Консервація огірків на зиму: ТОП-5 рецептів
У багатьох сім’ях заготовлення овочів на зиму – незмінна традиція, адже закуски з помідорів, кабачків й огірків ідеально смакують з іншими стравами
- Кухня
-
29 червня 2021 19:00

Консервовані огірки взимку навіюють спогади про літо і допомагають урізноманітнити звичні рецепти салатів. Depo.ua розповість, як законсервувати огірки на зиму, щоб вони вийшли хрусткими. Тим, хто має намір зробити заготівлі на зиму не лише з огірків, пропонуємо рецепти консервованих помідорів.
Як правильно стерилізувати банки
Роблячи заготовлення на зиму, важливо правильно стерилізувати банки — від цього залежить не тільки цілісність, але і смак консервації.
-
Налийте в каструлю воду і доведіть до кипіння. Помістіть в воду гвинтові кришки й кип'ятіть протягом трьох хвилин.
-
Банки ретельно вимийте і помістіть в окрему місткість з окропом. На місткість встановіть спеціальне кільце для стерилізації та зверху по черзі ставте банки шийкою вниз і стерилізуйте протягом п'яти хвилин.
-
Банки помістіть в перевернутому вигляді на чистий рушник, щоб зійшла вода, і вони стали сухими.
Смачна консервація огірків: рецепти з покроковим приготуванням
Солоні огірки люблять не лише в Україні, а й в усьому світі. У Нью-Йорку навіть щороку 6 жовтня відзначають День маринованого огірка: тоді у місті влаштовують фестиваль їжі, де можна спробувати піцу, кекси з маринованими огірками й навіть морозиво зі смаком солоних огірків. У наших громадян все простіше, але не менш смачно – в українській кухні також є чимало рецептів закатування огірків.
Консервація огірків з кетчупом Чилі
На перший погляд, цей рецепт здається дивним: не спробувавши огірки з кетчупом, складно повірити, що це може бути смачно. Та готова страва свідчить про інше – огірки мають пікантний, дещо гострий з легкою кислинкою смак. Словом – одне задоволення.
Що знадобиться:
- огірки – 3-3,5 кг
- кетчуп Чилі – 1 уп.
- оцет 9% – 1 ст. л.
- цукор – 1 стакан
- сіль – 2 ст. л.
- вода – 1,5 л
- гострий перець, парасолька кропу, лавровий лист, духмяний перець, часник – до свого смаку
Кількість інгредієнтів розрахована на п'ять літрових банок, залежно від розміру огірків.
Покрокове приготування
-
Огірки помийте та зріжте з них плодоніжки.
-
Воду закип'ятіть, додайте до неї сіль, цукор, кетчуп та оцет – ретельно перемішайте. Маринад прокип'ятіть ще протягом п'яти хвилин.
-
Часник наріжте тонкими пластинами, а гострий перець – кільцями.
-
У стерилізовані банки покладіть часник, лавровий лист, духмяний перець та парасольку кропу, утрамбуйте огірки та залийте маринадом.
-
Банки з огірками та спеціями накрийте кришками й помість стерилізуватися у місткість з теплою водою. Після закипання води стерилізуйте банки з огірками ще протягом 10 хвилин.
-
Банки дістаньте з місткості з водою, закатайте кришками, переверніть та залиште у теплому місці до повного охолодження.
Консервовані огірки з порічками
Не менш цікавим є рецепт консервації огірків на зиму з червоними порічками. Ефектна баночка в зелено-червоній гамі приверне увагу, а хрусткі огірки стануть смачним доповненням до багатьох страв.
Що знадобиться:
- огірки – 500 г
- порічки червоні – 1 стакан
- цукор – 2 ст. л.
- сіль – 1 ст. л.
- оцет яблучний – 1 ст. л.
- часник – 2 зубчики
- лист лавровий – 2 шт.
- лист смородини – 3 шт.
- перець чорний горошок – 5 шт.
Кількість інгредієнтів розрахована на одну літрову банку, залежно від розміру огірків.
Покрокове приготування оігрків з порічками
-
Огірки замочуємо у чистій воді на чотири години.
-
На дно стерилізованої банки кладемо листя порічок та огірки, накриваємо їх лавровим листом, часником та перцем. Кладемо промиті порічки разом з листям, заливаємо окропом та залишаємо на 15 хвилин під кришкою.
-
Тим часом готуємо маринад з цукру, солі, перцю, літра води та оцту. Кип'ятимо його протягом п'яти-семи хвилин.
-
Зливаємо воду з огірків та заливаємо маринад. Закатуємо банку кришкою, перевертаємо та чекаємо до повного охолодження.
Мариноване асорті з огірків та помідорів
Смакують консервовані огірки у парі й з помідорами. Таке овочеве асорті економить час та сили під час закатування консервації, особливо, коли її готуєш багато.
Що знадобиться для асорті з огірків та помідорів:
- огірки – 350-400 г
- помідори – 250-300 г
- перець болгарський – 0,5-1 шт.
- кріп (парасолька) – 1 шт.
- перець чорний горошок -- 5 шт.
- перець духмяний – 5 шт.
- лист лавровий – 1-2 шт.
- часник – 5-6 зубчиків
Для маринаду на 1 літр води візьміть:
- сіль – 2 ст. л.
- цукор – 4 ст. л.
- оцет 9% – 6 ст. л.
Покрокове приготування
-
Огірки помийте та зріжте з них плодоніжки.
-
На дно кожної стерилізованої банки покладіть по п'ять-шість зубчиків часнику, 1-2 лаврових листки й по одній парасольці кропу, також додайте по п'ять горошин чорного і духмяного перцю.
-
Поставте огірки вертикально у банку в один шар. Покладіть в банку шматочки болгарського перцю і наповніть до верху помідорами.
-
В каструлі закип'ятіть воду й залийте овочі у банках на 10 хвилин. Далі злийте воду в каструлю і повторно доведіть до кипіння, після чого знову залийте нею овочі ще на 10 хвилин. Банки прикрийте кришками.
-
По завершенню часу знову злийте воду з банок і виміряйте її кількість. Додайте у воду сіль, цукор та оцет. Закип'ятіть маринад, залийте ним овочі у банках, закрутіть й переверніть на кришку. Дочекайтеся повного охолодження.
Розрахунок: на три банки по 900 г потрібно близько одного літра маринаду. Щоб виміряти більш точно, потрібно скласти овочі в банки й залити водою, а при зливі виміряти кількість води.
Консервація огірків з лимонною кислотою
Солодкі мариновані огірки доповнять зимовий стіл яскравим насиченим смаком. Рецепт таких заготівель дуже простий та й приготування не займає багато часу.
Що знадобиться:
- огірки – 1 кг
- вода – 1,5 л
- цукор – 5 ст. л.
- сіль – 2 ст. л.
- кислота лимонна – 2 ч. л.
- перець чорний горошок – 5 шт.
- часник – 4 зубчики
- кріп (парасолька) – 1 шт.
Покрокове приготування огірків
-
Помиті огірки складіть в банки з усіма інгредієнтами, залийте окропом і залиште до охолодження.
-
Злийте воду, додайте в банку лимонну кислоту, залийте гарячим маринадом і закатайте.
Мариновані огірки з кабачками
Якщо хочеться урізноманітнити звичний рецепт консервації огірків, спосіб приготування закруток з кабачками сподобається навіть найзатятішим кулінарним експериментаторам. По-перше, це смачно, а по-друге, рецепт багатьом до вподоби тому, що для заготовки можна використовувати великі м'ясисті огірки. До речі, для тих, хто хоче окремо закрити на зиму ще й кабачки, ми приготували прості у виконанні рецепти консервованих кабачків.
Що знадобиться:
- огірки – на трилітрову банку
- кабачки – на трилітрову банку
- сіль – 2 ст. л.
- цукор – 5 ст. л.
- лист лавровий – 2 шт. на банку
- оцет 9% – 100 г
- перець чорний горошок – 3 шт. на банку
Покрокове приготування маринованих огірків з кабачками
-
Нарізаємо овочі кружечками завтовшки 1-2 см, укладаємо їх в трилітрові банки по черзі шарами.
-
Готуємо маринад 8-10 хвилин. На одну трилітрову банку знадобиться понад літр маринаду.
-
Заливаємо овочі окропом, витримуємо 20 хв. Зливаємо воду і в кожну банку кладемо по два лаврових листи та по три горошини духмяного перцю.
-
Заливаємо овочі маринадом і закатуємо металевими кришками. Перевертаємо догори дриґом, накриваємо рушником і залишаємо на добу.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News