Як правильно спекти паску: Секрети та лайфхаки

Світле Христове Воскресіння — одне з найбільших християнських свят. До нього в багатьох сім'ях готуються ґрунтовно: дотримуються посту, прибирають в домі, продумують святковий стіл. Одна з основних страв – це паска, у випіканні якої є багато лайфхаків і секретів

Дар'я Самборська
Заступник шеф-редактора відділу новин, журналіст відділу «Життя»
Як правильно спекти паску: Секрети та ла…
Фото: Рixabay

Depo.ua поділиться досвідом, як правильно спекти паску і чому потрібно обов'язково дотримуватися традиції в приготуванні. В кінці статті ми підготували бонус — рецепт смачної шоколадної паски з начинкою і лайфхак, як швидко приготувати глазур. Раніше ми публікували рецепти сирної паски з різними добавками.

Як приготувати паску: секрети та правила

Випікання паски багато в чому відрізняється від приготування страв на кожен день. І справа зовсім не в рецептурі, а в особливій атмосфері, яка повинна панувати в ході роботи.

Коли готують паску

Вимішування тіста для паски

Здобу до дня Світлого Христового Воскресіння готують в середу або чистий четвер. Напередодні обов'язково прибирають в домі. Якщо в ці дні зробити паску не вийшло, можна зайнятися її приготуванням в суботу. Але ні в якому разі не в Страсну п'ятницю — найскорботніший день у році. Готувати пасхальну здобу потрібно обов'язково в чистому одязі й в спокійній атмосфері. Коли замішуються інгредієнти на тісто, не можна кричати та лаятися.

У тих, хто робить паску вперше, це може зайняти увесь день. Тому краще заздалегідь вирішити всі важливі справи, щоб був час на підготовку і не довелося відриватися.

Як обрати продукти

Інгредієнти для паски

Перш ніж дізнатися, як спекти паску, потрібно грунтовно підійти до вибору інгредієнтів.

  • Дріжджі для великодньої здоби краще купувати живі, тоді тісто вийде м'яким і повітряним. Якщо хочете використовувати сухі дріжджі, обов'язково обирайте ті, на яких є позначка "активні".

  • Борошно повинно бути обов'язково просіяним — це зробить тісто більш повітряним. Також важливо купувати хлібопекарське борошно вищого сорту.

  • Яйця краще використовувати домашні. Для випічки в деяких рецептах беруть тільки жовтки, тоді тісто буде м'яким і яскравим.

  • Цукор потрібно використовувати колотий або рафінований, з найменшою кількістю домішок.

  • Молочні продукти для паски повинні бути свіжими й теплими. Їх не можна ставити до холодильника, а краще вночі потримати при кімнатній температурі.

  • Вершкове масло, як і молоко зі сметаною, потрібно брати свіже. Паска вийде більш повітряною, якщо додати масло високої жирності. Перед додаванням у тісто вершкове масло краще розтопити й дати вистоятися.

  • Для начинки в паску кладуть родзинки, цукати, цедру апельсина або лимона, горіхи, корицю, ваніль, шоколад або шоколадну пасту. Прянощі у тісто потрібно додавати помірно — вони не мають перебивати аромат здоби та її характерний смак.

Як обрати форму для пасок

Паска

Сьогодні можна знайти форми для паски будь-якого розміру і кольору — це як одноразові паперові, так і багаторазові металеві. Також попит мають силіконові форми. Металеві потрібно перед використанням змастити рослинною олією або вершковим маслом і вистелити пергаментним папером.

Підготовка до випікання пасок

Якщо всі інгредієнти й форми готові, пора дізнатися, як приготувати паску.

Приготування опари для паски

1. Як і в багатьох рецептах випічки, для початку потрібно приготувати опару. Для цього в глибокій місткості замішуються дріжджі, молоко і частина борошна (залежно від його кількості в рецепті), накриваються кухонним рушником і ставляться в тепло на 30-60 хвилин. За цей час, завдяки дріжджам, активізується процес бродіння, і тісто збільшується в об'ємі вдвічі.

