Домашнє вершкове масло: ТОП-3 рецепти

Вершкове масло – це смачний і корисний продукт, без якого важко уявити раціон здорової людини

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Домашнє вершкове масло: ТОП-3 рецепти…
Фото: Pixabay

І приготувати його в домашніх умовах цілком реально. Також дізнавайтеся рецепти домашнього морозива

Вершкове масло: калорійність і жирність

масло

У 100 грамах масла 82% жирності – 748 ккал: білків – 0.6 грами, жирів – 82 грами, а вуглеводів – 0.8 грамів.

Вершкове масло – поживний, калорійний продукт, який використовують у кулінарії як самостійну страву, частіше за все, як додаток до хлібних виробів, так і як складову багатьох інших страв: від кондитерських до перших та других. Наприклад, важко уявити ароматний та соковитий стейк без масла зверху. Не обходяться без нього і паштети. Креми, коржі, печиво без масла взагалі не вийдуть.

Головна небезпека вершкового масла – у надмірному споживанні цього продукту та його поганій якості. 

Адже не всі звертають на такі показники як склад продукту і його жирність або не орієнтуються у поняттях на етикетці, а ще у магазинах можна зустріти фальсифікат. Тому краще задуматися про приготування масла власноруч. 

Як зробити домашнє масло з молока

вершкове масло з молока

Цей рецепт не вимагатиме забагато зусиль, проте треба запастися терпінням, адже процес збивання масла не з легких. 

Складові: 

молоко – 6 літрів (вийде приблизно 250 грамів масла)

Приготування:

  1. Частіше за все масло готують з вершків, проте можна здешевити цей продукт, використавши молоко. Беремо 6 літрів молока: дві трилітрові банки. Залишаємо їх на декілька днів у теплі, доки молоко не поділиться на кефір та вершки. Кефір можна вживати як самостійну страву, а можна зробити з нього домашній сир.
  2. Збираємо вершки ложкою у банку, вийде приблизно пів кілограми. Ставимо на ніч у холодильник. 
  3. Беремо холодні вершки, виливаємо у каструлю або чашу міксера. Починаємо збивати міксером. 
  4. Коли починають з'являтися великі згустки і міксер більше не може впоратися, беремо дерев'яне калатало, яким проти часової стрілки розмішуємо масло.
  5. Якщо все робите правильно, відділиться пахта, з якої можна зробити млинці, а масло візьметься у великий комок.
  6. Сформуйте масло, надайте йому форму, покладіть у пакет, або надайте форму іншим способом і поставте у найхолодніше місце у холодильнику. 

Підказка. Не беріть каструлі з емаллю, аби не пошкодити її. 

Як зробити домашнє масло зі сметани

домашнє масло зі сметани

З трьох літрів сметани ви отримаєте два кілограми вершкового масла. Головне придбати домашню сметану з базару, у якості якої ви впевнені. 

Складові:

сметана домашня – 3 літри

Приготування:

  1. Температура сметани має бути кімнатною, від 20 до 25 градусів за Цельсієм. Завдяки цьому збивати масло буде легше.
  2. Поміщаємо сметану в банку, яку можна герметично закрити капроновою кришкою. Починаємо її трусити. Якщо вам здається, що сметана загуста, додайте трохи молока.
  3. Коли починають утворюватися крупинки, а згодом грудки – масло майже готове. Відкиньте масу на друшляк і відіжміть. Перекладіть масу до миски і додайте ще холодну кип'ячену воду, розімніть ложкою. Повторіть процес декілька разів. Наприкінці відіжміть масло, щоб вода повністю відійшла. 
  4. Надайте маслу форму і покладіть у пакет чи у форму, поставте на ніч до холодильника.

Домашнє масло з вершків 

масло з вершків

Цей рецепт є найлегшим, адже не потребує довгих приготувань. Щоправда, без міксера буде складно.

Складові: 

вершки – 500 мл (домашні або непастеризовані з магазину)

Приготування: 

Беремо міксер. У ємність наливаємо наші вершки (з них вийде приблизно 150 грамів масла). Збиваємо на низькій швидкості протягом 10 хвилин, доки не утворюються грудки.

Коли утворюється пахта, її треба злити. Потім додавайте до масла воду і процідіть крізь марлю. Повторюйте доти, доки вода не стане прозорою. Тоді масло готове.

Надайте йому форму і упакуйте в поліетилен та покладіть до морозилки або холодильника. 

Підказка. Якщо ви обожнюєте домашнє масло, придбайте маслянку або сепаратор. Це значно полегшить вам життя та зробить процес приготування масло більш приємним. 

Фото: Pixabay

 

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme