Як варити кукурудзяну кашу і в чому її користь: Прості та швидкі рецепти
Кукурудзяна каша — ситний і корисний гарнір. Головне — знати, як правильно її приготувати
- Кухня
-
25 квітня 2021 17:00

Depo.ua розібрався, чому в багатьох країнах так цінують кукурудзяну кашу, в чому її користь, а також як готувати, щоб було смачно. Раніше ми розповідали про те, чому потрібно їсти булгур і в чому його користь для організму.
Кукурудзяна каша: користь крупи
Кукурудзяна крупа багата клітковиною, вітамінами групи В, мікроелементами, серед яких — цинк, мідь, магній, калій, фосфор, залізо та кальцій. У її складі міститься 79,9 г вуглеводів (на 100 г), 6,73 г білків і всього 1,48 г жирів. У 100 грамах групи — 368 кКал. Особливість каші в тому, що вона не містить глютену, який багатьом протипоказаний.
Сама каша є дуже ситним продуктом. Її рекомендують вживати спортсменам, які хочуть набрати м'язову масу. Також каша з кукурудзяної муки очищає кишківник, допомагає позбутися закрепів, виводить з організму шкідливі речовини. До того ж її корисно вживати для профілактики серцево-судинних захворювань, адже цій страві властиво зміцнювати стінки судин і запобігати утворенню холестеринових бляшок.
Чималу роль кукурудзяна каша відіграє в зміцненні волосся та нігтів і має позитивний вплив на жіноче здоров'я, особливо в період вагітності. У складі крупи міститься фолієва кислота, яка бере участь у формуванні нервової трубки плоду і нормального розвитку плаценти. Оскільки кукурудзяна крупа є гіпоалергенною, її можна вводити у прикорм піврічним дітям.
З чим поєднується кукурудзяна каша
Каша з кукурудзяної крупи популярна у багатьох країнах. Цікаво, що в Румунії та Молдові її називають мамалигою, а в Італії — полентою. Якщо ми звикли, що ця страва вариться з жовтої кукурудзяної крупи, то у Грузії використовують білу.
Крупа може бути як дрібного, так і грубого помелу, що впливає на швидкість її приготування. Поєднується вона з овочами, грибами, м'ясом і рибою. Незвичайний смак отримує кукурудзяна каша, якщо додати до неї сир, гострий або солодкий перець та пряні трави — базилік, чебрець, орегано. Багато хто надає перевагу приготуванню солодких страв з цієї крупи. Кукурудзяна каша, рецепт якої містить молоко, мед, фрукти або цукати — улюблені ласощі тих, хто обмежує себе в солодощах.
Як варити кукурудзяну кашу
Перед тим, як зварити кукурудзяну кашу, крупу варто промити до моменту, поки вода не стане прозорою.
Кількість рідини, в якій буде варитися каша, залежить від бажаної консистенції страви. Стандартний розрахунок — 4 склянки води на 1 склянку крупи. Під час варіння крупа добре вбирає рідину, тому можна в процесі також додавати воду.
По закінченню варіння можна дати постояти страві під кришкою, аби каша загусла. Смак кукурудзяної каші буде більш насиченим, якщо після приготування у неї додати вершкового масла.
Як приготувати кукурудзяну кашу: рецепти на кожен день
Попри те, що кукурудзяна каша — прекрасний гарнір, у поєднанні з іншими продуктами її смак розкривається по-новому. Приготуйте крупу за нашими рецептами, і корисний сніданок, обід чи вечерю вам забезпечено.
Кукурудзяна каша з помідорами й цибулею
До складу цієї страви входять найпростіші інгредієнти, але виходить смачно.
Інгредієнти (на 5 порцій):
- крупа кукурудзяна — 300 г
- помідори консервовані — 3 шт.
- цибуля ріпчаста (середня) — 2 шт.
- сіль - на смак
Спосіб приготування
-
Крупу промиваємо і ставимо на вогонь. Кукурудзяна каша на воді повинна варитися під кришкою протягом 15-20 хвилин. Крупу варто весь час помішувати.
-
Нарізаємо дрібно цибулю і підсмажуємо її до появи золотавого кольору. Додаємо до неї порізані консервовані помідори й тушкуємо на пательні ще протягом 5-7 хвилин.
-
Отриману в процесі смаження і тушкування рідину додаємо до каші, ретельно перемішуємо і даємо проваритися ще протягом трьох хвилин.
Кукурудзяна каша на молоці в мультиварці
Солодка молочна каша — привіт з дитинства і хороший варіант для сніданку.
Інгредієнти (на 1 порцію):
- крупа кукурудзяна — 25 г
- молоко — 150 мл
- вода — 150 мл
- цукор (або мед) — 10 г
- сіль - на смак
Спосіб приготування
-
Змішуємо в чаші мультиварки воду з молоком, додаємо сіль, цукор і промиту крупу.
-
Вмикаємо мультиварку на режим "Каша" і варимо протягом години.
-
Після приготування варто дати каші "дійти" на підігріві ще 20 хвилин.
Кукурудзяна каша з курагою та родзинками
Додавання сухофруктів — ще один спосіб урізноманітнити страву. Якщо каша здається прісною, можна підсолодити її медом.
Інгредієнти (на 3 порції):
- крупа кукурудзяна — 150 г
- молоко — 2 склянки
- вода — 1 склянка
- масло вершкове — 1 ч. л.
- курага — 60 г
- родзинки — 40 г
- сіль – на смак
Спосіб приготування
-
Змішуємо в чаші мультиварки воду з молоком, додаємо промиту крупу, сухофрукти, сіль і вершкове масло.
-
Включаємо мультиварку на режим "Каша" і варимо протягом години.
-
Після приготування потрібно дати каші "дійти" на підігріві ще 20 хвилин.
Кукурудзяна каша з гарбузом і яблуками
Каша з кукурудзяної крупи з додаванням яблучно-гарбузового пюре готується легко і надає наснаги на весь день.
Інгредієнти (на 3 порції):
- крупа кукурудзяна — 150 г
- вода — 1,5 л
- яблуко — 1 шт.
- гарбуз — 300 г
- масло вершкове — 2 ч. л.
- цукор (або мед) — 1 ст. л.
Спосіб приготування
-
Крупу промиваємо, змішуємо з водою і цукром і доводимо до кипіння. Перемішуємо і варимо на слабкому вогні близько 15 хвилин — до повної готовності.
-
Очищені від шкірки й насіння яблука нарізаємо невеликими кубиками. Те ж саме робимо з м'якоттю гарбуза.
-
Викладаємо овочі в місткість, заливаємо невеликою кількістю води й варимо на слабкому вогні під кришкою, щоб інгредієнти стали м'якими. Розминаємо яблуко і гарбуз в пюре.
-
У готову кашу додаємо яблучно-гарбузове пюре, заправляємо вершковим маслом і накриваємо кришкою ще на 5-10 хвилин.
Кукурудзяна каша в мікрохвильовці
Кукурудзяну крупу можна варити не тільки на вогні або в мультиварці, але й в мікрохвильовці. На смак страва виходить не гірше, а приготування займає небагато часу.
Інгредієнти (на 3 порції):
- крупа кукурудзяна — 90 г
- вода — 450 мл
- цукор (або мед) — 10 г
- масло вершкове — 50 г
Спосіб приготування
-
У посудині для мікрохвильової печі змішайте промиту крупу, цукор і воду (350 г). Перемішайте, щоб розчинився цукор.
-
Готувати кашу потрібно при потужності 800 Вт протягом трьох хвилин. Перемішайте кашу і знову поставте в мікрохвильовку на дві хвилини. Після цього знову перемішайте.
-
Останній етап готування каші триває сім хвилин. Варити потрібно під кришкою при потужності 600 Вт.
-
Коли каша буде готова, додайте вершкове масло.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News