Тісто для паски

2. Далі в опару додають решту інгредієнтів і вимішують тісто — робити це потрібно 10-15 хвилин. Після цього тісто знову накривають рушником і ставлять у тепло ще на годину. На цьому етапі тісто має збільшитися ще в кілька разів.

Тісто на паску

3. Тісто потрібно знову вимісити й заповнити ним форми. Важливо, щоб форми були заповнені лише на третину, адже тісто ще до випікання збільшиться в об'ємі. Ставимо форми з тістом знову в тепло і вичікуємо 30-40 хвилин.

Паска в бумажной форме

4. Випікати паски потрібно в розігрітій духовці до 180 градусів протягом 40-60 хвилин. У цей час не можна відкривати духовку, оскільки тісто може "впасти". Перевірити готовність пасок можна дерев'яною паличкою або за допомогою зважування — готова паска буде легшою за сиру.

Лайфхак з приготування пасок

З роками у багатьох з'явилися свої секрети приготування пасок. Але більшість не проти дізнатися лайфхаки, які дозволять ще вдосконалити результат.

Паска з ізюмом

  • Якщо жовток у яєць не дуже яскравий, його можна підфарбувати шафраном.

  • Щоб тісто було повітряним, у нього додають чайну ложку алкоголю — ром або коньяк.

  • Зробити верх паски рівномірним допоможе дерев'яна шпажка — її потрібно увіткнути у тісто в центр перед випіканням.

  • Для приготування глазурі потрібно збивати яйця не з цукром, а з цукровою пудрою з додаванням лимонної кислоти.

  • Покривати глазур'ю можна тільки холодні паски, інакше вона може потріскатися.

  • Паски потрібно остуджувати, поклавши їх на бік та накривши рушником.

  • У першу добу після випікання паски потрібно зберігати під рушником, а після — помістити в холодильник.

Бонус! Як і анонсували, публікуємо рецепт смачної шоколадної випічки, а також розповідаємо, як зробити глазур для паски.

Шоколадна паска

Паска з шоколадом

Рецепт смачної шоколадної випічки сподобається тим, кому хочеться урізноманітнити пасхальне меню. Готувати її можна як у духовці, так і у мультиварці або хлібопічці: головне — дотримуватися пропорції й виставити потрібний режим.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 500 г
  • яйця — 3 шт.
  • цукор — 1,5 ст. л.
  • дріжджі сухі — 10 г
  • жовтки — 4 шт.
  • сіль — 1 ч. л.
  • паста шоколадна або шоколадно-горіхова — 4 ст. л.
  • мед рідкий — 1,5 ст. л.
  • молоко — 200 мл
  • масло вершкове — 150 г

Рецепт шоколадної паски в духовці

  1. Збийте в місткості яйця з сіллю, додайте молоко, жовтки, цукор, дріжджі, мед і вершкове масло — перемішайте.

  2. Введіть до решти інгредієнтів просіяне борошно і вимісіть тісто до зникнення грудочок. Накрийте тісто рушником і помістіть у тепло на дві години.

  3. Коли тісто підніметься, розділіть його на три частини — одна повинна бути маленькою, її потрібно змішати з шоколадною пастою (2 ст. л.).

  4. Викладіть на дно форми для паски шматок тіста, в його центр помістіть частину, змішану з пастою, змастіть залишками шоколадної пасти й закрийте ще одним шматком тіста. Помістіть знову в тепло на півтори години.

  5. Перед випіканням паску потрібно змастити сумішшю зі збитого яйця й 1 ст. л. води. Духовку розігрійте до 180 градусів та випікайте протягом 40 хвилин.

  6. Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю. Також можна посипати шоколадом.

Глазур для паски

глазур

Білкова глазур для паски готується швидко і легко. Все, що потрібно — цукрова пудра (120 г), білок курячого яйця (1 шт.), лимонний сік (1 ч. л.), а також міксер.

Міксером збиваємо білок, додаємо до нього лимонний сік і поступово вводимо цукрову пудру. Продовжуємо збивати інгредієнти до тих пір, доки маса не стане блискучою, однорідною і густою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme