет з полуницею

Меренговий рулет з полуницею

Здається, що такий десерт може приготувати лише кондитер-професіонал, проте усе набагато легше, ніж може здаватися. Варто лише спробувати і насолодитися неймовірним результатом. 

Складові:

Бісквіт:

  • Яйця – 4 штуки
  • Цукор – 120 грамів
  • Ванільний цукор – 15 грамів
  • Борошно пшеничне – 120 грамів
  • Крохмаль картопляний – 85 грамів
  • Розпушувач – 1 чайна ложка
  • Вода холодна – 4 столові ложки
  • дрібка солі 

Начинка:

  • Вершки жирні – 250 мл
  • Цукор – 100 грамів
  • Ванілін – 2 грами
  • Полуниця – 300 грамів 

Приготування:

  1. Приготуємо спочатку крем. Збиваємо вершки з цукром та ваніллю. Коли отримуємо густий крем, ставимо у холодильник.
  2. Полуницю очищаємо від плодоніжки та ріжемо тонкими скибками, які треба порізати ще раз по горизонталі.
  3. Вмикаємо духовку, застилаємо прямокутне деко пергаментом, який змащуємо вершковим маслом.
  4. Білки та жовтки відділяємо одні від одних.
  5. Збиваємо жовтки з водою, ванільним та звичайним цукром. Збивати треба протягом 7 хвилин.
  6. Білки збиваємо окремо до стійкої консистенції з дрібкою солі.
  7. До суміші з жовтками додаємо пшеничне борошно, картопляний крохмаль та розпушувач. 
  8. Згодом у цю суміш обережно вводимо білки, щоб тісто не осіло.
  9. Розподіляємо тісто на деко рівномірно. 
  10. Випікаємо 15-20 хв до повної готовності. Перевіряємо зубочисткою готовність рулета.
  11. Перекладіть тісто, коли воно охолоне, на дошку, яку слід застелити змоченим рушником і посипати п'ятьма ложками цукру.
  12. На поверхню бісквіту викладаємо вершки, зверху присипаємо полуницею.
  13. Починаємо загортати рулет за допомогою рушника.
  14. Можна прикрасити готовий виріб цукровою пудрою.
  15. Подавати охолодженим.

Смачного! 

Фото: Pixabay

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme