Як варити кукурудзяну кашу і в чому її користь: Прості та швидкі рецепти

Кукурудзяна каша — ситний і корисний гарнір. Головне — знати, як правильно її приготувати

Дар'я Самборська
Заступник шеф-редактора відділу новин, журналіст відділу «Життя»
Як варити кукурудзяну кашу і в чому її к…
Фото: Рixabay

Depo.ua розібрався, чому в багатьох країнах так цінують кукурудзяну кашу, в чому її користь, а також як готувати, щоб було смачно. Раніше ми розповідали про те, чому потрібно їсти булгур і в чому його користь для організму.

Кукурудзяна каша: користь крупи

Кукурудзяна крупа багата клітковиною, вітамінами групи В, мікроелементами, серед яких — цинк, мідь, магній, калій, фосфор, залізо та кальцій. У її складі міститься 79,9 г вуглеводів (на 100 г), 6,73 г білків і всього 1,48 г жирів. У 100 грамах групи — 368 кКал. Особливість каші в тому, що вона не містить глютену, який багатьом протипоказаний.

Сама каша є дуже ситним продуктом. Її рекомендують вживати спортсменам, які хочуть набрати м'язову масу. Також каша з кукурудзяної муки очищає кишківник, допомагає позбутися закрепів, виводить з організму шкідливі речовини. До того ж її корисно вживати для профілактики серцево-судинних захворювань, адже цій страві властиво зміцнювати стінки судин і запобігати утворенню холестеринових бляшок.

Чималу роль кукурудзяна каша відіграє в зміцненні волосся та нігтів і має позитивний вплив на жіноче здоров'я, особливо в період вагітності. У складі крупи міститься фолієва кислота, яка бере участь у формуванні нервової трубки плоду і нормального розвитку плаценти. Оскільки кукурудзяна крупа є гіпоалергенною, її можна вводити у прикорм піврічним дітям.

З чим поєднується кукурудзяна каша

фото кукурудзяної каші

Каша з кукурудзяної крупи популярна у багатьох країнах. Цікаво, що в Румунії та Молдові її називають мамалигою, а в Італії — полентою. Якщо ми звикли, що ця страва вариться з жовтої кукурудзяної крупи, то у Грузії використовують білу.

Крупа може бути як дрібного, так і грубого помелу, що впливає на швидкість її приготування. Поєднується вона з овочами, грибами, м'ясом і рибою. Незвичайний смак отримує кукурудзяна каша, якщо додати до неї сир, гострий або солодкий перець та пряні трави — базилік, чебрець, орегано. Багато хто надає перевагу приготуванню солодких страв з цієї крупи. Кукурудзяна каша, рецепт якої містить молоко, мед, фрукти або цукати — улюблені ласощі тих, хто обмежує себе в солодощах.

Як варити кукурудзяну кашу

Перед тим, як зварити кукурудзяну кашу, крупу варто промити до моменту, поки вода не стане прозорою.

Кількість рідини, в якій буде варитися каша, залежить від бажаної консистенції страви. Стандартний розрахунок — 4 склянки води на 1 склянку крупи. Під час варіння крупа добре вбирає рідину, тому можна в процесі також додавати воду.

По закінченню варіння можна дати постояти страві під кришкою, аби каша загусла. Смак кукурудзяної каші буде більш насиченим, якщо після приготування у неї додати вершкового масла.

Як приготувати кукурудзяну кашу: рецепти на кожен день

Попри те, що кукурудзяна каша — прекрасний гарнір, у поєднанні з іншими продуктами її смак розкривається по-новому. Приготуйте крупу за нашими рецептами, і корисний сніданок, обід чи вечерю вам забезпечено.

Кукурудзяна каша з помідорами й цибулею

Кукурудзяна каша — рецепт з помідорами

До складу цієї страви входять найпростіші інгредієнти, але виходить смачно.

Інгредієнти (на 5 порцій):

  • крупа кукурудзяна — 300 г
  • помідори консервовані — 3 шт.
  • цибуля ріпчаста (середня) — 2 шт.
  • сіль - на смак

Спосіб приготування

  1. Крупу промиваємо і ставимо на вогонь. Кукурудзяна каша на воді повинна варитися під кришкою протягом 15-20 хвилин. Крупу варто весь час помішувати.

  2. Нарізаємо дрібно цибулю і підсмажуємо її до появи золотавого кольору. Додаємо до неї порізані консервовані помідори й тушкуємо на пательні ще протягом 5-7 хвилин.

  3. Отриману в процесі смаження і тушкування рідину додаємо до каші, ретельно перемішуємо і даємо проваритися ще протягом трьох хвилин.

Кукурудзяна каша на молоці в мультиварці

Кукурудзяна каша з молоком

Солодка молочна каша — привіт з дитинства і хороший варіант для сніданку.

Інгредієнти (на 1 порцію):

  • крупа кукурудзяна — 25 г
  • молоко — 150 мл
  • вода — 150 мл
  • цукор (або мед) — 10 г
  • сіль - на смак

Спосіб приготування

  1. Змішуємо в чаші мультиварки воду з молоком, додаємо сіль, цукор і промиту крупу.

  2. Вмикаємо мультиварку на режим "Каша" і варимо протягом години.

  3. Після приготування варто дати каші "дійти" на підігріві ще 20 хвилин.

Кукурудзяна каша з курагою та родзинками

Кукурудзяна каша з родзинками

Додавання сухофруктів — ще один спосіб урізноманітнити страву. Якщо каша здається прісною, можна підсолодити її медом.

Інгредієнти (на 3 порції):

  • крупа кукурудзяна — 150 г
  • молоко — 2 склянки
  • вода — 1 склянка
  • масло вершкове — 1 ч. л.
  • курага — 60 г
  • родзинки — 40 г
  • сіль – на смак

Спосіб приготування

  1. Змішуємо в чаші мультиварки воду з молоком, додаємо промиту крупу, сухофрукти, сіль і вершкове масло.

  2. Включаємо мультиварку на режим "Каша" і варимо протягом години.

  3. Після приготування потрібно дати каші "дійти" на підігріві ще 20 хвилин.

Кукурудзяна каша з гарбузом і яблуками

крупа кукурудзяна

Каша з кукурудзяної крупи з додаванням яблучно-гарбузового пюре готується легко і надає наснаги на весь день.

Інгредієнти (на 3 порції):

  • крупа кукурудзяна — 150 г
  • вода — 1,5 л
  • яблуко — 1 шт.
  • гарбуз — 300 г
  • масло вершкове — 2 ч. л.
  • цукор (або мед) — 1 ст. л.

Спосіб приготування

  1. Крупу промиваємо, змішуємо з водою і цукром і доводимо до кипіння. Перемішуємо і варимо на слабкому вогні близько 15 хвилин — до повної готовності.

  2. Очищені від шкірки й насіння яблука нарізаємо невеликими кубиками. Те ж саме робимо з м'якоттю гарбуза.

  3. Викладаємо овочі в місткість, заливаємо невеликою кількістю води й варимо на слабкому вогні під кришкою, щоб інгредієнти стали м'якими. Розминаємо яблуко і гарбуз в пюре.

  4. У готову кашу додаємо яблучно-гарбузове пюре, заправляємо вершковим маслом і накриваємо кришкою ще на 5-10 хвилин.

Кукурудзяна каша в мікрохвильовці

Кукурудзяна каша в мікрохвильовці

Кукурудзяну крупу можна варити не тільки на вогні або в мультиварці, але й в мікрохвильовці. На смак страва виходить не гірше, а приготування займає небагато часу.

Інгредієнти (на 3 порції):

  • крупа кукурудзяна — 90 г
  • вода — 450 мл
  • цукор (або мед) — 10 г
  • масло вершкове — 50 г

Спосіб приготування

  1. У посудині для мікрохвильової печі змішайте промиту крупу, цукор і воду (350 г). Перемішайте, щоб розчинився цукор.

  2. Готувати кашу потрібно при потужності 800 Вт протягом трьох хвилин. Перемішайте кашу і знову поставте в мікрохвильовку на дві хвилини. Після цього знову перемішайте.

  3. Останній етап готування каші триває сім хвилин. Варити потрібно під кришкою при потужності 600 Вт.

  4. Коли каша буде готова, додайте вершкове масло.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme