Як правильно варити гречку і в чому її користь: Прості і швидкі рецепти
Гречка — одна з найпопулярніших круп'яних культур в світі. Каша з неї є не тільки лікувально-дієтичним харчовим продуктом, але і відмінним гарніром на кожен день
- Кухня
-
5 травня 2021 17:00

Depo.ua розповість, чому потрібно їсти гречку, щоб залишатися здоровим, а також які смачні страви з гречкою можна приготувати, не витративши багато часу. Раніше ми розповідали про те, чому потрібно їсти кукурудзяну кашу і в чому її користь для організму.
У чому користь гречки
Гречана крупа є одним з лідерів за вмістом рослинного білка, який добре засвоюється організмом. Крім цього, в гречці понад 50 корисних речовин. Це і залізо, яке підвищує гемоглобін, і магній, що позитивно впливає на роботу серця, і калій, який зміцнює стінки судин. Також в гречці велика кількість вітамінів групи В (В1, В2), міді й фолієвої кислоти. Крупа багата на амінокислоти триптофан і лізин, які беруть участь в синтезі власних білків в організмі.
Конкретизуючи, варто наголосити, що щоденний прийом гречки допомагає:
-
поліпшити стан шкіри й волосся;
-
вивести з організму токсини;
-
поліпшити роботу травної системи;
-
запобігти розвитку анемії;
-
поліпшити роботу мозку;
-
знизити рівень шкідливого холестерину.
Калорійність гречки в сирому виді становить 310 Ккал на 100 г, що робить її незамінним харчовим продуктом для спортсменів. Великий період засвоєння забезпечує тривале відчуття ситості, що корисно для тих, хто бореться із зайвою вагою.
Попри те, що більшість людей вживають саме ядрицю, найкориснішою вважається зелена гречка. Зерна такої крупи не піддаються обробці й зберігають всі корисні речовини. Зелену гречку найкраще використовувати для пророщування, оскільки її паростки покращують стан організму, очищають його і зміцнюють імунітет.
З чим поєднується і як правильно варити гречку
Гречана крупа поєднується практично з усіма продуктами — м'ясом, овочами, зеленню, молоком, медом. З неї варять кашу, роблять запіканки, котлети, млинці, печуть хліб. У приготуванні вона є однією з найпростіших. Але перш ніж приступити до варіння гречки, важливо підготувати крупу, щоб не наштовхнутися на "сюрпризи" під час трапези.
-
Крупу перед тим, як залити водою і поставити на вогонь, потрібно перебрати. Робити це потрібно обов'язково, оскільки в ній часто (особливо, якщо продукт продавався на вагу) трапляються чорні зернята і сміття.
-
Далі гречку потрібно промити — робити це потрібно до тих пір, поки вода не буде прозорою і не перестане спливати лушпиння.
-
Іноді крупу перед варінням прожарюють 3-5 хвилин на пательні – так краще розкривається її смак і аромат. Для цього вона повинна бути добре просушеною.
-
Для того, щоб гречка швидше зварилася, її можна замочити в холодній воді. Води потрібно додавати удвічі більше, ніж крупи.
-
Перед варінням, якщо гречку замочували, в місткість потрібно додати ще трохи води. Якщо використовується просто промита крупа, то розрахунок води на кількість крупи повинен бути 2:1. Готується каша на повільному вогні під закритою кришкою близько 20-25 хвилин, залежно від кількості крупи. Її потрібно постійно помішувати й стежити, щоб до повного приготування в місткості залишалася вода, оскільки під час варіння вода швидко випаровується, і гречка може пригоріти.
-
Після того як гречка буде готова, до неї потрібно додати сіль і вершкове масло (за бажанням).
Як варити гречку в мультиварці
В мультиварці гречана крупа готується ще простіше. Для цього потрібно за вже знайомою технологією промити й, за бажанням, замочити крупу, помістити її в чашу мультиварки та додати води. Далі необхідно встановити режим "Гречка", "Крупа", "Каша" (залежно від типу мультиварки) або "Тушкування" (якщо в рецепті є м'ясо), закрити кришку і варити до появи звукового сигналу.
Як готувати гречку, щоб було смачно: рецепти на кожен день
Способів, як зварити гречку, є багато, і кожен рецепт по-своєму смачний і корисний. Оскільки кашу гречану можна їсти в будь-який час доби, то представлені нижче рецепти підійдуть для приготування сніданку, обіду або вечері.
Гречка з куркою в духовці
Гречана крупа і курка — основні продукти в раціоні людей, які стежать за фігурою. У поєднанні вони дозволяють залишатися ситим довгий час і обмежити перекушування.
Інгредієнти:
- гречка — 200 г
- курка (будь-які частини) — 700 г
- вода — 1 л
- масло вершкове — 40 мл
- олія рослинна — 60 мл
- цибуля — 2 шт.
- сіль, перець, спеції — на смак
Приготування
-
Цибулю потрібно очистити й дрібно нарізати, обсмажити на рослинній олії на пательні до появи золотистого кольору.
-
Гречку перебираємо і промиваємо, поміщаємо разом з цибулею в форму для запікання. Наверх викладаємо м'ясо.
-
Нарізаємо невеликими шматочками вершкове масло і викладаємо між куркою і гречкою.
-
Вливаємо в форму з гречкою і м'ясом гарячу підсолену воду (вона повинна покрити крупу) і поміщаємо в духовку. Готуємо страву протягом години при температурі 180 градусів.
Гречка з м'ясом в мультиварці
Не менш смачною виходить гречка з куркою, свининою чи телятиною в мультиварці. Тривалість приготування залежить від того, який вид м'яса використовується, оскільки курка буде варитися найменше, а ось на свинину або телятину потрібно більше часу.
Інгредієнти:
- гречка — 200 г
- вода — 300 мл
- м'ясо (свиняча вирізка) — 200 г
- морква — 1 шт.
- цибуля — 1 шт.
- олія рослинна — 2 ст.л.
Приготування
-
Нарізаємо м'ясо невеликими шматочками й готуємо в мультиварці з додаванням рослинної олії на режимі "Смаження" 3-5 хвилин. Додаємо цибулю і моркву і готуємо ще 3 хвилини.
-
До решти продуктів додаємо промиту гречку, заливаємо водою, солимо і ставимо програму "Тушкування". Готуємо 40 хвилин.
Гречка з грибами
Також смачною дієтичною стравою вважається гречка з грибами. Готувати її легко, як на плиті, так і в мультиварці.
Інгредієнти:
- гречка — 200 г
- гриби (шампіньйони) — 200 г
- вода — 300 мл
- цибуля — 1 шт.
Приготування
-
Очищену гречку залийте водою, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть протягом 10 хвилин на повільному вогні.
-
Цибулю наріжте і відправте на пательню, коли вона стане золотистого кольору — додайте шампіньйони й обсмажте 5 хвилин.
-
До грибів і цибулі додайте гречку, обсмажте ще 3-5 хвилин.
Гречка з кефіром
Така страва не тільки допомагає очистити організм від токсинів, але і знизити вагу. Принадність рецепта в тому, що не потрібно морочитися, як варити гречку, адже все набагато простіше.
Інгредієнти:
- гречка — 70 г
- кефір — 200 мл
Приготування
-
Щоб поснідати смачною гречкою, її потрібно підготувати з вечора. Для цього промийте крупу в холодній воді й обдайте окропом.
-
Коли вода стече, покладіть гречку в місткість і залийте 200 мл кефіру. Залиште на ніч в холодильнику. Вранці таку гречку можна зробити повноцінним сніданком, додавши в неї сухофрукти.
Гречка з молоком
Такий спосіб приготування гречки став до вподоби ще багатьом з дитинства: крупа, вбираючи в себе молоко, стає дуже приємною на смак. В рецепт нерідко додають цукор або мед.
Інгредієнти:
- гречка — 200 г
- молоко — 500 мл
- вода — 300 мл
- вершкове масло — 20 г
Приготування
-
У невелику місткість з товстим дном налийте воду і доведіть до кипіння. Засипте очищену крупу і на мінімальному вогні під закритою кришкою дочекайтеся, поки рідина повністю випарується.
-
Додайте до гречки молоко і варіть, помішуючи, протягом 10 хвилин. Потім зніміть кашу з вогню, додайте вершкове масло і залиште під закритою кришкою ще 15 хвилин, щоб вона настоялася.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News