Смачно і швидко: Рецепти пісної випічки на кожен день

Люди, що дотримуються посту, знають, як іноді важко втриматися від здобних виробів. Але і пісні пироги можуть бути не менш смачними

Журналіст стрічки новин
Смачно і швидко: Рецепти пісної випічки…
Фото: Рixabay

Depo.ua зібрав найпростіші і швидкі рецепти пісної випічки. Раніше ми писали, як приготувати булгур і пиріжки з нього, які стануть чудовим доповненням до раціону в час харчових обмежень.

У чому особливість пісної випічки

У дні Великого посту не можна вживати продукти тваринного походження. В окремі дні потрібно утриматися від їжі, що була термічно оброблена. Зате немає обмежень на овочі, фрукти та каші. Однак, попри те, що піст — це час для очищення організму, неправильно організоване харчування може погіршити загальний стан і навіть загострити деякі захворювання.

І тим, хто відчуває голод і брак сил без хлібних виробів, але поки не придумав, чим їх замінити, допоможе пісна випічка (без яєць, масла і молочних продуктів).

Як приготувати пісні пироги і булочки: рецепти

Така випічка стане чудовим доповненням до щоденного меню.

Пісний пиріг "Морквяний"

Пиріг морквяний

Цей корисний і смачний пиріг сподобається усій родині. Кожен з'їдений шматочок навіює спогади з дитинства — коли терта морква, змішана із цукром, здавалася найкращими ласощами.

Інгредієнти:

  • морква, натерта на дрібній тертці, — 2 скл.;
  • цукор — ½ скл.;
  • борошно — ½ скл.;
  • олія — ½ скл.;
  • лимонний сік — 2 ч.л.;
  • сода — 1 ч.л.;
  • мед — 1 ст.л.

Спосіб приготування

  1.  Змішайте натерту моркву із цукром і розітріть, щоб утворився сік.

  2. Додайте лимонний сік, олію і перемішайте, поступово всипте борошно, змішане із содою.

  3. Тісто вимісіть і покладіть на деко, змащене олією. Поставте в духовку, нагріту до 220 градусів.

  4. Пиріг випікайте до появи золотистої скоринки. Коли трохи охолоне, змастіть рідким медом.

Пісний пиріг із капустою

Пиріг з капустою

Випічка з капустою – не менш смачна, ніж свіжі страви з неї. У наш рецепт ми також додали мариновані печериці, але можна обійтися і без них.

Інгредієнти:

  • дріжджі — 10 г;
  • борошно — 500 г;
  • капуста — 500 г;
  • цибуля ріпчаста (середня) — 1 шт.;
  • гриби мариновані — 200 г;
  • цукор — 1 ст.л.;
  • сіль - 1 ч.л.;
  • олія - 6 ст.л.;
  • вода - 300 мл.

Спосіб приготування

  1. Борошно просійте, а дріжджі з'єднайте з цукром і теплою водою. Замісіть тісто і додайте олію (3 ст.л.), знову перемішайте. Залиште на 30 хвилин в теплі.

  2. Обсмажте цибулю і капусту з грибами окремо. Приправте сіллю, дайте охолонути.

  3. Тісто розділіть на дві нерівні частини. Більшу частину розкачайте у формі кола і викладіть на неї начинку. Другою частиною тіста, також розкатаною у формі кола, накрийте начинку. Можна зробити на ній розрізи.

  4. Майбутній пиріг накрийте на 10 хвилин рушником, щоб піднявся.

  5. Деко змастіть олією, яка залишилася. Поставте пиріг у розігріту до 180 градусів духовку і випікайте протягом 30 хвилин.

Пісний тертий пиріг з варенням

Тертий пиріг на піст

Якщо хочеться чогось солодкого, а магазинна продукція набридла, пісний пиріг з варенням за нашим рецептом припаде до смаку навіть гурманам.

Інгредієнти:

  • борошно — 450 г;
  • олія — 100 г;
  • варення — 300 г;
  • цукор — 150 г;
  • ванільний цукор — 10 г;
  • розпушувач тіста — 2 ч.л.;
  • вода — 120 мл.

Спосіб приготування

  1. Просійте борошно і розпушувач, додайте олію і збийте.

  2. Цукор і ванільний цукор залийте теплою водою і перемішайте — цукор має розчинитися.

  3. Отриманий розчин додайте до суміші з борошна і замісіть тісто.

  4. Розділіть тісто на дві нерівні частини: меншу помістіть в морозильник на 30 хвилин, а велику розкачайте у формі кола і помістіть у холодильник на 30 хвилин.

  5. На більшу частину тіста викладіть варення, а меншу натріть на крупній тертці на начинку.

  6. Поставте пиріг у розігріту до 180 градусів духовку і випікайте протягом 25-30 хвилин.

Пісний пиріг з яблуками

Пиріг с яблуками

Випічка з яблуками — найкраще доповнення до чаю. Яблучним пісним пирогом можна і гостей потішити, і самому поласувати. І ніхто навіть не здогадається, що він без яєць, сметани і масла!

Інгредієнти:

  • борошно — 180 г;
  • олія — 80 мл;
  • сода — 1 ч. л.;
  • цукор — 120 г;
  • оцет яблучний — 1 ч. л.;
  • ванілін — 1 г;
  • яблука (середні) — 3 шт.;
  • кориця — 0,5 ч. л.;
  • горіхи волоські — 30 г.

Спосіб приготування

  1. Два яблука без шкірки натріть на крупній тертці і перемішайте з цукром (70 г).

  2. Додайте в суміш яблучний оцет, олію, борошно, ванілін, соду і корицю — перемішайте.

  3. Дно форми для випічки застеліть пергаментом і змастіть олією.

  4. Подрібніть волоські горіхи, змішайте з цукром, що залишився, і розподіліть по дну форми для пирога.

  5. Яблуко, що залишилось, наріжте шматочками і викладіть рівним шаром на горіхову суміш.

  6. Зверху викладіть тісто і розрівняйте його ложкою.

  7. Поставте пиріг у розігріту до 180 градусів духовку і випікайте протягом 25-30 хвилин.
  8. Коли пиріг буде готовий, його можна перевернути догори дном і подавати до столу.

Пісний пиріг із вишнями

Вишневий пиріг

Пісний пиріг із замороженими вишнями прикрасить навіть святковий стіл.

Інгредієнти:

  • вишні заморожені — 1 скл.;
  • борошно пшеничне — 4 скл.;
  • цукор — 1,5 - 2 скл.;
  • цукрова пудра — 2 ст. л.;
  • вода газована — 0,5 л;
  • крохмаль — 2 ст.л.;
  • олія — 100 мл;
  • ванілін — на смак;
  • розпушувач — 10 г;
  • сіль — дрібка.

Спосіб приготування

  1. Борошно і розпушувач просійте, додайте до них цукор, ванілін, сіль і перемішайте.

  2. Влийте в суміш олію і газовану воду.

  3. Форму для випічки вистеліть пергаментом, змастіть олією.

  4. Розморожені вишні для випічки присипте крохмалем.

  5. У форму налийте 1/2 тіста, викладіть вишні і розподіліть по них тісто.

  6. Поставте пиріг в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте протягом 30-40 хвилин.

Пісні булочки з родзинками

Булочки з ізюмом

Без яєць і масла цілком реально приготувати м'які і ароматні булочки. Головне — використовувати правильний рецепт

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 500 г;
  • цукор — 0,2 скл.;
  • олія — 3 ст.л.;
  • вода — 125 мл;
  • дріжджі сухі — 10 г;
  • ванілін — 5 г;
  • родзинки — 100 г.

Спосіб приготування

  1. У теплу воду додаємо дріжджі, 1 ст.л. цукру, перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин.

  2. Додаємо до дріжджів борошно і цукор, що залишився, вимішуючи тісто ложкою.

  3. У суміш вливаємо олію, додаємо родзинки і ванілін. Знову перемішуємо.

  4. Тісто ставимо в тепле місце на 1,5 години.

  5. Коли тісто підніметься, вимішуємо його і даємо постояти ще хвилин 30.

  6. Розігріваємо духовку до 200 градусів, а поки вона нагрівається, робимо булочки — вони можуть бути будь-якої форми.

  7. Булочки викладаємо на деко, застелене пергаментом. Їх можна змастити міцно завареним чаєм. Випікаємо протягом 10 хвилин.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme