ТОП-5 страв з редиски: Користь та калорійність
У квітні починається сезон редиски – овоча, що містить чимало корисних речовин і чудово смакує у салатах
- Кухня
-
4 квітня 2021 17:00

Depo.ua зібрав цікаві факти про редиску та рецепти страв із нею. До речі, також дізнавайтеся про користь черемші.
Користь і калорійність редиски
Цей невеликий коренеплід має безліч сортів, проте головні характеристики у них однакові. Приблизна калорійність редиски – 19 ккал на 100 грамів, з яких 0.1 грам жирів, 1.2 грами білків та 3.4 грами вуглеводів. Така калорійність дозволяє називати цей овоч одним із найменш калорійних з усіх існуючих.
Редис містить чимало клітковини, яка необхідна для нормального обміну речовин. Завдяки клітковині з організму виводяться шкідливі речовини. У коренеплоді є вітаміни групи В, вітаміни РР, С і Е. При цьому, аби добрати норму вітаміну С достатньо з'їсти 200 грамів цього овочу.
Корисні властивості редиски
- м'яко очищує кишківник
- виводить шкідливі речовини
- знижує цукор у крові
- є антиоксидантом, завдяки чому знижує розвиток онкології
- має жовчогінний ефект
- зміцнює імунітет
- покращує метаболізм
- має сечогінний та протинабряковий ефект
- покращує колір шкіри
- допомагає при кашлі
- допомагає знизити вагу
Попри користь дієтологи не радять вживати редис щодня, адже гірчичні масла в овочі можуть подразнювати кишківник. Орієнтована порція редиски, яку можна з'їсти за раз – 200 грамів. Крім того, на редиску може бути алергія. А ще цей овоч може бути рекордсменом за вмістом нітратів.
Як позбутися нітратів у редисці
Нітрати містять усі овочі та фрукти, адже повністю відмовитися від добрив неможливо. Проте питання саме у кількості цих нітратів у їжі. Нітрати накопичуються в овочах, вирощених у закритому ґрунті, а тому їх особливо багато у ранніх плодах. Листові овочі та ранні коренеплоди завжди будуть містити чималу кількість солей азотної кислоти.
Як визначити наявність нітратів у редисці
Надійним методом є застосування нітратоміра, проте "любительські" версії цього апарату можуть давати чималу похибку, а професійні коштують дуже дорого. Одним з виходів є купувати овочі у перевірених продавців, наприклад, в офіційних мережах маркетів та на офіційному базарі, проте це також не гарантує відсутності нітратів.
Що робити, аби зменшити вміст нітратів у редисці
- Ретельно мийте редиску під проточною водою. Можна застосувати содовий розчин, із розрахунку 1 столова ложка на літр води. Потім ополосніть проточною водою.
- Завжди відрізайте "попку" редиски, захоплюючи декілька міліметрів нижче.
- Покладіть редиску у фільтровану воду і зачекайте 30 хвилин. Проте зважайте на те, що разом з нітратами можуть вийти і вітаміни.
ТОП-5 страв з редиски
При слові "редиска", мозок одразу видає нам зображення миски з салатом. Проте існують інші страви з коренеплодом. Хоча питання, що приготувати з редиски, може завести у глухий кут, для таких випадків існує Depo.ua.
Салат з редисом і яйцем
Інгредієнти:
- пучок редиски – 1 штука
- огірок великий – 1 штука
- яйце – 2 штуки
- зелена цибуля – декілька стебел
- кріп та петрушка – до смаку
- йогурт білий густий або сметана – 100 грамів
Приготування:
Ретельно миємо овочі, огірок відчищаємо від шкірки. Яйця відварюємо дуже круто. Ріжемо овочі, зелень та яйця, солимо, перчимо, додаємо йогурт або сметану. Змішуємо усе і подаємо до столу.
Салат з редисом і огірком
Складові:
- пучок редиски – 1 штука
- огірки свіжі – 2 штуки
- зелена цибуля – 30 грамів
- зелень – до смаку
- капуста молода – 200 грамів
- капуста пекінська – 200 грамів
- сіль та перець – до смаку
- олія оливкова або сметана – 3 столові ложки
Приготування:
Ретельно миємо овочі, огірок можна очистити від шкірки. Ріжемо редис кільцями, капустку та огірок у довільній формі. Змішуємо з олією чи сметаною.
Бутерброди з редискою
Інгредієнти:
- кефір жирний – 1 літр
- огірок – 1 штука
- редис – декілька штук
- кріп – декілька гілок
- хліб житній або зерновий – декілька шматків
Приготування:
Починаємо з приготування сиру з кефіру. На ніч кладемо пакет кефіру до морозилки. Зранку дістаємо його з пакета і кладемо у марлю та підвішуємо над раковиною, аби сир стікав. Через півдоби отримуємо смачний вершковий сир.
Збираємо наші бутерброди: на хліб намастити сир, зверху викладаємо редис, огірок та кріп.
Смажена редиска
Ця страва є ідеальним гарніром для страв з м'яса.
Складові:
- Редиска – 500 грамів
- Вершкове масло – 30 грамів
- Гірчиця у зернах – 1 столова ложка
- Сіль та перець – до смаку
- вода – півсклянки
- зелень – до смаку
Приготування:
Редиску ретельно миємо та сушимо. На пательні розігріваємо вершкове масло, додаємо гірчицю і кладемо туди порізану кубиками редиску. Смажимо 10 хвилин, додаємо зелень та спеції. Згодом наливаємо воду та тушкуємо 10 хвилин.
Весняний салат з редискою
Складові:
- Редис – пучок
- Листовий салат – пучок
- Помідор – 1 штука
- Огірок – 1 штука
- Зелена цибуля – пучок
- Кріп та петрушка – до смаку
- Олія оливкова – 2 толових ложки
- Насіння для салатів – декілька столових ложок
- Спеції та сіль – до смаку
Приготування:
Цей салат – політ фантазії: що є в холодильнику з овочів – ідеально підійде для нього. Миємо та нарізаємо овочі і заправляємо олією. Прикрашаємо насінням чи горішками.
Смачного!
Фото: Pixabay
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News