Спаржа: Користь, калорійність і смачні рецепти
Спаржа або аспарагус містить небагато калорій, але є джерелом великої кількості вітамінів, мікро- і макроелементів. Один із найбільших недоліків цього овочу – це короткотривалий сезон
- Кухня
-
14 травня 2021 19:00

Depo.ua пропонує познайомитися з основними фактами про спаржу. Також дізнавайтеся про корисні властивості полуниці .
Спаржа: користь, шкода і калорійність
Спаржа – це давня рослина, яку люди не одразу почали використовувати у кулінарії. Спочатку вона просто прикрашала подвір'я, згодом на її основі почали робити ліки, а вже потім – готувати поживні та вишукані страви.
У їжі використовують виключно молоді пагони, не довші за 15 та не товстіші за 2 сантиметри.
У 100 грамах спаржі 20 ккал, 2 г білків, 0.1 г жирів та 3,1 г вуглеводів.
Корисні властивості спаржі вражають: у ній містяться вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, С, Е, Н і РР, і такі мінерали як калій, кальцій, магній, цинк, залізо, фосфор, фолієва кислота, натрій.
Серед переваг – велика кількість клітковини, яка регулює роботу кишково-травного тракту. Наявність аспарагіну знижує тиск та позитивно впливає на серцево-судинну систему. У спаржі є діуретичні властивості, завдяки чому покращується робота нирок. Також ця рослина має жовчогінний ефект та завдяки антиоксидантам запобігає утворенню пухлин. Також спаржа зміцнює імунітет і має потужний вплив на лібідо, як у чоловіків, так і у жінок. Саме тому дієтологи радять включати цей овоч у романтичні вечері, аби налаштуватися на інтимне продовження вечора. Спаржа позитивно впливає на стан нігтів та волосся.
Завдяки невисокій калорійності – спаржа – прекрасний продукт для тих, хто худне, рахує калорій, страждає від діабету чи ожиріння.
Щодо шкоди спаржі, при надмірному вживанні або за наявності запальних процесів вона може подразнювати слизову шлунка та кишківника. Серед протипоказань – алергічна реакція, цистит, простатит, виразкова хвороба шлунка та хвороби ШКТ у стадії загострення.
Види спаржі: як правильно очистити рослину
Існує понад 200 видів спаржі, щоправда, для їжі придатні лише десять. Деякі використовують в фармацевтиці. Але більшість видів цієї рослини мають суто декоративне призначення.
В кулінарії найбільш популярні три види спаржі: біла, зелена та фіолетова. Біла вважається найбільшим делікатесом, адже має ніжний смак і її складно виростити. Більш розповсюджена – зелена, яка, до речі, нічим не поступається іншим сортам. Фіолетова – на любителя, адже трохи гіркувата.
Білу та фіолетову спаржу потрібно очистити овочечисткою, обрізати кінчики (1-2 сантиметри) та промити голівки під водою.
У зеленої спаржі відрізаємо кінчики – 2-3 сантиметри, знімаємо плівку з голівок. Якщо спаржа свіжа, стовбур чистити не потрібно.
Залишки можна використовувати для варіння супу.
Як приготувати спаржу: ТОП-3 смачні рецепти
Спаржа – доволі ніжний продукт, а це значить, що її можна приготувати за короткий проміжок часу. Рослину їдять сирою, варять, смажать, запікають. Тобто, цей універсальний овоч можна приготувати майже усіма способами.
Спаржа на грилі в беконі
Такий рецепт ідеально підійде для тих, хто обожнює сезон грилю та барбекю. Мінімум складових, максимум смаку.
Інгредієнти:
- спаржа зелена – 12 пагонів
- бекон – 4 скибочки
- спеції та сіль до смаку
- олія рослинна – 2 столові ложки
Приготування:
1. Бекон з двох сторін намастити сіллю та спеціями (чорний та червоний перець).
2. Загорнути у нього по три пагони спаржі.
3. Решітку грилю намастити олією. Розігріти.
4. Готувати по 4-6 хвилин з кожної сторони.
5. Подавати як закуски або гарнір.
Салат зі спаржі та полуниці
Цей легкий варіант салату підійде і гурманам, і тим, хто худне чи намагається вживати лише рослинну їжу.
Складові:
- Спаржа – 200 грамів
- Полуниця – 200 грамів
- Шпинат – пучок
- Мікрогрін – по 20 грамів кожного виду (горіх, редис)
- Бальзамічний оцет – 1 столова ложка
- Олія оливкова – 1 столова ложка
- Спеції – до смаку
- Козиний сир – 100 грамів (якщо ви не веган, можна додати цю складову до салату)
Приготування:
1. Очищуємо спаржу за правилами з відповідного розділу цієї статті. Ріжемо.
2. Полуницю миємо та ріжемо невеликими шматками.
3. Промиваємо мікрогрін та шпинат.
4. Збираємо салат, поєднуємо порізані полуницю, спаржу, мікрогрін, шпинат нариваємо.
5. Поєднуємо бальзамічний оцет, олію та спеції.
6. Поливаємо перемішаний салат соусом.
7. Якщо ви хочете більш поживну версію салату – просто додайте до нього козиний порізаний сир.
Спаржа під соусом голландез з картоплею та лососем
Цей вишуканий рецепт вартий найтитулованіших ресторанів. Цей обід чи вечеря допоможуть налаштуватися на романтичний настрій і подарують ситість.
Складові:
Основні:
- спаржа – 450 грамів
- олія оливкова – 2 столові ложки
- морська сіль та чорний перець – до смаку
- лосось – 500 грамів
- яйце – 2 штуки
- картопля – 400 грамів
Для соусу голландез:
- вершкове масло – 200 грамів
- яєчні жовтки – 3 штуки
- цибуля-шалот – 1 штука
- винний оцет – 50 мл
- часник – 1 зубчик
- вино біле – 100 мл
- чорний, рожевий і білий перець та морська сіль – до смаку
Для подачі:
лимон – 2 скибки
зелень (кріп та петрушка)
Приготування:
1. Готуємо спаржу в останній момент, аби вона була гарячою. Очищуємо спаржу, кладемо на деко, застелене пергаментом, посипаємо спеціями, сіллю та намащуємо оливковою олією. Готуємо 10-15 хвилин на 180 градусах.
2. Лосось можна запекти за 5-7 хвилин або підсмажити його на пательні. Перед цим потрібно його натерти спеціями та сіллю і смажити на невеликій кількості олії.
3. Картоплю слід очистити та відварити у підсоленій воді, а яйця відварити протягом 5 хвилин.
4. Беремо сотейник і розтоплюємо усе вершкове масло.
5. Ріжемо цибулю та часник, додаємо трохи білого вина, оцту, спецій та солі та уварюємо це все на повільному вогні. Згодом проціджуємо, залишивши відвар від цибулі та часнику, який вийшов.
6. Тим часом жовтки треба помістити на водяну баню, додати одну столову ложку води. Вимішувати вінчиком, додаючи постійно порціями вершкове розтоплене масло. Не забувайте помішувати масу! Коли загусне – додаємо проціджену винно-оцетну рідину з під цибулі. Варимо ще 5 хвилин. Знімаємо з вогню і не перестаємо вимішувати.
7. Збираємо страву: викладаємо спаржу, поливаємо соусом, за бажанням присипаємо зеленню. Зверху викладаємо шматок лосося. Прикрашаємо скибкою лимону. З однієї сторони викладаємо порізане навпіл яйце, з іншої – картоплю.
Смачного!
Фото: Pixabay
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня
Всі новини на одному каналі в Google News