ТОП-5 страв з редиски: Користь та калорійність

У квітні починається сезон редиски – овоча, що містить чимало корисних речовин і чудово смакує у салатах

Журналіст відділу «Життя»
ТОП-5 страв з редиски: Користь та калорі…
Фото: Pixabay

Depo.ua зібрав цікаві факти про редиску та рецепти страв із нею. До речі, також дізнавайтеся про користь черемші.

Користь і калорійність редиски

редиска

Цей невеликий коренеплід має безліч сортів, проте головні характеристики у них однакові. Приблизна калорійність редиски – 19 ккал на 100 грамів, з яких 0.1 грам жирів, 1.2 грами білків та 3.4 грами вуглеводів. Така калорійність дозволяє називати цей овоч одним із найменш калорійних з усіх існуючих.

Редис містить чимало клітковини, яка необхідна для нормального обміну речовин. Завдяки клітковині з організму виводяться шкідливі речовини. У коренеплоді є вітаміни групи В, вітаміни РР, С і Е. При цьому, аби добрати норму вітаміну С достатньо з'їсти 200 грамів цього овочу. 

Корисні властивості редиски

  • м'яко очищує кишківник
  • виводить шкідливі речовини
  • знижує цукор у крові
  • є антиоксидантом, завдяки чому знижує розвиток онкології
  • має жовчогінний ефект
  • зміцнює імунітет
  • покращує метаболізм
  • має сечогінний та протинабряковий ефект
  • покращує колір шкіри
  • допомагає при кашлі
  • допомагає знизити вагу

Попри користь дієтологи не радять вживати редис щодня, адже гірчичні масла в овочі можуть подразнювати кишківник. Орієнтована порція редиски, яку можна з'їсти за раз – 200 грамів. Крім того, на редиску може бути алергія. А ще цей овоч може бути рекордсменом за вмістом нітратів. 

Як позбутися нітратів у редисці 

редиска у воді

Нітрати містять усі овочі та фрукти, адже повністю відмовитися від добрив неможливо. Проте питання саме у кількості цих нітратів у їжі. Нітрати накопичуються в овочах, вирощених у закритому ґрунті, а тому їх особливо багато у ранніх плодах. Листові овочі та ранні коренеплоди завжди будуть містити чималу кількість солей азотної кислоти. 

Як визначити наявність нітратів у редисці

Надійним методом є застосування нітратоміра, проте "любительські" версії цього апарату можуть давати чималу похибку, а професійні коштують дуже дорого. Одним з виходів є купувати овочі у перевірених продавців, наприклад, в офіційних мережах маркетів та на офіційному базарі, проте це також не гарантує відсутності нітратів. 

Що робити, аби зменшити вміст нітратів у редисці

  • Ретельно мийте редиску під проточною водою. Можна застосувати содовий розчин, із розрахунку 1 столова ложка на літр води. Потім ополосніть проточною водою.
  • Завжди відрізайте "попку" редиски, захоплюючи декілька міліметрів нижче. 
  • Покладіть редиску у фільтровану воду і зачекайте 30 хвилин. Проте зважайте на те, що разом з нітратами можуть вийти і вітаміни. 

ТОП-5 страв з редиски

При слові "редиска", мозок одразу видає нам зображення миски з салатом. Проте існують інші страви з коренеплодом. Хоча питання, що приготувати з редиски, може завести у глухий кут,  для таких випадків існує Depo.ua.

Салат з редисом і яйцем

салат з редискою

Інгредієнти:

  • пучок редиски – 1 штука
  • огірок великий – 1 штука
  • яйце – 2 штуки
  • зелена цибуля – декілька стебел
  • кріп та петрушка – до смаку
  • йогурт білий густий або сметана – 100 грамів

Приготування:

Ретельно миємо овочі, огірок відчищаємо від шкірки. Яйця відварюємо дуже круто. Ріжемо овочі, зелень та яйця, солимо, перчимо, додаємо йогурт або сметану. Змішуємо усе і подаємо до столу. 

Салат з редисом і огірком

салат з редискою і огірком

Складові:

  • пучок редиски – 1 штука
  • огірки свіжі – 2 штуки
  • зелена цибуля – 30 грамів
  • зелень – до смаку
  • капуста молода – 200 грамів
  • капуста пекінська – 200 грамів
  • сіль та перець – до смаку
  • олія оливкова або сметана – 3 столові ложки

Приготування:

Ретельно миємо овочі, огірок можна очистити від шкірки. Ріжемо редис кільцями, капустку та огірок у довільній формі. Змішуємо з олією чи сметаною. 

Бутерброди з редискою 

бутерброд з редисом

Інгредієнти:

  • кефір жирний – 1 літр
  • огірок – 1 штука
  • редис – декілька штук
  • кріп – декілька гілок
  • хліб житній або зерновий – декілька шматків

Приготування:

Починаємо з приготування сиру з кефіру. На ніч кладемо пакет кефіру до морозилки. Зранку дістаємо його з пакета і кладемо у марлю та підвішуємо над раковиною, аби сир стікав. Через півдоби отримуємо смачний вершковий сир. 

Збираємо наші бутерброди: на хліб намастити сир, зверху викладаємо редис, огірок та кріп.

Смажена редиска

редиска

Ця страва є ідеальним гарніром для страв з м'яса. 

Складові:

  • Редиска – 500 грамів
  • Вершкове масло – 30 грамів
  • Гірчиця у зернах – 1 столова ложка
  • Сіль та перець – до смаку
  • вода – півсклянки
  • зелень – до смаку

Приготування:

Редиску ретельно миємо та сушимо. На пательні розігріваємо вершкове масло, додаємо гірчицю і кладемо туди порізану кубиками редиску. Смажимо 10 хвилин, додаємо зелень та спеції. Згодом наливаємо воду та тушкуємо 10 хвилин. 

Весняний салат з редискою

салат з редискою

Складові:

  • Редис – пучок
  • Листовий салат – пучок
  • Помідор – 1 штука
  • Огірок – 1 штука
  • Зелена цибуля – пучок
  • Кріп та петрушка – до смаку
  • Олія оливкова – 2 толових ложки
  • Насіння для салатів – декілька столових ложок
  • Спеції та сіль – до смаку 

Приготування:

Цей салат – політ фантазії: що є в холодильнику з овочів – ідеально підійде для нього. Миємо та нарізаємо овочі і заправляємо олією. Прикрашаємо насінням чи горішками. 

Смачного! 

Фото: Pixabay

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme