Як правильно спекти паску: Секрети та лайфхаки
Світле Христове Воскресіння — одне з найбільших християнських свят. До нього в багатьох сім'ях готуються ґрунтовно: дотримуються посту, прибирають в домі, продумують святковий стіл. Одна з основних страв – це паска, у випіканні якої є багато лайфхаків і секретів
- Кухня
-
26 квітня 2021 19:30

Depo.ua поділиться досвідом, як правильно спекти паску і чому потрібно обов'язково дотримуватися традиції в приготуванні. В кінці статті ми підготували бонус — рецепт смачної шоколадної паски з начинкою і лайфхак, як швидко приготувати глазур. Раніше ми публікували рецепти сирної паски з різними добавками.
Як приготувати паску: секрети та правила
Випікання паски багато в чому відрізняється від приготування страв на кожен день. І справа зовсім не в рецептурі, а в особливій атмосфері, яка повинна панувати в ході роботи.
Коли готують паску
Здобу до дня Світлого Христового Воскресіння готують в середу або чистий четвер. Напередодні обов'язково прибирають в домі. Якщо в ці дні зробити паску не вийшло, можна зайнятися її приготуванням в суботу. Але ні в якому разі не в Страсну п'ятницю — найскорботніший день у році. Готувати пасхальну здобу потрібно обов'язково в чистому одязі й в спокійній атмосфері. Коли замішуються інгредієнти на тісто, не можна кричати та лаятися.
У тих, хто робить паску вперше, це може зайняти увесь день. Тому краще заздалегідь вирішити всі важливі справи, щоб був час на підготовку і не довелося відриватися.
Як обрати продукти
Перш ніж дізнатися, як спекти паску, потрібно грунтовно підійти до вибору інгредієнтів.
-
Дріжджі для великодньої здоби краще купувати живі, тоді тісто вийде м'яким і повітряним. Якщо хочете використовувати сухі дріжджі, обов'язково обирайте ті, на яких є позначка "активні".
-
Борошно повинно бути обов'язково просіяним — це зробить тісто більш повітряним. Також важливо купувати хлібопекарське борошно вищого сорту.
-
Яйця краще використовувати домашні. Для випічки в деяких рецептах беруть тільки жовтки, тоді тісто буде м'яким і яскравим.
-
Цукор потрібно використовувати колотий або рафінований, з найменшою кількістю домішок.
-
Молочні продукти для паски повинні бути свіжими й теплими. Їх не можна ставити до холодильника, а краще вночі потримати при кімнатній температурі.
-
Вершкове масло, як і молоко зі сметаною, потрібно брати свіже. Паска вийде більш повітряною, якщо додати масло високої жирності. Перед додаванням у тісто вершкове масло краще розтопити й дати вистоятися.
-
Для начинки в паску кладуть родзинки, цукати, цедру апельсина або лимона, горіхи, корицю, ваніль, шоколад або шоколадну пасту. Прянощі у тісто потрібно додавати помірно — вони не мають перебивати аромат здоби та її характерний смак.
Як обрати форму для пасок
Сьогодні можна знайти форми для паски будь-якого розміру і кольору — це як одноразові паперові, так і багаторазові металеві. Також попит мають силіконові форми. Металеві потрібно перед використанням змастити рослинною олією або вершковим маслом і вистелити пергаментним папером.
Підготовка до випікання пасок
Якщо всі інгредієнти й форми готові, пора дізнатися, як приготувати паску.
Приготування опари для паски
1. Як і в багатьох рецептах випічки, для початку потрібно приготувати опару. Для цього в глибокій місткості замішуються дріжджі, молоко і частина борошна (залежно від його кількості в рецепті), накриваються кухонним рушником і ставляться в тепло на 30-60 хвилин. За цей час, завдяки дріжджам, активізується процес бродіння, і тісто збільшується в об'ємі вдвічі.
2. Далі в опару додають решту інгредієнтів і вимішують тісто — робити це потрібно 10-15 хвилин. Після цього тісто знову накривають рушником і ставлять у тепло ще на годину. На цьому етапі тісто має збільшитися ще в кілька разів.
3. Тісто потрібно знову вимісити й заповнити ним форми. Важливо, щоб форми були заповнені лише на третину, адже тісто ще до випікання збільшиться в об'ємі. Ставимо форми з тістом знову в тепло і вичікуємо 30-40 хвилин.
4. Випікати паски потрібно в розігрітій духовці до 180 градусів протягом 40-60 хвилин. У цей час не можна відкривати духовку, оскільки тісто може "впасти". Перевірити готовність пасок можна дерев'яною паличкою або за допомогою зважування — готова паска буде легшою за сиру.
Лайфхак з приготування пасок
З роками у багатьох з'явилися свої секрети приготування пасок. Але більшість не проти дізнатися лайфхаки, які дозволять ще вдосконалити результат.
-
Якщо жовток у яєць не дуже яскравий, його можна підфарбувати шафраном.
-
Щоб тісто було повітряним, у нього додають чайну ложку алкоголю — ром або коньяк.
-
Зробити верх паски рівномірним допоможе дерев'яна шпажка — її потрібно увіткнути у тісто в центр перед випіканням.
-
Для приготування глазурі потрібно збивати яйця не з цукром, а з цукровою пудрою з додаванням лимонної кислоти.
-
Покривати глазур'ю можна тільки холодні паски, інакше вона може потріскатися.
-
Паски потрібно остуджувати, поклавши їх на бік та накривши рушником.
-
У першу добу після випікання паски потрібно зберігати під рушником, а після — помістити в холодильник.
Бонус! Як і анонсували, публікуємо рецепт смачної шоколадної випічки, а також розповідаємо, як зробити глазур для паски.
Шоколадна паска
Рецепт смачної шоколадної випічки сподобається тим, кому хочеться урізноманітнити пасхальне меню. Готувати її можна як у духовці, так і у мультиварці або хлібопічці: головне — дотримуватися пропорції й виставити потрібний режим.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне – 500 г
- яйця — 3 шт.
- цукор — 1,5 ст. л.
- дріжджі сухі — 10 г
- жовтки — 4 шт.
- сіль — 1 ч. л.
- паста шоколадна або шоколадно-горіхова — 4 ст. л.
- мед рідкий — 1,5 ст. л.
- молоко — 200 мл
- масло вершкове — 150 г
Рецепт шоколадної паски в духовці
-
Збийте в місткості яйця з сіллю, додайте молоко, жовтки, цукор, дріжджі, мед і вершкове масло — перемішайте.
-
Введіть до решти інгредієнтів просіяне борошно і вимісіть тісто до зникнення грудочок. Накрийте тісто рушником і помістіть у тепло на дві години.
-
Коли тісто підніметься, розділіть його на три частини — одна повинна бути маленькою, її потрібно змішати з шоколадною пастою (2 ст. л.).
-
Викладіть на дно форми для паски шматок тіста, в його центр помістіть частину, змішану з пастою, змастіть залишками шоколадної пасти й закрийте ще одним шматком тіста. Помістіть знову в тепло на півтори години.
-
Перед випіканням паску потрібно змастити сумішшю зі збитого яйця й 1 ст. л. води. Духовку розігрійте до 180 градусів та випікайте протягом 40 хвилин.
-
Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю. Також можна посипати шоколадом.
Глазур для паски
Білкова глазур для паски готується швидко і легко. Все, що потрібно — цукрова пудра (120 г), білок курячого яйця (1 шт.), лимонний сік (1 ч. л.), а також міксер.
Міксером збиваємо білок, додаємо до нього лимонний сік і поступово вводимо цукрову пудру. Продовжуємо збивати інгредієнти до тих пір, доки маса не стане блискучою, однорідною і густою.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News